Illatok és szagok

szagok

Az ifjúságnak illata – az öregségnek szaga van… Általában így vélekedik az emberek többsége. Nemcsak a mi életkörnyezetünkben, szerte a világon. Vajon mennyi a valóságalapja ennek a szemléletnek?
Tény, hogy mindenkinek megvan a saját testszaga, amit megszoktunk, ami természetes. Mindenki ismeri (érzi) a saját testszagát. Amikor megváltoznak ezek a szagok, azt is észrevesszük. Ha egészségi állapotunkat jelzik, illetve azt, hogy nincs valami rendben, akkor tudjuk, hogy orvoshoz kell-e fordulnunk, vagy a feszültséget okozó tényezőktől megszabadulni. Jobban oda kell figyelnünk erre a jelenségre, nemcsak akkor, ha állandósulna, akkor is, ha csupán időnként jelentkezik.
Persze, a mostanában tapasztalható gyors időjárás-változások (hidegről melegre, melegről hidegre) következtében is izzadhatunk. Ez a verejtékezés azonban réteges öltözködéssel, levegős helyen tartózkodással, elegendő folyadék fogyasztásával könnyen „kezelhető”.

Higiénia

Nyáron, fárasztó munkát követően elég, ha tusolunk, megfelelő frissítő fürdővel, bőrünket ápoló készítménnyel illatossá és üdévé válhatunk.
A mértékkel és hozzáértéssel használt izzadsággátló dezodorok is segítenek, hogy kellemes illatunk legyen.
Ha kizárjuk a vizsgálódásból az idős emberek életkörnyezetét (ritkábban szellőztetett lakás, az évtizeden át gyűlő, halmozódó papírhalmazok, poros függönyök és avítt szőnyegek, a szekrényekben zsúfolódó, molyirtóval óvott ruhák), az étkezési szokásait, vagy a tisztálkodási módját, amelyeknek együttvéve, vagy külön-külön, mindegyiknek lehet kellemetlen szaga, – akkor marad a lényeg, hogy különböző amerikai és japán intézmények vizsgálták magukat az idős embereket. Megállapították, hogy „kellemetlen, fűre és zsírra emlékeztető szaguk van”. E szag megjelenéséért egy „nonenal” elnevezésű vegyület a felelős, ami az öregedéssel járó hormonális változások mellékterméke. Más vélekedések szerint a bőrmirigyek hosszú távú változásai is előidézhetik. A sejtpusztulás felgyorsult üteme szintén kiválthatja.

Tudományos vizsgálódás

Érdekes viszont, hogy a fiatalok és idősek szagmintáit „tesztelő” 20-55 évesek kevésbé találták zavarónak (kellemetlennek vagy intenzívnek) az idősek szagát, mint a fiatalokét.
A fiatalok, a sok (vagy túl kevés) testmozgás következtében erősebben verejtékeznek. Az alapos tusolás az izzadságszagtól megszabadít. A lábszagért gyakran a ritkán váltott lábbeli a felelős, illetve, a strandokon „összeszedett” lábgombás fertőzés. Ma már hatékony ellenszereket kínálnak a patikák.

old-booksA tudományos vizsgálódás ugyan hárítja, hogy az idős emberek szagában „kiütközhetne” néhány általuk szedett gyógyszer összetevőjének illata, azonban a hétköznapi élet tapasztalatai ezt nagyon is alátámasztják.
A lényeg, hogy ami kellemetlen, az éppen a magára maradt, gondozatlan szobácskában, lakásban élő hajlott korúak ápolatlanságának szaga.
A dohos, poratkával tele holmikat, ócska és felesleges háztartási eszközöket kell/ene kirámolni az idős, illetve elaggott ember lakóteréből.
Több friss levegő, tiszta ablak, függöny – és illatosabbá válna a szoba, a ház.
A mosdás és zuhanyozás rendszerességére kell/ene még odafigyelni. Segíteni legalább egyszer hetente, hogy biztonságos legyen az alapos tusolás, a hajmosás.

Inkontinencia

Az inkontinencia tüneteinek enyhítésére ma már ingyenes egészségügyi betét-és pelenka áll rendelkezésre minden gyógyszertárban, ha előtte szakorvosi (állandó igénylésre feljogosító) igazolást kér a rászoruló.

E „kényes” probléma összetevőit mindenki jól ismeri. És meg kell találni a módját, hogy tapintatosan rávezessük idős hozzátartozóinkat, ha úgy érezzük, valami nincs rendben az őket körülvevő „illatok” körül.
(Nagyobb gond, ha mindenkitől elzárkózó, magányosan élő személyről van szó.)
Amikor már segítség nélkül nem megy – a gondozást vállaló személynek ezekre az apróságokból, mindennapi teendőkből álló dolgokra is oda kell figyelnie, mielőtt az érintett, s annak közelebbi vagy távolabbi környezete számára kellemetlenné válna a helyzet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply