Klasszikus daragaluska (grízgaluska)

grízgaluska daragaluska
A grízgaluska szerény alapanyagokból készül és a legtöbb háztartásban a levesben köt ki, pedig nagyszerű köretet is tálalhatunk belőle, elég a kész daragaluskát bő olajban barnára sütjük. Lecsepegtetve, szaftos húsok mellé tökéletes. A klasszikus módon készült régi kedvenc tésztáját érdemes olykor feldobni, főleg akkor, ha levesbe szánjuk, mehet bele finomra aprított petrezselyem, de ha szeretjük a csípőset, akár chilipaprikával is gazdagíthatjuk.
Elkészítési idő: 30-60 perc Adag: 6 személyre

Hozzávalók

1.  3 darab közepes nagyságú (héj nélkül mérve egyenként 5 dkg-os) tojás
2. 10 dkg vaj vagy zsír
3. 20 dkg búzadara
4. só, pertrezselyemzöld

Elkészítés módja

1. A tojások sárgáját a puha (szobahőmérsékletű) vajjal kikeverjük, hozzáadjuk a búzadarát . A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát jól az előzőekbe dolgozzuk, így a maradékot (a többi habot) már könnyen beleforgathatjuk. Letakarva 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a dara megduzzadhasson.

2. Sós vizet forralunk, majd annyira mérsékeljük alatta a tüzet, hogy a víz csak gyöngyözve forrjon. Egy evőkanalat belemártunk, majd a daragaluskás masszából kiveszünk vele egy kanálnyit, és a tenyerünkön kissé meghengergetjük, így tesszük a vízbe. Amikor minden galuska kész, kis lángra állítjuk, és kb. 4-5 percen át főzzük, majd félretesszük. Ezalatt tökéletesen megpuhul a belseje is. Szűrőlapáttal kiemeljük, és már tálalhatjuk is.

Daragaluska (grízgaluska) lusta szakács módjára Majdnem úgy készül, mint a klasszikus változat, csak éppen feleannyi idő alatt. Az egész tojásokat a puha (szobahőmérsékletű) vajjal habosra keverjük, majd a búzadarát, a sót és késhegynyi sütőport adunk hozzá. Nyomban enyhén sós, gyöngyöző forralású vízbe szaggatjuk, és nagyon kis lángon 20-25 perc alatt megfőzzük.

  • Főzés közben sok levest szív magába, ezért lehet kockából készült húslevesben külön kifőzni, és tálalás előtt a valódi levesben éppen csak megforralni.
  • Mielőtt abbahagynánk a főzést, célszerű egy kettévágott galuskán ellenőrizni, hogy a közepe nem maradt-e nyers.
  • A jól sikerült daragaluska megduzzad, és pehelykönnyű.
  • A különféle húslevesek nagyon kedvelt betéte.
A gluténmentes grízgaluska (daragaluska) levesbetét kukoricaliszt és kukoricadara keverékéből készíthető.

Önnek ajánlott

Leave a Reply