Divatos és dekoratív: A nyílgyökér

Maranta leuconeura erythroneura

Szinte fel sem tűnt, észre sem vettük, mikor változott meg otthonunk szobanövény „divatja”. De hogy miért, az nyilvánvaló. A szárazabb, melegebb levegőjű – központi fűtésű – lakásokból egyszerűen gyengébben fűtött helyiségekbe szorult a muskátli, az aszparágusz, a szobahárs. A rozmaring pedig a fűtetlenekbe, vagy az enyhébb telek következtében a kifagyástól nem veszélyeztetve, ott maradt nyári helyén, a kertben. Lakóhelyiségeinkbe a panelfalak szárazságát, a távfűtés hőségét is elviselő délszaki növényeket kínálnak a virágkereskedők. Olyanokat, amelyek változatos, gyönyörűen színezett levélzetükkel a vágott virágot is helyettesítik. Ezekből mutatunk be egyet-egyet.

Marantha leuconeura erythroneura
Marantha leuconeura erythroneura

A nyílgyökér (Marantha leuconeura erythroneura) a lakások egyik legmutatósabb dísznövénye. Brazília őserdőiből származik. Feltűnő, színes levélerezete lehet a fehértől a feketéig zöld, vagy rózsaszínű. Legismertebb fajtája világoszöld levelű, piros erezettel. A levél fonákja mélyvörös színben pompázik, de lehet kékeszöld is. Különösen az új levelek színesek. Imádkozó növénynek is mondják, mert éjszakára összezárja a leveleit. Olyan hely illeti meg, ahol szépsége jól érvényesül. A szűrt napfényt igényli. Túl erős fényben levelei elhalványulnak, majd lehullnak. Hajtásait mohával burkolt rövid pálcára is fölfuttathatjuk, vagy virágtartóba helyezve fel is függeszthetjük. Bőséges öntözést igényel, kéthetente tápoldatozást. Meleg, száraz helyen a leveleket permetezni is kell, mert erősen páraigényes. Ha túlszáraz a levegő, a levélcsúcsok megbarnulnak, majd lehullnak. Az összesodródó levelek vízhiányt jeleznek.

Átültetés, szaporítás

Ha a növény földje elhasználódott, esetleg kinőtte a cserepét, akkor tavasszal ültessük át A típusú virágföldbe. Az átültetéskor tőosztással szaporítható a nyílgyökér. Párás környezetet biztosítva dugvánnyal is szaporítható.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a takácsatkák okozhatnak kellemetlenséget, ezeknek a kártevőknek kedvez a száraz levegő, ezért is fontos párásítani. Túlságosan napos helyen kifakulhatnak a növény levelei, míg hűvös helyen tartva, levélelhalás jelentkezhet. A megfelelő gondozással és ideális helyválasztással megelőzhetők ezek a problémák.

Önnek ajánlott

Leave a Reply