Süssünk együtt Angélával! – Farsangi siska

siska
Zöld Angéla
Zöld Angéla

Ki gondolná, hogy a fánkoknak, a mi siskánknak, milyen messzire nyúlik a történelme. Már az ókori rómaiak és görögök is ettek valami hasonlót. Bár annak hosszúkás alakja volt, és sütés után mézzel vagy halszósszal kenték meg. A középkorban az arab szakácsok cukor nélküli élesztős tésztát sütöttek olajban, ezt áztatták sütés után sűrű, édes szirupba.A fánktészta eredetileg megegyezett a kalácstésztával, amit aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel dúsítottak, majd olajban kisütöttek. Európába az 1400-as években került. Érdekes, hogy ekkortájt még gombóc alakú volt, csak az 1800-as években „találták fel” belé a lyukat. Minden nemzetnek megvan a saját fánkja, s mindenütt mással töltik, kenik, gazdagítják.

A farsang a bálok, karneválok, a nagy lakomák időszaka, majd hamvazószerdát követően kezdetét veszi a Nagyböjt. Viszont, régen, akinek a böjtben is dolgoznia kellett, nemigen bírhatta ki a negyvennapos koplalást, ezért a papok azt tanácsolták az engedelmes hívő embereknek, a böjt előtt táplálóbb ételeket fogyasszanak. Ilyen laktató, ízletes étel a fánk, ami Székelyföldön pánkó, Baranyában huppancs, Borsodban és a Bodrogközben krepli, a Csallóközben és a Mátyusföldön siska, a palócoknál pedig pampuska.

Hagyomány a fánkokat farsang idején sütni, de ha szeretjük, süthetjük bármikor. A hozzákevert reszelt citrom-vagy narancshéj, citrom, vagy narancs leve, egy kis rum, vagy fehér bor fokozza a fánkok minőségét, ízét. Semmi baj, ha néhány adalék mennyiségét illetően eltérnek a receptek egymástól, a lényeg, hogy minden hozzávaló azonos hőfokú legyen, a lisztet – hogy átjárja a levegő, – szitáljuk meg. Tojásból kevesebb is elég hozzá, régebben sima lisztet ajánlottak, ma a félfogósra esküsznek. Mindenki készítse saját, jól bevált, a családja által kedvelt receptje szerint.

Angéla farsangi siskája

Angéla farsangi siskája

Semmi baj, ha néhány adalék mennyiségét illetően eltérnek a receptek egymástól, a lényeg, hogy minden hozzávaló azonos hőfokú legyen, a lisztet – hogy átjárja a levegő, - szitáljuk meg. 
Előkészítés1 hour 10 minutes
Főzés/sütés5 minutes
Pihentetés20 minutes
Teljes idő1 hour 15 minutes
Kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: fánk, siska

Hozzávalók

 • 4 tojássárgája
 • 1 dl langyos tej
 • 4 db kockacukor
 • 3 dkg élesztő
 • 2 dl langyos tej
 • 7 dl féldarás liszt
 • 4 kanál olvasztott va
 • pici só
 • néhány kanálnyi rum

Elkészítés

 • az 1 dl langyos tejben felolvasztunk 4 db kockacukrot, az élesztőt a cukrozott tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk.
 • hozzáadjuk a tojássárgáját, a többi tejet, a sót és a rumot.
 • A tálba szitált liszttel összekeverjük, lassanként beledolgozzuk a 4 kanálnyi olvasztott vajat is. Alaposan kidolgozzuk. Van, aki kézzel veri hólyagosra, más fakanállal. 
 • A lényeg, hogy amikor selymesen sima, hólyagos lesz, letakarjuk konyharuhával, langyos helyre tesszük, kb. 1 óra alatt másfélszeresére kel. Ekkor a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, másfél cm-e nyújtjuk.
 • Fánkszaggatóval vagy üvegpohárral kiszaggatjuk, legalább 20 percig ismét kelesztjük, majd a deszkán fekvő felükkel felfelé nem túlságosan forró olajban, vagy zsírban, fedő alatt sütjük. De csak amíg a zsiradékban lévő felük megpirul! Ekkor gyorsan megforgatjuk őket, s már fedő nélkül sütjük készre. Középütt szép, fehér szalagjuk keletkezik. Ezért is hívják sokhelyütt szalagos fánknak.

Notes

A tészta egy részéből kisebb siskavágóval vágunk köröket, ezeknek a közepébe vagy mélyedést nyomunk, vagy kivágjuk a közepüket. Ráigazítjuk a nagyobb körökre, lenyomkodjuk, s úgy sütjük meg. Amikor megsültek, pikáns dzsemmel, lekvárral töltjük. A levágott tésztamaradékokból nyolcasokat csavarintunk, úgy sütjük ki. De ezt már csak többszöri gyakorlás után ajánljuk. Vaníliás cukorral kevert porcukorral szórjuk meg. Azon melegében elfogy. Ha maradna belőle, hidegen is finom…De ez nem szokott előfordulni!

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 1 dl langyos tejben felolvasztott 4 db kockacukor, 3 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 7 dl féldarás liszt, 4 kanál olvasztott vaj, pici só és néhány kanálnyi rum.
Elkészítése: Az élesztőt a cukrozott tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. Majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a többi tejet, a sót és a rumot. A tálba szitált liszttel összekeverjük, lassanként beledolgozzuk a 4 kanálnyi olvasztott vajat is. Alaposan kidolgozzuk. Van, aki kézzel veri hólyagosra, más fakanállal.

siskaA lényeg, hogy amikor selymesen sima, hólyagos lesz, letakarjuk konyharuhával, langyos helyre tesszük, kb. 1 óra alatt másfélszeresére kel. Ekkor a siska tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, másfél cm-e nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy üvegpohárral kiszaggatjuk, legalább 20 percig ismét kelesztjük, majd a deszkán fekvő felükkel felfelé nem túlságosan forró olajban, vagy zsírban, fedő alatt sütjük. De csak amíg a zsiradékban lévő felük megpirul! Ekkor gyorsan megforgatjuk őket, s már fedő nélkül sütjük készre. Középütt szép, fehér szalagjuk keletkezik. Ezért is hívják sokhelyütt szalagos fánknak.

A siska tészta egy részéből kisebb siskavágóval vágunk köröket, ezeknek a közepébe vagy mélyedést nyomunk, vagy kivágjuk a közepüket. Ráigazítjuk a nagyobb körökre, lenyomkodjuk, s úgy sütjük meg. Amikor megsültek, pikáns dzsemmel, lekvárral töltjük. A levágott tésztamaradékokból nyolcasokat csavarintunk, úgy sütjük ki. De ezt már csak többszöri gyakorlás után ajánljuk. Vaníliás cukorral kevert porcukorral szórjuk meg. Azon melegében elfogy. Ha maradna belőle, hidegen is finom…De ez nem szokott előfordulni!

Önnek ajánlott

Leave a Reply