A sokoldalú haszonkert

haszonkert

Az utóbbi években a kert mindenekelőtt a kényelmes családi együttlétet, a pihenést szolgálta, azért is szántak a gyepnek, pázsitnak egyre nagyobb teret. Ez kevesebb fáradsággal járó ápolást, örömtelibb kikapcsolódást nyújtott, mint a korábbi, minden centiméternyi földet hasznos termesztésre felhasználó igyekezet. Aminek, persze, régebben, értelmet adott, hogy a paprika, paradicsom, uborka eladásából volt némi haszon. A mostani, csillagászatinak mondható zöldség-és gyümölcsárak ismét feladják a leckét: érdemes ezt-azt, amivel vele bír a család, eladásra termeszteni.

Vegyszermentesen

Egyre több fogyasztó szeretne friss, vegyszermentes zöldségeket vásárolni, méghozzá megbízható, ismerős kertészkedőtől.

„Foglaljunk le” egy-két méterrel nagyobb területet  az idén a zöldségfélék számára. Ha van egy kisebb fóliasátrunk, üvegházunk, azt se hagyjuk üresen, miután a vetőládák, palántával teletűzdelt rekeszek kiürülnek. Mivel nem tudhatjuk, milyen lesz az időjárás, tervezzünk úgy, hogy a szabadföldi paradicsom mellett, a fólia alatt is legyen annyi, amennyi a befőzésekhez szükséges. A paprikával ugyanez lehet a helyzet.

A növényváltás

A növényváltás azért fontos, hogy egészséges maradjon a zöldség, ne lépjen fel talajuntság. Csak a harmadik, negyedik évben kerüljön vissza a zöldség ugyanarra a helyre, ahol előzőleg volt. Kivétel: a póréhagyma, karfiol, bimbóskel, bokorbab, paradicsom, ezek, rendszeres tápanyag-utánpótlás esetén, követhetik egymást.

A tapasztalt kertészkedő már most pontosan tudja, miből termett kevés, vagy miből került több a tárolóba, mint amennyire a családnak az új termésig szüksége van. Ezt figyelembe véve készíti el a vetések és ültetések területi tervét (vázlatát), valamint az időterveket is. A cukorborsótól, petrezselyemtől, dughagymától kezdve már most készen kell állnia a vetőmagoknak, amelyeket lehetőleg szakaszosan, kéthetes időközökben vet majd sorokba, ágyásokba. Aki olyan alapos, hogy naplót is vezet, azzal is tisztában van, melyik fajta, milyen időpontban, esős, hűvös, vagy meleg, száraz időben hogyan kelt ki, milyenné fejlődött.

Az időjárás okozta károk ellenére bizakodnunk kell, hogy az időn mi leszünk az okosabbak, az ügyesebbek. De azért az óvatosság – éppen a fóliák felállításában, a szakaszos vetésekben, valamint a dombos ágyak, vagy magas ágyások létesítésében csökkentheti a kockázatunkat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply