A természet erejével (1.)

Büdöske Bársonyvirág

Azzal, hogy jó szomszédokat vetünk vagy ültetünk zöldségféléink közé, virágaink mellé, sokféle rovart távol tarthatunk. Csökkenthetjük, sőt, sok esetben elhagyhatjuk a vegyszerek alkalmazását. Minden növény tartalmaz természetes vegyi anyagokat, amelyek bizonyos kártevőket riasztanak, s olyan növényeket, amelyeknek a növekedését gátolják, vagy serkentik.

Bársonyvirág (Tagetes)

Jellegzetes illata miatt büdöskének is hívják. Elűzi a talajból a fonálférgeket. Ültessük paradicsom, burgonya, sárgarépa, petrezselyem közé.

Borágó (Borago officinalis)

Idegnyugtató és vértisztító hatású. Teáját, forrázatát is kortyolgathatjuk. Viszont kevesebben ismerik rendkívüli rovarriasztó hatását. Elsősorban a karalábé, meg a többi káposztaféle védelmezője. Sem a káposztalepke, sem a csigák nem kedvelik.

Kamilla, orvosi székfű (Matricaria recutita)

Régebben legelterjedtebb, legismertebb, sokoldalúan használt gyógynövényünk volt. Ma a környezetbarát kertészkedők felfigyeltek beteg, sínylődő növényeket gyógyító erejére, ezért vetik. De csávázószerként is alkalmazzák a főzetét, a vegyszeres csávázás helyett. A lényeg, hogy minden növény erőre kap, ha kamillát vetnek a közelébe.

Körömvirág (Calendula officinalis)koromvirag

Kissé oda nem illőnek hat a konyhakertben, de a jó szakácsok tudják, hogy kitűnően színesíthető szirmaival a leves, a sáfrány helyett. Íze enyhe, könnyen szárítható. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág.  Szomszédsága jót tesz a paradicsomnak és a szamócának.

Levendula (Lavandula angustifolia)

Ahol a hangyák zavaró mértékben fordulnak elő, oda ültessük. Hasznos a rózsák között, mert távol tartja a levéltetveket.

Zsálya (Salvia officinalis), Izsóp (Hyssopus), kakukkfű (Thymus vulgaris)

A csigák nem szeretik, szegélyezőként az általuk veszélyeztetett növények köré ültessük.

 

Nemkívánatos szomszédság

  • Bab és hagyma
  • Káposzta és hagyma
  • Szamóca és káposzta
  • Kardvirág és szamóca
  • Borsó és kardvirág
  • Petrezselyem és fejes saláta
  • Sárgarépa és paradicsom
  • Burgonya és hagyma
  • A spenót nem jó előveteménye a sárgarépának, a mángoldnak és az új-zélandi spenótnak.

Önnek ajánlott

Leave a Reply