Telefon (1)

vezetekes telefon mobiltelefonja

Telefon 1.

A wikipédia szerint – mára már a magyar köznyelvből kikopott nevén „távbeszélő” – olyan távközlő eszköz, amely a hangot a készülék mikrofonjának segítségével elektromos jelekké alakítja át és azt különböző módon nagy távolságra továbbítva, a telefonkészülék hangszórójával újra hallható hanggá alakítja. A telefon lehetővé teszi, hogy az emberek egymással olyankor is tudjanak beszélgetést folytatni, amikor hallótávolságon kívül tartózkodnak. A telefon ma az emberek közötti személyes kommunikáció egyik alapvető és meghatározó eszköze.

Hogy ne untassuk olvasóinkat a telefon feltalálásának történetével, fajtáinak leírásával, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ma már óvodáskorútól az aggokig – szinte mindenkinek – van mobiltelefonja. Az megint más lapra tartozik, hogy kinek milyen mobilja van, s mire használja. A legkisebbek és a legidősebbek mobiltelefonja az értük felelős, felnőtt családtagok „nyomkövető”, ellenőrző eszköze, esetleg segélyhívó, ha a tulajdonosa ismeri az erre szolgáló jelet /gombot/.

A vezetékes telefon kényelmesebben kézbe fogható kagylójával, általában az idősebbek kedvence. Ragaszkodnak hozzá, s ma már kedvező feltételek mellett, fillérekért hívhatják barátaikat, távoli, vagy közelebbi családtagjaikat. Akár órák hosszat is beszélgethetnek. A házhoz, lakáshoz, ágyhoz kötött, mozgássérült embereket ez köti össze a világgal. Határozottan kijelenthetjük, hogy a telefon – ma már – nemcsak a fiatalabb nemzedékeknek, hanem főként a legidősebbek számára nélkülözhetetlen!

/2009. December/

Telefon 1 2 3

Önnek ajánlott

3 Comments

  1. Visszajelzés: Telefon (4) | Nyugdijban
  2. Visszajelzés: Telefon (3) | Nyugdijban
  3. Visszajelzés: Telefon (2) | Nyugdijban

Leave a Reply