Bízhatunk-e a zsákos emberekben?

palánta

Minden eddigi tapasztalatra, megfigyelésre fittyet hány már az időjárás. A meleg sem zsákokban érkezett. Vajon a böjti szelektől mit várhatunk? Akár esik, akár fúj, gyürkőzzünk neki a tennivalóknak.

 Kertészkalendárium

Napközben már szinte tombol a tavasz, de éjszaka még erősebb fagyok is előfordulhatnak.

Az előrelátó, tapasztalt kertészkedő készenlétben tartja a fóliákat. Ezek lehetnek réselt, vagy fátyolfóliák. A réseltnek a növények növekedésével párhuzamosan nő a felülete. A fátyol, dupla takarással, kétszeresen véd a fagyoktól.

Az idén – a téli hidegek hiánya miatt – ugyancsak sok a kártevő. Ezek ellen a két lomblevél megjelenéséig védhetjük fóliával a sárgarépát, a cukorborsót és a spenótot.

A hónapos retekről, galambbegysalátáról elég szedéskor eltávolítani.

Sokan tétováztak az idén, vajon metsszék-e, vagy hagyják későbbre a gyümölcsfák metszését? Azt sem tudták eldönteni, először permetezzenek-e, s csak utána metsszenek, vagy fordított legyen a sorrend.

Szakemberek szerint a lemosó permetezés, rügypattanás után, többet árt, mint használ, mert megperzseli a virágrügyeket.

Szakembertől kérjünk tanácsot, mi a célszerű teendő, kertünk fekvését, gyümölcsfáink állapotát figyelembe véve.

Metszeni és permetezni mindenképpen szükséges – de a várható rovarinvázióra felkészülve, fontos ésszerűen kiválasztani a permetezőszereket.

 

Változatok zöldsalátára

salat-edina permetezésMa már egész télen kapható többféle fajtája. Megszoktuk a kesernyésebb, a fűszeresebb ízűeket is. Tudjuk: titkuk a jó öntet (citrom, méz, balzsamecet, olívaolaj, vagy más hozzávalók) készítése.

Válogathatunk:

Az Alambra szabad földi termesztésre való, nagy fejet fejleszt. Az Edina fólia alatt, fűtetlen üvegházban, de szabadföldben is termeszthető. A Kobak sárgászöld, finom levelei igen kellemes ízűek. Kint is, bent is termeszthető. A Lednický, a Safír, a Tarzan, bent nevelt palántákból ültethető a szabadba. A Král mája a legnépszerűbb vajsaláta, hatalmas, ízletes, finom, sárgászöld levelekből álló fejet fejleszt.

 

Nem kell félni a nitráttól?

nitrátMegvallom, a vaj és a tojás elleni, évtizedekig tartó hadjárat jutott az eszembe, amikor a cseh szaklapban (Naše krásná Zahrada) azt olvastam, hogy a legújabb tudományos kutatások szerint – nem kell félnünk a nitráttól. Ez idáig úgy tudtuk, hogy a kerti zöldségfélék vegetatív részeiben (tő, szár, levél, gyökér) felhalmozódó nitrát káros hatással lehet az emberi szervezetre. Ezért a WHO (Egészségügyi Világszervezet) az élelmiszerek elviselhető nitrát-mennyiségét 3,6 mg/kg/testsúly/nap értékben határozta meg.

Legtöbb nitrát az üveg és a fólia alatt hajtatott zöldségfélékben marad meg, ezek közül is a mángold levelében, a halványított és gumós zellerben, petrezselyemgyökérben, céklában, a hónapos retekben, spenótban, levélpetrezselyemben, zöldsalátákban.

Persze, továbbra is tény, hogy a déli, napsütéses órákban szedett zöldségfélékben kevesebb a nitrát, mint a kora reggel, vagy a borús időben szedettben.

Viszont, ma már tudományos megalapozottsággal azt állítják, hogy a nitrát serkenti az izomtevékenységet és az agy jobb vérellátását.

Tehát a vaj és a tojás (újabban igen népszerűsített) jótékony hatásait egészítsük ki bátran a friss, tavaszi zöldségfélék fogyasztásával!


Újdonságok

A hazai, szlovákiai szakboltokban is találhatunk néhány, kedvünkre való vetőmagot, virághagymát, konténeres növényt.

cukorborsó„Cetris”

Félkorai, apró szemű, fagyasztásra, eltevésre is alkalmas cukorborsó. (Hrach „Cetris”) Az ínyencek dicsérik, a gyerekek nyersen is szívesen csemegézik.

 

Gladiolus Brasilia„Brasilia” kardvirágok

Ilyet még nem láttunk: kék, sárga és zöld, 1 m magasra növő gladióluszok. Április végétől kell kiültetni a hagymáit.

 

bambuszFekete bambusz

Katalógusokból, interneten is megrendelhető a konténeres, fagytűrő fekete bambusz (Phyllostachys nigra Punctata). Edényestől ajánlatos a talajba süllyeszteni, mert túlságosan buján, erőteljesen terjeszkedik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply