Meddig él az ember…?

Meddig él az ember

Attól függ, hol él, milyenek az életkörülményei, hogyan törődnek vele gyerekkorában, milyen egészségügyi ellátás gondoskodik róla, mekkora erőfeszítéssel dolgozik, milyen stresszhatások érik, s legfőképpen – hogyan étkezik. Az utóbbi időben egész sor felmérés, tanulmány, tanácsokkal kiegészített elemzés jelent meg a nyomtatott sajtó hasábjain, könyvek formájában, illetve a világhálón.

Kezdjük a férfiakkal

Nem a nőkkel szembeni udvariatlanság az ok, hanem mert a férfiak a veszélyeztetett nem, ami az életkoruk hosszát illeti. A nők a tanulmányok tárgyát képező országokban átlagosan 5,4 évvel élnek tovább, mint a férfiak. Szlovákiában közel 74 év a férfiak átlagos életkora /a nőké 81 év/, vagyis nálunk a nők 7 évvel tovább élnek, mint a férfiak. Az EU országaiban ennél rövidebb életük csak Bulgáriában, Litvániában, Lengyelországban, illetve Magyarországon van a férfiaknak. Ezzel szemben az olasz férfiak átlagos életkora 81 év.

Vannak nézetek, miszerint a férfiak saját maguknak köszönhetik a rövidebb életet, mintsem genetikai meghatározóiknak. Más vélemények azt hangoztatják, hogy a különbségek genetikai, fiziológiai, magatartásbeli és környezeti okokkal is magyarázhatók. A szlovákiai férfiak életének hosszát meghatározó tényezőkre később még visszatérünk. Most az általánosítható okokból sorolunk fel néhányat.

Egy német tanulmány szerint többet dohányoznak, több alkoholt fogyasztanak. Túl sokat esznek, s nem a legegészségesebb ételeket részesítik előnyben. 58 százalékuk volt felnőtt korúvá válva túlsúlyos. Mozgásszegény életmód, párkapcsolati konfliktusok, gyermekneveléssel, családdal kapcsolatos stressz, megélhetési gondok, túlhajszoltság. Németországban az öngyilkosok háromnegyede férfi. Már a 35 és 65 éves kor között jelentkeznek a szív-és keringési betegségek tünetei, ötször annyian halnak meg ezek következtében, mint a nők.

Magyarországon a korai, 40-69 éves korban bekövetkező halálozás – európai viszonylatban – rendkívül magas. Annak valószínűsége, hogy egy magyar férfi túléli a 65. Életévét csupán 59 százalék. A születéskor várható élettartam nőknél 77 év, a férfiaknál 69 év, tehát 8 év előnyt élvez a gyengébb nem…A „Magyar lelkiállapot” tanulmánykötet szerint a férfiak korai halálozásának hátterében az átalakuló társadalom krónikus stresszforrásai közül a munkahelyi bizonytalanság, az általános értékvesztés, a közvetlen társas kapcsolatok zavarai állnak.

Van-e kiút?

Mind Szlovákiában, mind Magyarországon, de több, most vizsgált országban is a legjellemzőbb, hogy a férfiak sokkal felelőtlenebbül reagálnak a betegségek megelőzésének lehetőségeire, mint a nők. Számtalan felmérés igazolja, hogy sokkal rosszabbul viselik a betegségeket, nem szívesen járnak orvoshoz, ha tehetik, elkerülik a kivizsgálásokat, az ellenőrzéseket, nem szedik be az előírt gyógyszereket.

A szakértők szerint csak egyetlen módja van, hogy ez a hozzáállás megváltozzon.  Le kell rombolni azt a megrögzött szemléletet, hogy a férfinak minden helyzetben erősnek kell lennie. Hogy öngyógyítással kell egészségesnek maradnia. Rá kell ébreszteni a férfiakat, hogy a szakemberekkel együttműködve, megfelelő kezeléseket igénybe véve számtalan végzetes bajt megelőzhetnek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply