Ha a nőkről van szó

ősz haj

Az ősz haj láthatatlanná tesz…

Legalábbis ezt állítják egyes kutatásokkal foglalkozó szakemberek, hajápolást kínáló cégek. De hogy ne tájékoztassuk félre az olvasót, mindjárt az elején szögezzük le – csak, ha nőkről van szó! Tény, hogy az érett korú nők naponta szembesülnek a megváltozott helyzettel, miszerint kevesebb figyelmet kapnak a férfiaktól, mint korábban. Nem nyitnak nekik ajtót, nem kapnak bókokat, nem segítik fel rájuk a kabátot. Ezek ugyan „kis dolgok”, semmiségeknek tűnnek, ám belül sebeket ejtenek. Miért lettem láthatatlan a férfiak szemében, keresik a választ a tükörbe nézve, a barátnőjükhöz fordulva.

Az említett kutatásokból kiderül, hogy nem tudatosan, de a férfiak elsősorban a termékeny nőket keresik. Az érettebb korú nők külső jegyei pedig akaratlanul blokkolják a késztetést. Ezekben a tudattalan döntésekben a külső jegyek közül ma elsősorban az ősz haj játszik szerepet.

Leegyszerűsítve: a férfiaknak nem a kor számít, hanem a „csomagolás”. Különben a több tapasztalat, nagyobb türelem, a figyelmesség, amely éppen az érettebb nőkre jellemző, manapság igencsak vonzó még a fiatalabb férfiak számára is.

Miközben a férfiakat nem vonzzák a túlzásba vitt sminkek, a láthatóan alkalmazott szépítőszerek, a természetes benyomást keltő, ápolt külső igencsak nagy becsben áll előttük.

Aki tehát ötvenen-hatvanon túl keres partnert, az jól teszi, ha nem hagyja őszbe „borulni” a fejét.

Igaz, hogy az elmúlt évben az ősz haj lett az „új szőke”. A divatbemutatókon, hajszalon-reklámokban, az utcán egyre gyakrabban jelent meg az ősz hajszín. De szögezzük le – a tizen- és huszonévesek divatja lett! Huszonévesen, divatból viselni – persze, egészen más, mint idősebb korban – azért, mert eljött az öregedés ideje.

Hajfestés

ősz hajAz ősz hajat sokféle színre be lehet festeni. De ahogyan arról már írtunk, fontos, hogy tudjuk, milyenre nem kellene. Ha túl világos, 40 fölött őszesnek tűnhet. Sápaszt. Ha túl sötét, a legkisebb ráncot is hangsúlyozza. És a legkisebb lenövés is rikítóan feltűnővé válik. Ha túl vörös, vagy neon-narancsszínű, kínosan ráirányítja a figyelmet az arc és a haj ellentétére. Ugyanez vonatkozik a lila, a kék és más extrém megoldásokra.

Legjobb a meleg, aranyos árnyalatok közül választani. Ne változtassunk drasztikusan hajszínt. Különböző átmeneti megoldások jöhetnek számításba, egy rövid frizura, melír, stb. A jó fodrász sokat segíthet. Ha fáraszt a rendszeres fodrászhoz járás, sokba kerül, vagy hosszabb betegség következtében nincs módunk hajfestésre, esetleg a mogyoróbarna, vagy aranyszőke frizura sem fiatalít, lemondhatunk róla. De ne hagyjuk csak úgy, gondozatlanság látszatát keltve, magától „kinőni” az ősz hajunkat.

Vissza az őszbe

ősz hajA csillogó, egyenletes színű ősz haj, az ápolt szemöldök, még mindig sima arcbőr sokkal harmonikusabb benyomást kelthet, mint bármely más, szokatlanabb színű frizura, s az ehhez alkalmazott arc-vagy szájfestés. Megjelenésünk lehet elegáns, méltóságteljes, friss, vagy szerény. Csak az ősz hajhoz választott blúz, kabát, sál is legyen hozzánk illő, modern, de nem hivalkodó.

Van, aki a fokozatos átmenet mellett dönt, de ez hosszadalmas, meg nem is olcsó megoldás. Minél kevesebb vörös pigmenttel festette be valaki előzőleg a haját, annál könnyebb lesz kifehéríteni. A legkönnyebb a szőke árnyalatokat megváltoztatni, főleg, ha világos melírrel oldják meg az átmenet. Ha egyszeri, gyökeres változást szeretnénk, válasszuk az ősz, vagy a „tündér fehér” intenzív színezést.

Egy friss, természetes formájú frizura, finoman hangsúlyozott szemöldök, ápolt arcbőr, diszkrét szájrúzs. És nem kell magát öregnek éreznie egy nőnek a hatodik, sőt a hetedik X-en túl sem, ha – nem akarja!

Az ősz, illetve szép, fehér hajat is ápolni kell. Elsősorban ne tegyük ki erős UV sugárzásnak. Ne használjunk színes/ítő samponokat, hidratálókat, hajzseléket. Ragaszkodjunk a színtelen kellékekhez, a színesek ugyanis sárgítják a fehér hajat.

Ha a férfiakról van szó

„Egy tisztes őszes halánték a nő számára ajándék”

Ősz hajRéges-régi sláger, de még mindig érvényes. Másképpen néz az ember (illetve a nő) egy őszülő férfira, mint egy őszülő nőre (a férfi). De ez valószínűleg nem egészen érvényes a fiatalabb korosztályokra, amelyeknek képviselői – legyenek nők, vagy férfiak – egyre jobban odafigyelnek hajuk állapotára, törődnek az ápolásával, sőt a hajfestésben is fej-fej mellett haladnak (a fodrászhoz).

Viszont a férfiak alaposabbak, ha az őszülés első jeleit saját hajukon tapasztalják. A jelenségek okát keresik, sőt kutatják. Például ilyen az őszülésre vonatkozó magyarázat:

50-50-50

Minden szőrtüszőnk pigmentet tartalmaz, ez adja a hajunk színét. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb pigment termelődik a szervezetünkben. A bőrgyógyászok ezt 50-50-50 szabálynak nevezik. Ami azt jelenti, hogy az 50 éves lakosság legalább 50 százalékának ősz a haja. (Férfiak és nők haja egyaránt.)

A pigment-veszteséget főként a B12, a szérum kalcium és a szérum ferritin hiánya, valamint a pajzsmirigy működésének zavarai okozzák.

A hajhagymák kis mennyiségű hidrogén-peroxidot termelnek, amit évek óta a haj fényesítésére, fehérítésére használnak. Ha a szervezetben hidrogén-peroxid felhalmozódás következik be, akkor a hajszín elhalványulhat. Az az ún. oxidatív stressz, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára.

A dohányosoknál két és félszer akkora az őszülés korai kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem dohányoznak.

És – ami senki számára sem újdonság – a gének szerepe az őszülésben: ha szüleink, nagyszüleink korán őszültek, mi sem kerülhetjük el hajunk korai „deresedését”.

Amire a férfiaknak fel kellene figyelniük, az Európai Kardiológiai Társaság friss tanulmánya. Eszerint a férfiaknál az őszüléssel párhuzamosan növekszik a szívinfarktus kialakulásának veszélye.

Ősz haj festése

Mindenki másképpen őszül, mivel a haj sűrűsége a férfiak fején nagyon is „átláthatóvá” teszi, ha valamelyik tájékán (a homlokánál, a feje búbján) ritkul a haj. Van, aki hajbeültetésre vállalkozik, különböző hajnövesztő (sűrűséget növelő) szereket próbál ki. Ahol ilyen gond nincs, ott maga az őszülés lehet egyenletes, a halántékon kezdődő, vagy egy-egy hajsávot érintő. Vannak már különböző színező, kendőző készítmények, amelyekkel elképzelés szerint korrigálni lehet a zavaró jelenségeket.

Ami önmagát a festést illeti:

Kevesen tudják, hogy a férfiak hajszálainak kémiája más, mint a női hajé. Ezért a nők számára készült színezők és hajfestékek nekik nem megfelelőek. Könnyen kivörösödhet tőlük a hajuk.

A kifejezetten és csak is a férfiak számára kifejlesztett hajszínezők – jó fodrász segítségével kiválasztva – kicsit sötétebbé varázsolhatják a hajukat, de nem változtatják meg drasztikusan a hajuk színét.

Az idősödő férfiak számára ugyanis fontos, hogy természetes benyomást keltsenek. A társadalmi szokásrend, a „közvélemény” még nem fogadta el, hogy az ápolt külsőhöz nekik is szükségük van hozzáértő segítségre, kellékekre. (Például, hogy a körmüket a manikűrös és a pedikűrös ápolja.)

Bizony, igencsak félénken vállalják fel ezeket az igényeiket, ahelyett, hogy férfiasan bevallanák – ők is haladni kívánnak a korral.

Önnek ajánlott

Leave a Reply