Színekbe kódolt egészség

színes étel

Regeneráló sárga

A sárga színanyagok a kriptoxantinok segítik a sejtek megsérült szerkezeti elemeinek helyreállítását. Látásjavító, rákmegelőző hatásuk is van. (Sárgadinnye, vajbab, zsenge kukorica és kukorica-őrlemények, sárga színű paradicsom tartalmazza.)

Szemerősítő narancssárga és piros

SárgarépaA narancsszínű sárgarépa a legnépszerűbb zöldségünk. Közismert béta-karotin tartalma, amelyből a szervezetünk az A-vitamin provitaminját állítja elő. Bőségesen tartalmazza a többi fontos vitamint is. A sárgarépa, a narancsfélék késleltetik a bőr öregedését, erősítik az immunrendszert.  

A likopin a sárgarépában található narancssárga karotin változata, a szem működésében van fontos szerepe. Óvja a szívet és az érrendszert, gátolja a rákos sejtek burjánzását. (A görögdinnye, piros paradicsom, piros paprika, piros bélű retek tartalmazza.)

Szívvédő vörös és lila

lila káposztaAz antociánok adják a zöldségfélék sötét színét, ezek erős antioxidánsok. Tisztítják a vért, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gátolják a vérrögök képződését, védenek a környezeti ártalmakkal szemben, segítik a szervezet harcát a daganatos megbetegedések ellen. (A cékla, vörös, vagy lila káposzta, lila karfiol, brokkoli, lila burgonya, lila répafélék, lila paprika, fekete szőlőfajták, vörösborok tartalmazzák.

Látást óvó zöldessárga

A lutein és a zeaxantin óvja a látómezőt, hatékony a hályogok kialakulásának megelőzésében. (A tökfélék, a zöldbab, a zöldessárga karfiol, a karalábé, a cukorbelű dinnye, a zöldessárga gyümölcsök tartalmazzák.)

Májműködést serkentő zöld

A zöld színű zöldségek a legerősebb egészségvédőt, a klorofillt, ezen kívül ún. izotiocianátokat is tartalmaznak, ezek természetes katalizátorok, amelyeknek a májműködés serkentésében van fontos szerepük. Ez a vér tisztítását, a szervezet ellenálló képességének növelését segíti elő. (minden levélzöldség, parajtól a salátákig, a kaportól a káposztafélékig, a metélőhagymától a petrezselyem zöldjéig bőségesen tartalmazza.)

Önnek ajánlott

Leave a Reply