Minek nevezzelek? – Szobafenyő és tavaszi spirálfű

Araucaria heterophylla = Szobafenyő

Araucaria_heterophylla_in_QomAz őskövületként számon tartott, akár ezeréves kort, 30 m magasságot is elérő chilei délfenyő (Araucaria araucana) nemzetségébe tartozó örökzöld dísznövény. Szereti a hűvös, de világos helyet. Ha zavartalan a fejlődése, akár 1,5 m magasra is nőhet. Fűtött szobában permetezni kell a levélzetét. Koronája piramis alakú, ágörvei szimmetrikusan állnak, tűlevelei világoszöldek, a fiatal növényeken lágyak. Aki nemcsak a szobában szeret gyönyörködni a szabályos formájú fenyőben, vásároljon a kertjébe, háza elé, szabadföldbe ültethető, bizarr formájával feltűnő délfenyőt.

Trachyandra Tavaszi spirálfű

springgrassEz az őrületes külsejű növény leginkább néhány összegabalyodott zsinórra emlékezet. Lehet, hogy első látásra azt gondolnád, hogy a képen valamiféle műanyag játék látható, pedig bizony ez a meglepő külsejű valami egy egzotikus növény, ami eredetileg Kelet- és Dél-Afrikában őshonos, és a fűfafélék családjába tartozik.  20-25 cm magas 3-6 spirálisan tekeredő levélkéje van. Fehér vagy halvány rózsaszín virága 1,5-2 cm átmérőjű.

Szabadban is ültethető, de mivel nem télálló, ezért ajánlatos szobanövényként tartani. Fényigényes növény, de a tűző napot nem szereti. Nem szereti a túlzó öntözést, nagyon jó vízelvezető talajt kíván. Párára viszont szüksége van. Spricceljük meg időnként a leveleit, viszont mérsékelten öntözzük. Tavasztól őszig tápanyag utánpótlásra van szüksége.

TrachyandraMagvetéssel könnyen szaporítható. Tegyünk átszitált földet egy edénybe. A magokat szórjuk a talaj tetejére, majd nagyon vékony réteg földet szitáljunk a magok tetejére is. Spricceljük meg vízzel, majd üveglappal vagy átlátszó fóliával takarjuk le az edényt a csírázásig. Helyezzük világos, de semmiképpen nem tűző napos helyre. Mindennap ellenőrizzük a talaj felszínét, hogy nedves-e és ha szükséges spricceljük meg újra és újra! Csírázáshoz 20 fok feletti hőmérsékletre van szüksége.

Április végén kiültethető szabadba is. A kifejlett növény 5 és 28 fok között érzi jól magát a szabadban.

https://youtu.be/gBTsCfp-Plw

Önnek ajánlott

Leave a Reply