Különleges szobanövények

Kalanchoe calandiva

Ha cserepes virágot ajándékozunk – legyen igazán különleges. Három figyelemre méltót is találtunk, amelyek valamiképpen mások, mint a megszokottak.

Óriás medinilla

Medinilla Magnifica
Medinilla Magnifica

Ez az egzotikus, gyönyörű dísznövény (Medinilla Magnifica) hatalmas, rózsaszín, bókoló virágaival a lakás, a ház feltűnő dísze lehet. Egyre többen vállalkoznak a gondozására. Eredetileg a Fülöp szigetekről származik, ahol 2-3 méter magasan, a fák tetején él. Óriási virágai lefelé csüngenek, a levelei méregzöldek és bőrszerűek. Gondozása sok türelmet és időt igényel, de megéri a fáradságot. A medinilla kedveli a meleg és párás klímát, 18-20 C fokon érzi jól magát. Leveleit naponta kell/ene permetezni, vagy kavicsos tálcára kell állítani a cserepét. Félárnyékban is szépen fejlődik, a nyári tűző naptól óvni kell. Túlöntözni sem szabad. Csak akkor locsoljuk, ha a földje kiszáradt. Tavasztól adagolhatunk az öntözővizébe tápoldatot, de csak kis mennyiségben. A fiatal növényeket évente ültessük át vízáteresztő, laza virágföldbe, az idősebb példányokat elég 2-3 évente átültetni, vagy csak felszíni talajcserét végezni.

Fontos, hogy télen pihenjen, ilyenkor ne kapjon vizet, se tápot, mert ha télen is növekszik, akkor tavasszal a virágzása elmarad.

A legfontosabb, hogy a levegő magas páratartalmát biztosítsuk.

 

Folyton virágzó calandiva

Kalanchoe calandiva
Kalanchoe calandiva

Ez a szívós és igénytelen korallvirág telt virágú változata (Kalanchoe calandiva), amelyet télen tarthatunk a lakásban, tavasszal ültethetjük az erkélyre, teraszra, kertbe is.

Az egyik legszínesebb és leghálásabb virág, amely januártól decemberig virágzik. Vidámsággal tölti meg az otthonunkat. Szinte minden színben kapható: piros, narancssárga, fehér sárga, rózsaszín és ezek árnyalatai. Szépen mutat egy fonott kosárban, színes kerámia kaspóban, akár többféle színből összeállíthatjuk apró cserepeit, de ajándékozhatunk azonos színűeket is. Lehetőleg páratlan számú cserepecskékkel rakjuk tele a díszedényt, kosarat, amelyben ajándékozzuk. Vastag, húsos, pozsgás levelei között csoportosan nyíló virágaival igen üde látvány. Nem szabad túlöntözni. Elég akkor átültetni nagyobb edényekbe, virágládákba, amikor a szabadba kerülnek: akár a sziklakertbe, akár a balkonra.

 

Papagájvirág

Strelitzia reginae
Strelitzia reginae

Az otthonunkban nevelhető összes virág közül talán ez a leglátványosabb. Paradicsommadár-virágnak is hívják, a szakboltokban keressük latin nevén: Strelitzia reginae.

Nagy, evezőlapát alakú levelei közül emelkednek ki a hosszú száron ülő, élénkpiros, narancssárga és kék színű, 15 cm átmérőjű, több héten át nyíló virágai.

Mint szobanövény, nagy türelmet igényel. Fiatal növényeknél néha 3-4 évet is kell várni az első virágzásra. És nagy a helyigénye is. Télen hűvös, de világos helyen kell tartani. A fejlett növényt ne ültessük át, éppen akkor fog virágozni, ha kinőtte a cserepét! Ősz-tél eleji, vagy tavasz-nyár eleji virágzásra számíthatunk. Nyár elején a szabadba is kitehetjük, keressünk számára szélvédett, meleg fekvésű, napos helyet. Bőséges öntözést, permetezést és tápanyag-utánpótlást igényel.

Önnek ajánlott

Leave a Reply