A legviccesebb házikedvencek

legviccesebb

A kutya vagy a macska a legviccesebb házikedvenc? Netán a papagáj vagy a csincsilla? Mindenki arra szavaz, amilyen kisállatot ő tart. A felmérések szerint mifelénk minden második családban van valamilyen házikedvenc, így aztán alaposan fel kell készülnünk… Ha valaki a nyugdíjas éveire szeretne magának, vagy a szüleinek egy hűséges társat egy kutya személyében, akkor érdemes megfontolnia, milyen fajtát választ. Az alábbiak mind természetükben, mind mozgásigényükben remekül passzolnak az idősebbek életritmusához.

https://youtu.be/xSMIIWrqktQ

Gyakorlatilag lehetetlen megmondani, mennyibe kerül havonta egy házi kedvenc. Annyi bizonyos, hogy egy kutya – még ha kicsike is – többe kerül, mint egy macska, ám az egyes kutyafajták tartási költsége között sokszoros lehet a különbség.  30-50 eurót biztos el kell költeni havonta egy kutyára, de határ a csillagos ég.

A kezdőcsomag

árát nagyban befolyásolja, hogy örökbe fogadott állatunk lesz, vagy vásároljuk. A tenyésztőtől vásárolt kutya ára kijöhet 100 euróból, de akár több száz eurót is felemészthet. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért ezért abból indulunk ki, hogy a kutya adoptált – vagy ha nem is az, de a kölyök árát most nem vesszük számításba.

Az indulóoltásokra

érdemes mindösszesen az első fél év alatt 70 eurót számolni– a kezdeti oltásokat az első 8 hétben kell beadatni, utána 16 hetes és féléves korban kell oltatni, később évi két oltás kötelező. A kutyának kell nyakörv, póráz, itatós és etetős tál, fekhely és némi játék. Akármennyi pénzt el lehet költeni, és persze ehet a kutya az elmosott jégkrémes dobozból, és alhat egy régi pokrócon is…

Ha a kutyánk felnőttkorba lép,

az alábbi fix költségekkel érdemes számolni: étel, évi legalább két oltás, bolhanyakörv vagy bolhataszító cseppek, évi legalább egy állatorvosi vizsgálat, a szétrágott, elkoszolt játékok, fekhelyek pótlása. Az oltásra 40 -50 eurót, az állatorvosi vizsgálatra egészséges kutya esetében 20-30 eurót biztosan számolhatunk évente, az élősködők távoltartására pedig szintén nagyságrendileg  30 eurót költhetünk – vannak cseppek, nyakörvek, amelyeket legalább 9 hónapon át érdemes használni, télen elhagyható.

Az étel költsége

nagyban függ attól, mekkora a kutya.Egy 40 dekás öleb kevesebbet eszik, mint egy dog, ez egyértelmű. Átlagos termetű kutya estében nagyjából 30 euróba kerül a kommersz táp havonta, a prémium minőségű eledel ennek duplája is lehet. Ha a kutya allergiás vagy speciális tápot kell ennie, akár 50-100 euró is lehet a havi ételszámla. A kutyának lehet adni ugyan házi kosztot, de a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében jobb a tápot is beiktatni – allergiás kutyáknál a házi koszt csak nagyon korlátozottan vagy egyáltalán nem javasolt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply