Az a bizonyos fontossági sorrend

szerszámainkat tiszta, száraz állapotban, rendszerezetten tároljuk

Hogy mi köze van ennek a kertészkedéshez? Nem is kevés. Jó, ha az ember felméri, családjának mire van igazán szüksége a konyhakertből. Mihez nem jut hozzá a piacról, a szomszédasszonytól, vagy az áruházból.

Mondjuk ilyen az újhagyma, a zöldpetrezselyem, a sóska. És a frissebb, finomabb ízekért ott van a zöldsaláta, a cukorborsó és a spenót.

Ki is alakul a lista, mit vessünk, ültessünk – feltétlenül. Tágabb értelemben még ide sorolhatjuk azokat a zöldség-és főzeléknövényeket, amelyek egész évben drágák, ha pénzt kell adnunk értük. Például a póréhagyma, fokhagyma, kelkáposzta. És ne feledkezzünk el a babfélékről. Akár a levesnek való, apró szemű szárazbab, akár a nagy szemű fehér, vagy tarkabab – kifejtő, vagy szárazbabként – boltban vásárolva igen drága. A kertben viszont, szinte önmagától megterem, ha jó helyre ültetjük, s öntözzük, amikor kell.

Miről mondjunk le – a készen megvásárolható termények javára?

Például – sárgarépa egész évben, kiváló minőségben, hozzáférhető áron kapható. A burgonya igazából nem kerti vetemény. És ha nem tudunk vele bánni, odavonzza a környék burgonyabogarait. Ne kínlódjunk vele néhány újkrumpli miatt, vásároljunk megbízható termelőnél újtól-újig. A káposzta is megkívánja a hozzáértést. Ha néhány korai példányt ültetünk is, az eltevésre, savanyításra való mennyiséget vegyük meg hozzáértő termelőknél.

 

Ásó, kapa – talicska meg gereblye

SzerszámokElképesztő: sok kezdő kertészkedő vásárol kerti szerszámokat úgy, ahogyan azt a tanácsadó szaklapokban olvassa. Azonban, kinek jutna eszébe a kerti munkák gyakorlatában jártas emberek közül, hogy azok, akik ezekkel a szerszámokkal még csak most ismerkednek, nem tudják, hogy az ásót, a kapákat meg kell fenni, ki kell élesíteni.

Csodálkozva, értetlenül nézik, hogy egy vágásnyira sem hatol a földbe a kapa, az ásónyom mélységét a talajba nyomott szerszám, az ásó, meg sem közelíti. Ezeket kikalapálni, megélesíteni – igazi hozzáértést igényel. Manapság a legtöbben, arról még csak nem is hallottak, hogy a szerszámok nyele is fontos. Ezeknek a simaságától, a nyél minőségétől függ, feltöri-e a kezüket, vagy belesimul munka közben.

Az ágyások szélesebb felületének fellazításához a közepes méretű, szélesebb kapák alkalmasak. A sorok között kiskapával dolgozhatunk. Az ásáshoz a háromszögben hegyesedő ásó a célszerűbb, a négyszögű ásók inkább gödrök ásására valók, kiskertekben nincs rájuk szükség.

Akinek van tapasztaltabb szomszédja, rokona, menjen szerszámot választani ilyen hozzáértő emberrel. Sokszor érdemesebb csak a kapa, az ásó fejét megvenni, s nyelet külön faragtatni, készíttetni bele. Figyelembe kell venni annak a magasságát, akinek készítik, s igazán simára lehet dörzsölni, hogy jól a tenyérbe simuljon.

A korábban készült szerszámokat – mielőtt használni kezdenénk – be lehet áztatni egy vödör vízbe, hadd dagadjon meg a nyél: legalább nem fog lötyögni, nem fog kilazulni. Persze, az is lényeges, hogyan tettük el ősszel ezeket: aki zsiradékkal, olajba mártott ronggyal áttörölte az eszközöket, annak most nem lepi a rozsda.

Munka végeztével minden nap meg kell tisztítani mindegyiket, s fedett helyre kell tenni. Ne álljon a szabadban éjszaka egyik sem: ott akárki beleléphet, s készen van a kerti baleset.

 

Fólia, fátyol, háló

fatyolfoliaAki kipróbálta, nem győzi dicsérni. A fagytól éppúgy óvja a zöldségféléket, mint a rovarkártevőktől, vagy a nagy hőmérséklet-ingadozásoktól.

A saláta, a retek, az újhagyma, vagy akár az egész korainak szánt burgonya, minden gyorsabban fejlődik a réselt fólia, vagy a kerti fátyol alatt, mint csak úgy, az időjárás kényére hagyva.

A sárgarépának, borsónak is különleges védelem a fólia: zöldséglegyek, vagy galambok garázdálkodása ellen egyaránt hasznos.

Fény, levegő és víz – akadálytalanul jut a növényekhez. A háló vízszintesen és sátorszerűen is kihelyezhető, lehetőleg azonnal a vetés vagy ültetés után, majd a növényektől függően 1-4 héttel a szedés előtt le lehet róluk venni.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply