Túléléstől tavaszig

mikulasvirag

Növénynek és tulajdonosnak egyaránt komoly próbatétel a téli időszak. Az törődik jól a szobanövényeivel, akinek tavasszal, darabszámra, ugyanannyi cserepes zöldje marad, amennyivel nekivágott a hideg hónapoknak.

Nem tűrik a száraz levegőt

A téli lakás melegre fűtött, száraz levegője nehezen elviselhető a szobanövények számára, hiszen zömmel trópusi eredetűek, és a párás meleget kedvelik. Különösen szenvednek, ha kályhához, fűtőtesthez tesszük őket túl közel. Ezen úgy segíthetünk, ha távolabbra a fűtőtesttől, de a napfényesebb sarokban alakítunk ki egy zöld oázist a virágok számára, ahol egymás mellett helyezzük el őket. Terítsünk szét kavicsot egy nagyobb tálcára, erre helyezzük cserepestől a növények egy részét. A kavicságyra öntsünk vizet. A nagyobb felületen párolgó víz megfelelő mikroklímát alakít ki a növények számára, ezáltal sokkal frissebbek, életrevalóbbak maradnak, mint külön-külön – túlöntözve.

A jeges huzat – mindent elronthat

Nyáron a növények hozzászoknak a levegőmozgáshoz, de ha a fűtött szobában rájuk nyitjuk az ablakot, huzatot csinálunk, akkor könnyen megfázhatnak. Lehull a levelük, sárgulni kezdenek, stb. A levegőztetést a déli órákra időzítsük, s ha lehet, húzzuk távolabb a szobanövényeket az ablaktól, a levegő útjából. A függönnyel, redőnnyel szűrjük meg a beáramló hideget, hogy ne ártsunk az érzékeny növényeknek.

Ne essünk pánikba!

A szabadból a szobába költöztetett növény hullatni kezdi a leveleit. Hiába öntözzük, tesszük egyik helyről a másikra. Nem kell megijedni. A fűtött szoba levegőjében kisebb zöldfelület biztosítja a légzést. Nem szabad sem túlöntözni, sem ide-oda rakosgatni. Nem baj, ha a levelek egy része lehullik. Majd újakat hajt tavasszal.

Február végére „elfogy a földje” néhány, sokat öntözött dísznövénynek. Már készülhetünk az átültetésre, vagy a föld feltöltésére a cserépben. Márciustól, a több napfény hatására,új erőre kapnak a szobanövények is. De mértékkel tápoldatozzunk és takarékosan öntözzünk!

Lassítsuk le a növekedést

A növények fejlődnek is, meg nem is. Törekednének felfelé, de testtömeget építeni nem tudnak. Sápadt, vékony hajtásokat hoznak. S ezeket könnyen megtámadhatják a kórokozók. Nem kell idáig eljutni!

Lassítsuk le a kaktuszok és pozsgások növekedését. Helyezzük őket 15-18 C fokos hőmérsékletű helyre, s öntözzük ritkábban.

A fikuszok, filodendronok ezt nem igénylik, ezek olyan körülményeket igényelnek, amelyek megközelítik a nyáriakat. Tehát 22 fokos hőmérséklet, rendszeres öntözés, a levelek zuhanyozása, permetezése, kielégítő páratartalom.

Mikulásvirág

A jellegzetes karácsonyi lakásdísz származási helyén, Közép-Amerikában akár 3 méteresre is megnőhet. Bár a neve szerint virág, a valóságban mégsem az, hiszen csak a fellevelei színeződnek pirosra. Egy ideig virít is szépen, azonban elég gyorsan hullatni kezdi felső leveleit.

Ha jól gondozzuk, ismét „virágozhat”. Tegyük világos, de hűvös, 15 C foknál nem melegebb helyre. Ne érje tűző napfény. Csak akkor locsoljuk, ha a földlabdája már szikkadni kezd. A huzatra kényes. Ha jól eltaláljuk a helyét, legalább két hónapig viríthat. Utána eldobálja a leveleit, részben a zöldeket is. Februárban vágjuk vissza 10-15 cm-e a növényt és drasztikusan csökkentsük az öntözését. Tavasszal, amikor megjelennek rajta az első hajtások, ültessük át. Ha színes leveleket is szeretnénk, akkor naponta legalább 12-14 óra hosszán tartsuk sötétségben (tegyünk rá egy kartondobozt). Amikor a levelei újra színesedni kezdenek, visszavihetjük eredeti helyére.

Önnek ajánlott

Leave a Reply