Az élelmiszerek újféle csomagolása

védőgázas csomagolás

Aki áruházakban vásárol, annak a figyelmét nem kerülheti el az élelmiszerek újféle csomagolása. Van, aki figyelemre sem méltatja, megint más azon töpreng, vajon bízhat-e a gyanúsan hosszú szavatossági időben, amely szerint akár tíz napig, egy hétig is tárolhatja a hűtőben a doboz, vagy műanyag borító megsértése nélkül a bontott csirkét, házinyulat, vagy sertéstarját.

Csomagolás

Csak örülhetünk, hogy a vákuumos és védőgázos csomagolás – mint a tartósítás legmodernebb eszköze – a hidegtárolással együtt alkalmazva, lehetőséget kínál a becsomagolt élelmiszer minőségének hosszabb idejű megőrzésére, szavatossági idejének meghosszabbítására. Vákuumozás esetén a csomagológép a hozzá illeszthető fólia segítségével, a vákuumozási eljárással teljesen körülövezi a terméket és elzárja a külvilágtól, az oxigéntől, a külső légtértől. Védőgázas csomagolás esetén pedig még gázkeveréket is juttat be a termék légterébe, hogy azt tartósítsa. Az eljárások előnye még, hogy a hústermékek omlósabbak lesznek, mivel a tárolási idő alatt az érlelési folyamat folytatódik. Az élelmiszerek nem száradnak ki, frissen maradnak, nem veszítenek a súlyukból és a terméket jellemző aromákból sem.

A lényeg, hogy ezek a csomagolási módok tökéletes védelmet nyújtanak az élelmiszereket veszélyeztethető baktériumok ellen. Ezek az aerob és anaerob baktériumok. Az aerob baktériumoknak oxigénre van szükségük a szaporodáshoz, az anaerob baktériumoknak viszont nincs szükségük oxigénre a szaporodáshoz. A vákuumos csomagolás fóliával zárja el a terméket a külső hatásoktól, az oxigéntől és a baktériumoktól.

 A védőgázas csomagolás nitrogén és/vagy széndioxid gázok keverékével cseréli ki a csomagban található oxigént, megvédve ezzel a terméket a baktériumok szaporodásától.

 

A termékek csomagolásán feltüntetett feldolgozási/fogyasztási határidőkön túl ne tároljuk az így csomagolt élelmiszereket.

(Ne örüljünk túl korán: semmi sem tökéletes. Ahhoz, hogy ezek az új csomagolási technikák igazán a hasznunkra váljanak, csak akkor van/lesz értelmük, ha kiváló minőségű áru kerül a tetszetős, átlátszó dobozokba. Legutóbb mást tapasztaltam. Az „akciós kacsa”, friss, simán domborodó hasa, melle alá hajtogatott szárnyaival, nyakával igazán mutatós volt, – miután felvágtam a légmentesen záró borítóját – kellemetlen meglepetéssel szolgált. Elszakadt, daraszerű táplálékkal teli begyét nekem kellett óvatosan eltávolítanom. A szárnyak, a nyak véres elszíneződését csak hosszabb áztatással tudtam eltüntetni. De erről nem a korszerű csomagolás tehet, hanem a termék szállítója és forgalmazója…)

Önnek ajánlott

Leave a Reply