Az Alsószeli Magyar Dalkör nótaestje

Alsószeli Magyar Dalkör

Az Alsószeli Magyar Dalkör nótaestje. Bemutatva 2019. január 19-én, a Dalkör megalakulása 50. évfordulója ünnepi műsorsorozat részeként. Zenélt a Bicskás zenekar. Szólót és csoportban a Dalkör tagjai énekeltek. Konferált Pukkai Judit. Színpadi rendezés Morovics Ibolya. A műsort összeállította Szabados László.

A dalkör ebben az évben ünnepli 50-dik évfordulóját.

Rendszeres résztvevői a Bíborpiros szép rózsa versenynek. 2009-ben az országos döntőben nívódíjjal jutalmazta őket a bíráló bizottság, aminek köszönhetően énekelhettek egy 2010-ben kiadott CD-n. A következő országos döntőben ezüstsávos minősítést szereztek, 2013-ban aranysávval jutalmazták a férfiak katonadalait.

A Dalkörnek jelentős sikere volt a 2010. szeptember 19-i budapesti fellépés, amikor a Budai Vigadó színpadán a Magyar Művelődési Intézet által megrendezett Kárpát – medencei Kulturális Napok vendége volt.

Az Alsószeli Magyar Dalkör sikerekben gazdag múltra tekint vissza. Már ötven éve folyamatosan, megszakítás nélkül működik. Munkájával színt, karaktert ad a falu kulturális életének. 1969 novemberében a Barátnők Klubja keretében született meg a gondolat, hogy a XX. század első felében megteremtett éneklési hagyományokat ismét felélesszék a faluban, hogy énekeljenek közösen a maguk és a mások örömére, hagyományaikat megőrizve utat mutassanak, ugyanis a két háború közti időkben közel száztagú aranykoszorús vegyeskara volt a községnek Boros Béla igazgató tanító vezetésével. Így aztán megalakult a női éneklőcsoport Mészáros Gizella vezetésével.

Tizennégy asszonyból és leányból, melynek köszönhető a kezdet, a fáklyagyújtás. És a fáklya, melyet akkor lelkesedésük szikrája gyújtott, dacára az elmúlt öt évtizednek, fáradságnak, nehézségeknek, generációváltásnak, anyagi gondoknak, ma is lángol. 1985-ben énekeltek először külföldön. Budapesten a Mátyusföld bemutatkozik rádiós műsor közvetítette műsoruk egy részletét, majd még ezután két fellépésünk volt a fővárosban. Az évtizedek folyamán az anyaország sok-sok településén látták őket szívesen (Nagybajcs, Solymár, Zomba, Tolna, Baja, Szekszárd, Bonyhád).

1988-tól rendszeres a kapcsolata a Csátaljai Székely Népdalkörrel és a két község testvértelepülési szerződést is kötött. A Csátaljai kapcsolatnak köszönhetően 1996-ban részt vett a dalkör Baján, a város alapítása 300. évfordulóján megrendezett Dunamenti Népek XII. Folklórfesztiválján (az első halászlé-főzési rekord megszületésekor).
2004-től a Dalkör aktívan részt vesz az Alsószeli – Pannonhalma települések közötti baráti kapcsolat ápolásában is és vendégei voltak a pannonhalmi Generációk Találkozása fesztiválnak is. Eddig nyolcvannyolc lány, asszony és ötvenhat férfi énekelt aktívan a dalkörben. Van, aki 1969-től énekel, és van, aki a nagymama, édesanya után folytatja az éneklést. A dalkörnek 1970-től Szabados László a szakmai tanácsadója és vezetője. (SZMMI)

Önnek ajánlott

Leave a Reply