Gyümölcsfák téli metszése

Jöhet a ritkító metszése

Ha a különféle gondok, bajok, tennivalók miatt a gyümölcsfák nyári metszése elmaradt, még behozható a mulasztás! A téli metszést ugyanis már november közepétől meg lehet/ett kezdeni: a gyenge fejlődésű, öreg alma- és körtefák már ilyenkor metszhetők, vagyis fiatalíthatók. Ezt a fiatalító műveletet – január márciust idéző langymeleg napjaiban – öröm a kertben végezni. Mivel a kutya nem eszi meg a telet, biztosan jön a derűre ború, s a zimankós napokból jut még az első két hónapra néhány hétre való. A fiatalító metszést február végéig be kell fejezni. Közben ugyanis, decembertől, az idősebb almafélék fáinak ritkító metszésére kell sort keríteni, ugyancsak február végéig.

A gyümölcsfák metszésének fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása. Ez az úgynevezett élettani egyensúly, a fiatal fák még erőteljesen növekednek, de ezt az egyensúlyt a nevelési metszések során hamarosan elérik. Minél erősebb növekedésű egy fa, annál később kezd virágozni. A legjobb termőkorban jön el annak az ideje, hogy az említett fiziológiai egyensúlyt – ellenőrző és ritkító metszésekkel – ameddig csak lehet, fenntartsuk. Azok az idős fák, amelyek már csak termő hajtást produkálnak, gyorsan elöregszenek. Ezeket kell intenzívebb (fiatalító) metszéssel erőteljesebb rügyképződésre serkenteni.

A helyes metszés a gyümölcsfa teljesítőképességét növeli és meghosszabbítja. Az a jó, ha a termés inkább közepes, de rendszeres. Különösen a gyümölcs nagysága és minősége a legfőbb követelmény.

Nagy hátrány, ha, túl magasra nő a gyümölcsfa, és a termés egy része elérhetetlenné válik. Kívánatos, hogy a korona közepébe bőséges fény és levegő jusson. Ez növeli a fa ellenálló képességét, javítja egészségi állapotát és a termés minőségét.

Önnek ajánlott

Leave a Reply