Gyógyító növények

Termeszthető gyógynövények

2000-ben került kiadásra a ”Termeszthető gyógynövények” című könyv, amelynek előszavában többek között azt írtam, hogy Szlovákiában már az elmúlt évszázad hetvenes éveiben körülbelül 120 gyógynövény termesztésére és felvásárlására kötöttek szerződést. 18 évvel ezelőtt azt reméltem, föllendül a termesztői kedv, szélesednek a felvásárlási lehetőségek. Más történt. Alig néhány gyógynövény termesztésére szűkült az igény, ezekkel is csak a bennfentes, „protekciós” vállalkozók tudtak szerződést kötni. Szlovákiában ez idáig ez az első és egyetlen magyar kiadvány, amely a gyógynövények termesztésével foglalkozik. A szlovák szakirodalom is 20-30 gyógynövény termesztését írta le részletesen a már évtizedekkel ezelőtt kiadott könyveiben. Mostanában, miután átrendeződött – jobban mondva megszűnt – a gyógynövény-szaküzletek hálózata, s a gyógyszeripar is a világpiaci haszon-irányzatokat követve működik, alig néhány helyen foglalkoznak Szlovákiában igényesebb gyógynövény-termesztéssel.

Szakkönyvek

A legtöbb szakmai tanácsot, legrészletesebb leírásokat a múlt század közepétől kiadott erdélyi szakkönyvek szolgáltatták. Nem véletlenül, hiszen Kolozsvárott működött a világ első gyógynövény-kísérleti állomása, ahol Páter Béla már 1904-ben 136 fajt termesztett.

Ma már a 100 éves erdélyi tapasztalatok, valamint a szlovákiai, korántsem lebecsülhető múlt századbeli tudományos felismerések és eredmények sem jelentenek főnyereményt, ha gyógynövényeket akarunk termeszteni. Az EU ugyanis számtalan bürokratikus akadályt és érthetetlen megkötést érvényesít a termesztést, a feldolgozást, s legfőképpen az értékesítést illetően.

A gyógynövények gyűjtése

A gyógynövények gyűjtését azoknak a természetben föllelhető egyre kisebb mennyisége gátolja. Azonban érdemes ezekre manapság is odafigyelni. Ugyanis nyilvánvaló, hogy gyökerük, levélzetük, vagy virágaik hatékonysága, gyógyító ereje elsősorban attól függ, hogy a talaj, amelyben nőttek, mivel táplálta ezeket.

És ez a lényege a termesztésüknek is. A megfelelő, tápanyagokkal jól ellátott talaj. És – amire a múlt században még kevésbé figyeltek – a vegyszeres védekezés minimalizálása, amikor kártevőikről van szó. A legjobb lenne a környezetbarát/vegyszermentes/ termesztés. És nemcsak a gyógynövények, a fűszernövények, a konyhakerti növények esetében is, mindenben, ami táplálékunk részévé válik.

Ebben a tekintetben az EU tiltólistája nagyon hasznos és szükséges, ugyanis csak természet-barát szerekkel szabad óvni a termesztett gyógynövényeket.

Aki egy-egy házi patikába szánt gyógynövény termesztését tervezi, annak meg kell ismerkednie a többi, asztalunkra kerülő, gyógyító hatású gyümölcs és zöldség tulajdonságaival is. Ezért a címünk: „gyógyító növények.”

Önnek ajánlott

1 Comments

Leave a Reply