Ne dobjuk el a magját!

Egzotikus növényeket nevelhetünk

Télen, ünnepek tájékán, hajlamosabbak vagyunk rá, hogy egzotikus déligyümölcsöt is vásároljunk. Az ananász nem is drága, de egy-egy darabot az avokádóból és a mangóból is hazaviszünk ilyenkor, hogy valami különlegeset, szokatlant is megkóstoljunk.

Ananász

Az ananász nem a magjáról, de szaporítható, ha éles késsel levágjuk a gyümölcs tetejéről a levélrózsát legalább 3 cm vastagságban. A szárcsonk körül távolítsuk e la gyümölcshúst. Amikor a seb kissé megszikkadt, helyezzük a hajtáscsúcsot perlittel, vagy homokkal megtöltött cserépbe. Ne nyomjuk mélyre, a homokot, illetve perlitet tartsuk mindig nedvesen. Húzzunk a cserépre vékony (mikrotén) műanyagzacskót, állítsuk 22-25 C fokos, világos helyre. Körülbelül 6 hét alatt meggyökeresedik, s fokozatosan szép szobanövénnyé terebélyesedik.

Avokádó

Az avokádó nagyméretű magját pihentessük legalább egy hétig. Igen gyors növekedésű, ezért válasszunk legalább 20 cm-es átmérőjű cserepet, töltsük meg tőzeg alapú, humuszban gazdag földdel, finoman nyomjuk a talajba a magot, húzzunk a cserépre vékony (mikrotén) műanyagzacskót. A talajt tartsuk nedvesen. Világos helyen, 22-25 C fokos hőmérsékleten szokatlanul gyorsan kicsírázik, megjelennek a sziklevelek, majd hamarosan a többi levél is. Mivel csökönyösen felfelé törekszik majd, ahhoz, hogy széltében is dússá váljon, időnként vissza kell metszenünk.

mango

Mangó

A mangó nagy, lapos magja hihetetlenül kemény, csírája mégis könnyen bújik elő. Melegben, folyamatosan nedvesen tartott tápdús virágföldben érzi jól magát. Melegigényesebb, mint az avokádó. Intenzív napos periódusok nélkül nincs esély a fölnevelésére. Nyáron mindenképpen a szabadban kell tartani. Különlegessége, hogy a friss hajtások levelei sárgás-vöröses színűek. Bőséges öntözést igényel, de a pangó vizet nem tűri. Sajnos, jó tíz évet kell várni arra, hogy teremjen. Ez alatt még foglalkozhatunk virágzásának, megporzásának titkaival.


Önnek ajánlott

Leave a Reply