Telefon (3)

vezetekes telefon mobiltelefonja

Telefon 3.

Évek óta őrzöm az alábbi feljegyzéseket. Azt a címet írtam föléjük: „Öregek titkos élete”.

Nem változtattam rajtuk semmit.

 …

Mozgássérült szomszédasszonyom egyedül nem tud lemenni az utcára. Már a panelház más lakásába sem tud átbicegni a szomszédokhoz. A lánya gondoskodik róla, bevásárol neki, mos rá. Naponta beugrik hozzá, munkából jövet. Ebédet, munkanapokon a nyugdíjasok kifőzdéjéből hozatnak. A lakásajtó elé kitett üres ételhordót elviszik, a meleg ebéddel telit odateszik. Gondos szomszédasszonya beviszi, tányérba rakja az ételt, majd elmosogat. Ez a nap fénypontja. Hétvégén a családból hozza át valaki – unokák, vagy vő – a lánya főztjét. Különben egész héten, minden álló nap egyedül van. Beletörődött.

Négy-öt barátnőt, ismerőst hív fel két-háromnapos gyakorisággal. Én hetente egyszer telefonálok neki. Amit nem akar elmondani másnak, azt tartogatja nekem.

„A fene se tudja hogyan, egyszerűen seggre ültem. De úgy, hogy hátra is estem. Jól bevertem a fejemet. Az istennek se tudtam feltápászkodni. Csúszkáltam előre-hátra, egyik szobából a másikba, kapaszkodtam, amibe lehetett, mégse tudtam fölhúzni magam. Letörtem a szekrény gombját, az ágyneműtartó arrább csúszott. Aztán hasra fordultam, úgy másztam. De a beteg lábammal nem sikerült talpra állnom. Végre kiráncigáltam a heverőt, s arra ráfordultam, Másfél óra hosszat tartott. A telefont se értem el, de nem is hívtam volna a lányomat. Minek idegesítsem este fél tizenegykor. Kék-zöld lett a vállam, a térdem. Kérdezte is, amikor zuhanyozni segített, mitől ilyen. Mit tudom én, akárhová beverhettem. Nem mertem neki megmondani azóta sem, hogy ez egyre gyakrabban előfordul velem. Még nem vagyok elkészülve rá, hogy bemenjek az öregek otthonába.” /Elmondta K.J./

Telefon 1 2 3

Önnek ajánlott

3 Comments

  1. Visszajelzés: Telefon (1) | Nyugdijban
  2. Visszajelzés: Telefon (2) | Nyugdijban
  3. Visszajelzés: Telefon (4) | Nyugdijban

Leave a Reply