Petrezselyem – előcsíráztatott vetőmagból

petrezselyem

Jó, hogy számunkra nélkülözhetetlen, jó, hogy hófehér gyökerét a sárgarépával és a zellerrel együtt leveseinkbe főzzük, s hogy illatos zöldjével (frissen, szárítva, fagyasztva) körítéseket, salátákat, főzelékféléket, leveseket ízesítünk. Fontos fűszernövényünk, s a nélkül vigyáz egészségünkre, hogy tudatosítanánk, több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, gyógynövényként tisztítja a vérünket, kihajtja a vesekövet, megtisztítja a szervezetünket a köszvényes fájdalmat kiváltó húgykősavtól. Gyulladáscsillapító – még borogatásként is alkalmazható.

Aki arra kényszerül, hogy a piacon, vagy a boltokban vásárolja meg a gyökerét, annak igencsak sokba kerül. Most, március közepén 2 – 2,80 eurót kérnek kilójáért. Viszont a családi kertekben egyre több gondot okoz a termesztése. Nehezen kel ki, sokszor, ha már kikelt is, „eltűnik”, ha megmarad valahogy, kócos, csenevész gyökerei nőnek csak.

A régebbi fajták vetőmagja többet kibírt, a mostani, nemesítettek viszont kényesebbek. Tápanyagokkal egyenletesen ellátott, mélyen megművelt, laza talajt igényelnek. És, amíg sorolni nem kezdenek, egyenletes öntözést.

Vontatott, lassú kelését azok a furokumarinok okozzák, amelyek a csírát körülveszik, s az a rendeltetésük, hogy fokozatosan lebontódva meggátolják a magok körül az idegen gyomnövények megjelenését. A piciny vetőmagok, miután csírázni kezdenek, nehezen tudják áttörni a talajnak az öntözéstől cserepessé vált felszínét. Ezért tudni kell, hogy a sorok fölött, a gereblye hátával, rendszeres ütögetéssel lazán kell a földet tartani. Miután a növények a felszínre törnek, továbbra is igénylik a megfelelő öntözést. Az sem mindegy, milyen hőmérséklet, milyen időjárási szakasz fogadja őket, éppen, amikor még a legérzékenyebbek.

Előcsíráztatott petrezselyem

petrezselyem Nos, mindezek ismeretében, új lehetőség, új kihívás a Csehországban, konyhakerti „adagolásban” április elején az ottani vetőmagboltokba kerülő előcsíráztatott petrezselyem vetőmag.

Ilyen, 100%-osan kikelő vetőmagot mostanáig csak a nagyüzemek számára állítottak elő. Ugyanis az a sajátossága, hogy 90 napnál tovább nem tárolható (ez alatt az idő alatt is csak egyenletes, fagypont feletti hőmérsékleten).

petrezselyem 2Az előcsíráztatott petrezselyem vetőmag számára jól előkészített talajra van szükség: a gyökerek optimális fejlődése szempontjából a legjobb a bakhátas művelés, illetve mélyebb barázdákkal feltöltött, magasított bakhátak kialakítása. Jó, ha 2-3 héttel vetés előtt elkészül az ilyen ágyás. Az 50-60 cm széles bakhátakra két-két sor petrezselyem kerülhet. Nem szabad sűrűn vetni, hogy ne kelljen később ritkítani. Különben is, az előcsíráztatásra kerülő vetőmagokat nagyság szerint átrostálják, pontosabban, kalibrálják. Ezzel az eljárással elérik, hogy az azonos méretű vetőmagok egy időben csírázzanak, keljenek ki.

A megindított csíráztatással elérik, hogy a folyamatot lassító anyagok lebomlanak, s a csírázás fiziológiai időpontját – annak kezdetekor – megfelelő áztatással, majd szárítással leblokkolják. Az, zavartalanul újraindul, miután a magok a nedves földbe kerülnek. Ami eddig a petrezselyem esetében elképzelhetetlen volt (csírázása 20 vagy ennél is több napig elhúzódott), az Orbis fajta előcsíráztatott vetőmagja 5-7 napon belül kikel.

Persze, ami a konyhakertek talajminőségét, vagy a kertészkedők szakértelmét illeti, előfordulhat, hogy vetéskor túl hideg, száraz, túl nedves a talaj, hogy túl mélyre, vagy egyenetlenül sűrűre szórva kerül a földbe a mag, esetleg kimarad egy-két nap az öntözés, stb. Ilyen esetben – előfordulhat, hogy egyáltalán nem kelnek ki a magok. Réselt fóliával védhető a szélsőséges időjárási hatásoktól az ágyás. Ha már sok fáradozással, többletmunkával, valami újjal próbálkozunk, legalább sikerüljön!

Vigyázat, ez a vetőmag csak 90 napig tárolható.

Nem érheti fagyhatás sem a tasakban, sem miután elvetettük.

A vetést követően azonnal meg kell öntözni.

A kikelésig egyenletesen nyirkosan kell tartanunk a talaját.

Akinek sikerül beszereznie, próbálja ki. Akinek nem – saját maga is előcsíráztathatja a petrezselyem vetőmagját egyenletes melegben, nedves vatta-, vagy gézréteg között. Hogy könnyebb legyen elvetni, nedves homokkal összekeverheti. Van, aki gyorsan kikelő (hónapos retek) maggal együtt veti, amely jó sorjelzőként működik (gyorsan kikel, s egy hónapon belül felszedhető), így könnyebb a petrezselyem körül porhanyósan tartani a talajt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply