A legviccesebb házikedvencek

legviccesebb

A kutya vagy a macska a legviccesebb házikedvenc? Netán a papagáj vagy a csincsilla? Mindenki arra szavaz, amilyen kisállatot ő tart. A felmérések szerint mifelénk minden második családban van valamilyen házikedvenc, így aztán alaposan fel kell készülnünk… Ha valaki a nyugdíjas éveire szeretne magának, vagy a szüleinek egy hűséges társat egy kutya személyében, akkor érdemes megfontolnia, milyen fajtát választ. Az alábbiak mind természetükben, mind mozgásigényükben remekül passzolnak az idősebbek életritmusához.

Gyakorlatilag lehetetlen megmondani, mennyibe kerül havonta egy házi kedvenc. Annyi bizonyos, hogy egy kutya – még ha kicsike is – többe kerül, mint egy macska, ám az egyes kutyafajták tartási költsége között sokszoros lehet a különbség.  30-50 eurót biztos el kell költeni havonta egy kutyára, de határ a csillagos ég.

A kezdőcsomag

árát nagyban befolyásolja, hogy örökbe fogadott állatunk lesz, vagy vásároljuk. A tenyésztőtől vásárolt kutya ára kijöhet 100 euróból, de akár több száz eurót is felemészthet. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért ezért abból indulunk ki, hogy a kutya adoptált – vagy ha nem is az, de a kölyök árát most nem vesszük számításba.

Az indulóoltásokra

érdemes mindösszesen az első fél év alatt 70 eurót számolni– a kezdeti oltásokat az első 8 hétben kell beadatni, utána 16 hetes és féléves korban kell oltatni, később évi két oltás kötelező. A kutyának kell nyakörv, póráz, itatós és etetős tál, fekhely és némi játék. Akármennyi pénzt el lehet költeni, és persze ehet a kutya az elmosott jégkrémes dobozból, és alhat egy régi pokrócon is…

Ha a kutyánk felnőttkorba lép,

az alábbi fix költségekkel érdemes számolni: étel, évi legalább két oltás, bolhanyakörv vagy bolhataszító cseppek, évi legalább egy állatorvosi vizsgálat, a szétrágott, elkoszolt játékok, fekhelyek pótlása. Az oltásra 40 -50 eurót, az állatorvosi vizsgálatra egészséges kutya esetében 20-30 eurót biztosan számolhatunk évente, az élősködők távoltartására pedig szintén nagyságrendileg  30 eurót költhetünk – vannak cseppek, nyakörvek, amelyeket legalább 9 hónapon át érdemes használni, télen elhagyható.

Az étel költsége

nagyban függ attól, mekkora a kutya.Egy 40 dekás öleb kevesebbet eszik, mint egy dog, ez egyértelmű. Átlagos termetű kutya estében nagyjából 30 euróba kerül a kommersz táp havonta, a prémium minőségű eledel ennek duplája is lehet. Ha a kutya allergiás vagy speciális tápot kell ennie, akár 50-100 euró is lehet a havi ételszámla. A kutyának lehet adni ugyan házi kosztot, de a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében jobb a tápot is beiktatni – allergiás kutyáknál a házi koszt csak nagyon korlátozottan vagy egyáltalán nem javasolt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: