Süllyedő emlékezet, demencia, Alzheimer-kór

alzheimer

A szaksajtóból szemelgetve, csupán néhány kiragadott hír, vélemény erről a félelmetes jelenségről, amelyet olyan sokféleképpen körvonalaznak, hogy szinte lehetetlen a többi betegséggel egy szinten beszélni róla.

A korral jár?

„Sokan úgy gondolják, az is a korral jár, ha az ember folyton a kulcsát keresi, vagy elfelejti, miért indult el a boltba. Az esetek döntő többségében átmeneti memóriazavarról van szó, de ha a feledékenység egyre több problémát okoz, ideje orvoshoz fordulni. Egy agykutató baráti körben úgy érzékeltette a hétköznapi feledékenység és az Alzheimer-kór közötti különbséget, hogy: ha nem találod a kocsikulcsodat, az feledékenység, de ha megtalálod, csak nem tudod, mire való, akkor gyanakodni lehet az Alzheimer-kórra.”

alzheimerNem az öregedési folyamat természetes velejárója

A demencia folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amely kihat a memóriára és a gondolkodásra. Leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amelyet a vascularis demencia és a Lewy-testes demencia követ. A betegség lefolyása a legtöbbször progresszív, ami azt jelenti, hogy a tünetek fokozatosa súlyosbodnak. Az állapot romlásának gyorsasága egyénenként változó. Igaz, hogy az életkor meghosszabbodása következtében nő a demensek száma. (a 80 év felettiek mintegy 20%-a demens, viszont 80%-a nem az: az idős, illetve elaggott korú emberek többsége – megőrzi szellemi frissességét.

Mit mond a statisztika?

Az alzheimers.net, az alz.co.uk és az alzheimer-europe.org adatai szerint ma Földünkön 46,8 millió demens ember él, s minden 4 másodpercben eggyel nő a számuk. Ennek leggyakoribb formája egyértelműen az Alzheimer-kór. A 65 év feletti emberek közül minden huszadik demens, a 80 év fölöttiek közül viszont, már minden ötödik az. Becslések szerint 2050-ben Földünkön a demenciában, Alzheimer-kórban szenvedők száma eléri a 131,5 milliót. Minden 20 évben megkétszereződik az Alzheimer-kórban szenvedők száma.

Európában ma 7,3 millió az Alheimer-kórban és a különböző demenciában szenvedők száma, 2040-ben már 11 millió lehet a számuk.

Szlovákiában 50 ezerre tehető az Alzheimer-kórban és a különböző demenciában szenvedők száma. Sajnos, pontos számok, kimutatások még nincsenek erről a járványszerűen terjedő kórról. Feltételezések szerint 2040-ben azonban már 180 ezer embert sújthat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a betegek mellett egész családokat érint ez a – ma még – visszafordíthatatlan betegség, akiknek gondozniuk, ápolniuk kell a magatehetetlenné vált hozzátartozókat.

Tehát a társadalomnak, az egészségügyi szakellátásnak fel kell végre zárkóznia a folyamat megfékezéséhez, az érintettek megsegítéséhez.

Megelőzhető?

Különböző vélekedéseket olvashat az ember: hogy őssejtekkel javítható a betegek állapota, hogy a folsav-terápia segít, hogy a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása aktivál egy védő proteint, ami megvéd az Alzheimer-kórtól.

Ma még csak az a biztos, hogy egészséges életmóddal (legalább napi 20 perces aktív mozgás: futás, kocogás, gyaloglás, kerékpározás, kerti foglalatosság), agytornával ( olvasás, rejtvényfejtés, versek tanulása, csoportos foglalkozásokban beszélgetés), ésszerű táplálkozással, csökkenthető az idős korban fenyegető demenciák veszélye.

alzheimer

Önnek ajánlott

Leave a Reply