Tavaszi virágok, füzek

kankalinok

Hát itt van végre a tavasz! Ismét melengeti a napsugár a cserjéket, fákat, a kertben lehajlók hátát. Van, ahol nem bánnák, ha lassabban olvasztaná a jeget, havat, hogy ne kelljen árvíztől, belvizektől tartani.

 Ha nőnap, akkor kankalin

Inkább primulaként ismerik, s a legtöbben ezt ajándékozzák, „csak úgy”, a hagyomány, a szokás kedvéért március 8-án, az ismerős lányoknak, kolléganőknek. Olcsó és egyszerű a gondozása, kiültethető a kertbe is. Legfőképpen pedig a sárgától a pirosig meg a kék és a lila számtalan árnyalatáig csodás színekben kapható, pici cserepekbe ültetve.

A hibridekből van vagy 400 fajta. Azonban, amelyből szaporították, nemesítették őket, az orvosi, vagy tavaszi kankalin (Primula oficinalis), egykor nagy becsben állott, mint varázserejű gyógynövény. Ma is ott virít az első tavaszi virágok között, a lomblevelű erdők szélén, kaszálókon.

Teáját (amelyet tőkocsányról lecsipegetett virágaiból forráztak), már a középkorban, kiváló köszvényellenes szerként kortyolgatták. Ezekből ma is vértisztító teakeverékeket készítenek. Bedörzsölő szerként csökkenti a reumás fájdalmakat. Ideg-és szíverősítő hatásait is dicsérik. Köhögéscsillapító és álmatlanság elleni teaként is ajánlják, borhoz adva szíverősítőként fogyasztják. (Szívbetegek 3 evőkanállal ihatnak belőle naponta.)

Nos, ha másért nem, szépségéért ajándékozzunk belőle egy-egy cseréppel!

Több figyelmet érdemel a barka

barkaMár csak néhány hét, s elkezdődik a barkás vesszők vágása, hogy Virágvasárnap barkaszentelésre vigyék, vagy a vázákba állítva, odahaza emlékeztessenek a kétezer éves ünnepre, Jézus bevonulására Jeruzsálembe. Ott pálmaágakat lengetve fogadták. Minálunk, pálmaágak híján, a lombfakadás előtt virágzó fűzfák vesszőivel helyettesítik. A hagyomány eredetét sokan már nem is ismerik, de a barkás vesszők mindenkiben a húsvétvárást idézik fel.

A füzek barkának nevezett bolyhos, gömbölyded virágzata valójában füzérvirágzat. A virágzás előtt, amikor a rügypikkely lehullott róla, a megnyúlási szakaszban a legszebb, a legkeresettebb. Színét a virágzatot alkotó murvapikkelyek színe és fejlettsége határozza meg. Tájaink gazdagok fűzfélékben. A leggyakrabban gyűjtött fajok közül a kecskefűz (Salix caprea) barkái a legismertebbek.

Az elmúlt évtizedekben, Nyugat-Európában, így nálunk is, megnőtt a barkaágak jelentősége a virágkötészetben és a lakásdíszítésben is.

rosmarinweideEhhez termesztik, illetve keresik a csigolyabarkát, vagy a gyöngybarkát, a gyöngybarka-fűz (Salix rosmarinifolia) finom vesszőit. Ez tulajdonképpen a cinegefűz, vagy serevényfűz virágzata.

Szakemberek szerint igazán ideje lenne a termesztésbe bevonni ezeket is, hogy a természetes élőhelyükön található fákat, bokrokat ne tarolják le annyira. A bokorfűz-fajok amúgy is hasznosak lehetnének, ha a kosárfonó kézművesség számára nyersanyagot jelentenének. És olyan területeke hasznosítására lennének kiválóan alkalmasak, ahol sokszor feltör a belvíz. Mivel ezek kimondottan vízigényesek.

A virágkötészetben a legkeresettebb a „Silverglow” fajta, ezüstösen csillogó, nagybarkájú fűz. Vesszője szép, fényes, sötétbarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply