Nyugdíjkérvény beadása

Már a nyugdíj igénylése, a nyugdíjkérvény  beadása előtt akár egy évvel is érdemes elkezdeni foglalkozni a nyugdíjkérvényhez szükséges dokumentumok, leginkább a ledolgozott évek átellenőrzésével.

Az érintettek a Szociális Biztosító járási kirendeltségein keresztül illetve elektronikus úton, a biztosító honlapján keresztül is igényelhetik az ún. egyéni biztosítási számlájuk kivonatát (výpis z individuálneho účtu poistenca), de érdeklődhetnek telefonon is az ingyenesen hívható 0800 123 123-as telefonszámon keresztül.

A nyugdíjkérvény beadásához szükséges az egyéni biztosítási számlakivonat (Výpis z individuálneho účtu poistenca), aminek kézbevételével könnyedén ellenőrizhető , hogy a Szociális Biztosító elektronikus rendszere nyilvántartja-e az illető összes ledolgozott évét valamint évenkénti jövedelmét. Így senkit sem érhet kellemetlen meglepetés a nyugdíj igénylésekor. Nem húzódik feleslegesen az idő a hiányzó évek dokumentálásával. A precíz adatok jelentősen felgyorsítják az ügyintézést , különösen a nyugdíj nagyságának kiszámítását.

A nyugdíjba vonulókat hasznos és részletes tanácsokkal látja el a Szociális Biztosító „Chystáte sa do dôchodku?“ kiadványa, amely megtalálható a biztosító összes kirendeltségén valamint hozzáférhető a biztosító honlapján is.

Önnek ajánlott

A szerzőről: HME

Hozzászólás