Decemberi tennivalók a kertben

Decemberi tennivalók a kertben

Csak a megrögzött városlakó képzeli, hogy télen nincs munka a kertben. Igaz, sokkal kevesebb, s másféle, mint az év többi szakában. De azért számos olyan feladata van a kertészkedőnek, amelyet nem mulaszthat el. Az öntözőberendezés víztelenítését követően fontos a kerti csapok elzárása, a kutak takarása, megfelelő védelme a fagyokkal szemben. A gyümölcsfák őszi tisztítása, gyümölcsmaradványaik eltávolítása után, a szabadon álló alma-és körtefák metszése esedékes. A lombhullató fák átültetésére sincs még késő, ha az időjárás megengedi… A  dísznádak sűrű bokrait, felül összefogva, átkötözve védhetjük a nedves hó, a fagy kártételétől. A rózsák tövét szalmatrágyás takarással óvhatjuk. A sokfelé termesztett fügebokrok tövét vastagabb rétegű szalma- vagy fóliatakarás óvhatja meg a keményebb fagyoktól.

Kint telelő zöldségfélék /bimbóskel, fodroskel, póréhagyma/ fokozatosan szedhetők.

A bimbós kel vagy kelbimbó (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. A 19. században Belgiumban nemesítették ki, emiatt angolul például „brüsszeli káposztának” (brussel sprouts) is nevezik. A káposztafélék családjába tartozó kétéves növény, közvetlen rokona a fejes káposztának. Első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat (bimbókat), második évben a becőtermést.
A fodros kel vagy leveles kel (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. A kelkáposztára emlékeztet. Hosszú szárán fodros, jellegzetes leveleket hoz. Sokoldalúan felhasználható a főzésben, bár többnyire főzelék vagy levesféle készül belőle, rakott kelnek is jó. Dekoratív külleme miatt dísznövényként is termesztik.
A póréhagyma (Allium porrum) az emberiség egyik ősi kultúrnövénye. Ismert zöldségféle volt az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Napjainkban is népszerű kultúrnövény. Eredeti vadonélő formája mára csak elvétve található meg a mediterráneumban. Élettani hatása igen kedvező, magas az ásványi anyag tartalma, és számottevő mennyiségű vitamin található benne.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply