Csíra-kúra 1.

novenyi-csira

Előző cikkünkben ismertettük a különböző magvak, (gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak, füvek, fűszernövények) csíráztatásával nyerhető óriási vitamin- és ásványianyag-mennyiséget, és ezek jótékony hatását szervezetünkre. A legtisztább természetes élelmiszerekhez juthatunk, ha megtanuljuk csíráztatásuk, valamint felhasználásuk módját.

A lényeg, hogy étkezési célokra árusított, illetve termesztett magvak legyenek. Saját termésből a búza, árpa, kukorica, napraforgó-vagy tökmag, illetve a „natura” boltokban kapható, nem túl nagy választék. Először csupán egy maréknyi magot vegyünk. (A búza, a pohánka, a köles viszonylag a legolcsóbb, azonban a bab- és borsóféléknek, az olajos magvaknak, vagy a különböző káposztafélék magjának eléggé magas az ára.) Folyó vízben mossuk meg (legegyszerűbb, ha szűrőkanálba tesszük), majd terítsük szét a csíráztató edényben, s gézzel lefedve állítsuk világos helyre (ne napfénybe). Naponta öntözzük meg szobai hőfokú vízzel, s figyeljük, hogyan duzzadnak meg, majd pattannak ki a magok, bújnak elő a csírák. Fehér állapotban is fogyaszthatjuk, de megvárhatjuk, hogy zölddé váljanak.

Búzacsíra

Ez a csíra gátolja a rákos sejtek burjánzását, tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, baktériumölő, gyulladáscsökkentő, segíti a vér oxigénellátását, az emésztést, egyensúlyban tartja a vérnyomást, növeli a potenciát.

napraforgócsíraNapraforgó csíra

Vastartalma a vörösvértest-képzéshez, réztartalma a vas felszívódásához szükséges jódot tartalmaz, ami a pajzsmirigy-hormon alkotórésze és nélkülözhetetlen az idegsejtek működéséhez.  A csírázást követően a magra jellemző zsírok esszenciális zsírsavakká és szénhidrátokká, a fehérje tartalom pedig esszenciális aminosavakká és cukorrá alakul.

Repce csíraRepcecsíra

Javítja a szem hajszáleres vérellátását, az omega-3 és omega-6 zsírsavakkal az agyat táplálja, közvetlenül hat a szívre és az erekre, természetes vérnyomás-és gyulladáscsökkentő, segít a depresszió, az ízületi gyulladások, az elhízás megelőzésében. Sok A-, D-,E-,K- vitamint tartalmaz.

retekcsiraRetekcsíra

Természetes antibiotikum, tisztító folyamatot indít el, segít eltávolítani a légzőszervekből a lerakódásokat, gyógyítja a meghűléses betegségeket, homloküreg-gyulladást, szamárköhögést. Pakolást, borogatást lehet belőle készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat, vese-máj, húgyhólyag-tisztító. Magasa a foszfortartalma, tehát szépíti a bőrt, leszárítja a pattanásokat.

Mustárcsíra

Epe-és májbántalmakat enyhít, emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás ellenszere, isiászos rohamokat, bőrkiütéseket gyógyít.

Önnek ajánlott

Leave a Reply