Korkedvezményes nyugdíj mellett is lehet dolgozni

A korkedvezményes nyugdíjasok új lehetőséget kaptak idén jövedelmük növelésére, mivel már ilyen nyugdíj mellett is lehet dolgozni. Júliusról szerződéses munkát vállalhatnak a nyugdíj elvesztése nélkül. Ez a megállapodás mentesül a fizetendő adók alól, de a teljes jövedelem egy naptári évben nem haladhatja meg a 2400 eurót.

Kedvezményes szerződés

A kedvezményes szerződést a nyugdíjas közvetlenül a munkáltatónál kérvényezheti. Ha több szerződést köt a nyugdíjas, a kedvezményt csak az egyikre veheti igénybe. Előny, hogy nem kell adót fizetnie ebből a jövedelemből, ha a havi jövedelem nem haladja meg a 200 eurót. Azt, hogy a nyugdíjas elveszti-e a nyugdíját, azonban nem a havi jövedelem határozza meg, hanem az éves. Még ha néhány hónapban többet is keresne mint az adómentes 200 euró, megmarad a nyugdíja, ha a teljes éves jövedelme nem haladja meg a 2400 eurót. Amint a korkedvezményes nyugdíjas éves jövedelme meghaladja a 2 400 eurót, a Szociális Biztosító leállítja az öregségi nyugdíj kifizetését.

Vállalkozás

A nyugdíjat akkor sem fizeti ki, ha két megállapodásra dolgozik a nyugdíjas, és az egyiknél adókedvezményt vesz igénybe. Ugyanez lenne a helyzet akkor is, ha a szerződés mellett vállalkozóként dolgozna ahol a kötelező nyugdíjbiztosítást fizeti mint egyéni vállalkozó. A korkedvezményes nyugdíjasok számára azonban mégis jó lehetőség a vállalkozás. A vállalkozó ugyanis az első évben mentességet élvez a társadalombiztosítási járulékfizetések alól, és mivel nem rendelkeznek kötelező biztosítással, nem veszítik el a nyugdíjukat.  Azok, akik az aktuális évben kezdenek vállalkozni, csak a következő év júliusában kénytelenek bejelentkezni a Szociális Biztosítóba. Ráadásul csak akkor, ha az előző évi bruttó bevétele meghaladja az 5 724 eurót (2018).

Ha a korkedvezményes nyugdíjas a következő év júliusáig eléri a nyugdíjkorhatárt, a jövőben is kap nyugdíjat, függetlenül attól, hogy kel-e nyugdíjbiztosítást fizetnie a vállalkozásból, vagy sem. A korkedvezményes nyugdíjasok egyéb jövedelemmel is rendelkezhetnek, amelyből nem kötelező nyugdíjbiztosítást fizetni. Ilyen a bérleti díj, vagy az alkalmi jövedelem. Például alkalmi jövedelme lehet erdei gomba értékesítéséből vagy autó bérbeadásából.

Önnek ajánlott

Leave a Reply