A szerelem füveskertjéből

Corynanthe yohimbe

Mágikus növények

Az emberiség ősidők óta keresi, kutatja az örömszerzés módjait, eszközeit. A szexualitást a Távol-Keleten a természet ajándékának tekintik. Itt az életkedv és életöröm erkölcsileg elismert forrása. Az afrodiziákumok használata ősi hagyományokkal rendelkezik. A keresztény etika által meghatározott nyugati világban a nemiséghez mindig az erkölcstelenség negatív bélyege tapad. Éppen ezért a titokban (mégis) alkalmazott mágiák és növényi serkentőszerek a boszorkányüldözés bűnlajstromán szerepeltek. Ma már tudjuk, csupán a zöld növény képes szervetlen anyagból, vagyis vízből, szén-dioxidból, nitrogénből és ásványi anyagokból a napsugárzás energiaforrásának segítségével szerves anyagot, növényt létrehozni. És a növények nemcsak a testünket felépítő anyagokat szolgáltatják, hanem az életfolyamatok belső és külső dinamikájához szükséges energiát is. Ezen kívül, az anyagcserét szabályozó vitaminokkal, sőt, kedélyállapotunk befolyásolására képes anyagokkal is ellátnak bennünket.

Serkentőszerek

Corynanthe yohimbe
Corynanthe yohimbe

Ázsia régtől leghíresebb és legkeresettebb orvossága és erősítőszere a ginszeng (Panax ginseng). Ma már nálunk is beszerezhetők ebből, vagy az amerikai, illetve szibériai ginszengből készült különböző készítmények, serkentőszerek. Kevesebbet tudnak tájainkon arról, hogy a yohimbe (Corynanthe yohimbe) tekinthető a nyugati orvostudomány szerint az egyetlen valódi afrodiziákumnak. Ebből készülnek az impotencia és a frigiditás leküzdésére alkalmazható különféle gyógyszerek. (A Viagra is!) Fája 15 m magasra is megnő, Kongó és Kamerun esőerdőiben él. A fa kérgét az afrikai törzsek ősidők óta erotikus serkentőszerként használják, de rituálisan is alkalmazzák.

Az ylang-ylang (Cananga odorata) a magnóliafélék családjába tartozik. A 12 m magasra is megnövő fa sárga virágai hosszú, lándzsa formájú viráglevelekkel rendelkeznek. Különösen a Fülöp-szigetek esőerdőiben tenyészik jól, de ma már ültetvényeken is termesztik. Virágait erős illatú olajukért a parfümgyártásban igénylik. Ez az illat a szerelmi serkentő. Még impotencia és frigiditás kezelésében is alkalmazzák az aromaterápiában. Kókuszolajjal keverve bódító balzsam is készül belőle. Sorolhatnánk még számtalan egzotikus liánt, fát, mostanra tilalmi listára került növényt, amelyre éppen a nyugati kultúra visszaélései miatt került sor. De vessünk néhány pillantást saját házunk tájára is.

Az orvosi zsályának (és népes családjának) Európában szinte kitagadott rokona a muskotályzsálya (Salvia sclarea), amely mintegy 1 m magasra növő évelő cserje. Levelei hosszúkásak, virágai ibolyaszínűek. Az egész növény muskotályillatú. Az ókor óta ismerik, még bort is hamisítanak vele. Az aromaterápia ma is ajánlja a belőle nyert esszenciát serkentő hatású illóolajáért szerelmi „erősítőszernek”.

Serkentő hatású konyhakerti növények

Cucurbita pepo
Cucurbita pepo

A közönséges tök (Cucurbita pepo) ősi indián élelmiszernövény. Magja az ájurvédikus és tantrikus kultúrákban termékenységnövelő erőt tulajdonítanak. Ezt a korszerű kutatások is igazolják, ezért ma világszerte népszerűsítik a tökmag fogyasztását. A sárgarépa (Daucus carota) szerencsére elkerülte az erkölcsök fanatikus őreinek figyelmét. Különben nem terjedt volna el tájainkon ennyire a fogyasztása. Az ókor óta kedvelt kultúrnövény, gyógyító hatásait éppúgy megénekelték, mint nemi vágyakat serkentő áldásos tulajdonságait. Távol-keleten a ginszeng helyett erősítőszerként alkalmazzák. Mi pedig ízéért, gazdag vitamintartalmáért, s egyéb hatásaiért, fogyasszuk továbbra is főzve, párolva, nyersen. Ugyanez elmondható a petrezselyem (Petroselinum crispum) gyökeréről is, amely az ókor óta elterjedt konyhakerti növény. Akkor az újjászületés jelképének számított. A középkorban szerelmi varázslásokat űztek vele. Később az erotikus extázist előidéző kenőcsökhöz keverték. Ma sem tagadják, hogy szexuálisan ösztönző lehet, csupán a terhes nőket óvják az alkalmazásától. Különben kiváló tisztító gyógynövény is. Fogyasszuk bőségesen főzve, párolva, zöldjét frissen, salátákba keverve.

A torma (Armoracia rusticana) inkább csak kísérő fűszere nehezebb húsételeinknek. De mint minden erős fűszerről, erről is azt tartják, szerelemre tüzel. Különösen szexuális kimerültség ellen fogyasztják, hogy új erőt gyűjtsenek. Magas C-vitamin és ásványianyag-tartalma ezt bizonyára lehetővé is teszi. Serkenti a gyomorműködést, s hevítő hatású is.

Apium graveolens
Apium graveolens

A zeller (Apium graveolens) ősi zöldségnövény. Érdekes módon, ez a köztudatban az egyetlen afrodiziákumként elkönyvelt zöldségfélénk. Éppen ezért, sokan szégyellik vásárolni, nemigen merik bevallottan fogyasztani. Pedig rendkívül sok gyógyító hatása van. Gyorsítja az anyagcserét, kihajtja a szervezetből a húgysavat, enyhíti a köszvényes fájdalmakat. Körítésként, főételként, salátaként egyaránt ízletes és kitűnő élettani hatású. Fogyasszuk hát bátrabban elérhető afrodiziákumainkat. A 21.században igazán furcsa lenne, ha tagadnánk, nekünk is szükségünk van az életörömre.

Önnek ajánlott

Leave a Reply