Paprikatermesztés kicsiben

paprikapalanta

Sokan részesítik előnyben az otthoni, hajtató ládákba vetést a készen kapható palánták beszerzésével szemben. Úgy vélik, legalább biztosra mennek, ami a paprika fajtáját illeti, jó, ha tudják:

 • a mag elvetése és a palánta kiültetése között optimálisan 9-12 hétnek kell eltelnie.
 • A paprika földkeverék minőségére és a hőmérsékletre a legérzékenyebb. Tehát csak megfelelő földkeverékben fejlődik egyenletesen, amely se nem sós, se nem savanyú, a 6-8 pH érték közötti. Az utóbbi években a nedves, durva „agroperlit”-et is ajánlják erre a célra.
 • Akinek nincs elég gyakorlata, jó, ha megjegyzi, egy szem vetőmag egy négyzetcentiméterre, 0,5-1 cm mélyre vetve a jó megoldás.
 • Elég finoman ráhinteni a földkeveréket, majd szintén finoman lenyomkodni belé.
 • Állott öntözővízzel óvatosan le kell spriccelni, majd a hőmérsékletet nappalra 26-30 C fok közé, éjszakára 20-22 C fokra beállítani.
 • Két-három hét múlva a paprikát óvatosan egyelhetjük, cserepekbe vagy tégelyekbe ültethetjük.
 • Vannak, akik kettesével gyökereztetik meg, így erősebb tövük fejlődik. Persze, ehhez már tápanyagokban gazdag földkeverékre van szükség.
 • Ekkortól nappalra a 20-22 C fokos hőmérséklet, éjszakára a 14-16 C fokos hőmérséklet a megfelelő a fejlődésükhöz.
 • Amikor a paprikának kifejlődik a 3-4 igazi levele, a nappali hőmérsékletet 18-24 C fokra állítjuk, az éjszakait pedig 12-14 C
 • Ne feledjük el, hogy a fénynek mekkora a jelentősége a növények fejlődése számára. Minél kevesebb a fény, annál alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük.
 • Az öntözést ne vigyük túlzásba, de ne is hanyagoljuk el. Fontos a megfelelő hőmérsékletű öntözővíz.
 • Palántáinkat ne hagyjuk felnyúlni. Fontos, hogy zömök, erőteljes példányok legyenek, láthatóan fejlődő bimbókkal.
 • Csak május 15-e után ültessük ki őket.

 

A legnépszerűbb magyar étkezési paprikafajták

A paprikafajtákat felhasználásuk szerint étkezési és fűszerpaprikákra osztják. Növekedésük szerint folyton növő és determinált fajtákra. Termésük alakja szerint fehér (tölteni való, TV), hegyes, kosszarvú, alma, paradicsom alakú (pritamin), kaliforniai (blocky), cseresznye, kápia, lamuyo (lamüjó) fajtákra.

A kárpát-medence sajátossága a fehér színű, kúpos (Cecei típusú) fajtakör. De az utóbbi években elterjedtek más típusú paprika fajták is.

A kápia típusú paprika (pl. a Csángó F1) balkáni eredetű. Termése megnyúlt kúp alakú, általában kétoldalt lapított, vastag húsú. A paradicsompaprikához hasonlóan, sötétzöldből pirosra érik. Vastag húsa miatt sütésre, grillezésre alkalmas, de fogyasztható nyersen és savanyúságnak feldolgozva is.

A blocky típusú paprika négyzetes alakú, hosszának és vállának aránya 1:1. Ilyen típusú a California Wonder és a Goldeen Calwonder és a Balassa F1.

A hibrid paprikafajták, kiegyenlített, egyöntetű termést adnak és betegségekkel szemben ellenállóbbak. A termesztés során intenzívebb körülményeket igényelnek. Mivel a hibrid fajták előállítása nagyon költséges, ez a vetőmag árában is megmutatkozik. A konstans fajták méretre és alakra egyenlőtlenebbek, viszont házi kertekben kielégítően teremnek.

 

Alba RegiaAlba Regia

Folytonos növekedésű, bőtermő, egyik legnagyobb bogyójú szabadföldi fajta. Lombozata terebélyes, a bokor szilárd ágrendszerű. Felálló termése enyhén bordás, 90-100 g átlagtömegű, tölteni való, fehér, édes.

 

Szintetikus cecei

Folyton növő, szabadföldi termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas. Termése kúp alakú, fehér, édes, csüngő, hegyes végű. TMV ellenálló.

 

TáltosTáltos

Folyton növő, kései hajtatásra és helyrevetésre is alkalmas, nagyon jó stressz-tűrő. Termése csüngő, 10-12 cm hosszú, 110-120 g tömegű, vastaghúsú, sárgásfehér, kúp alakú, tompa végű, igen tetszetős, édes ízű.

 

Rezisztens keszthelyi

Folyton növő, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Termése felálló, kúp alakú, sárgás-fehér színű, vastaghúsú, édes ízű. Átlagsúlya 50-60 g.

 

feher-ozonFehér özön

Determinált növekedésű, hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Felálló termése sárgásfehér színű, édes, kúp alakú, tölteni való.80-90 átlagtömegű. Fényhiányra nem érzékeny, dohánymozaik vírusra rezisztens.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply