Virágba boruló tavasz

Hyacinthus

Az ibolya bársonypuha, szelíd, meg a nárcisz könnyedén cirógató illata már el is illan, mire beköszönt az idén a Húsvét. Talán a később nyíló jácintokból még kerül az ünnepi asztalra is néhány szál. Elég is ennyi, hiszen illata már maga a mámoros virágba boruló tavasz ígérete. De mindenképpen ott a helye, hiszen az újjászületést szimbolizálja. És a természet, ismét újjászületik.

Aki ilyenkor akar gyönyörködni benne, ősszel (szeptemberben, októberben) ülteti el a hagymáit. Ha csak kora tavasszal ültetjük el, akkor csak zöld levelei fognak fejlődni, a virágzására a következő tavaszig várni kell. Ugyanis – a jácint (Hyacinthus) akkor virágzik, ha előtte a hagymáját hideghatásnak vetettük alá. Három-négy évig maradhat a helyén a kertben, akkor sarjhagymákat fejleszt. Ezeket, leválasztva róla, új növényeket nevelhetünk. A jácint csoportosan ültetve érvényesül igazán. Meleg, vízáteresztő talajt, napos helyet kíván.

Galtonia candicans,
A nyári óriásjácint

A nyári óriásjácint

A (Galtonia candicans) hagymáit a tavaszi jácintéval ellentétben, viszont most kell ültetni, 30-40 cm tőtávolságra, napfényes helyre, valahová a flox és az aranyruta mögé, 10-15 cm mélyre, lehetőleg jó vízáteresztő talajba. Nyár végén hozza magas, 130 cm-es száron romantikus szépségű, krémfehér harangvirágait.

 

 

tulipan
Legalább két levél maradjon a tövön

Tulipánt a vázába

Bimbósan szedjük. Legalább két levél maradjon a tövön, hogy a fiókhagymák kifejlődhessenek. Az elnyílt tulipánokat közvetlenül a virágkehely alatt vágjuk le, így nagyobb hagymák fejlődnek ki. Ugyanígy kell eljárnunk, ha elvirágzott a nárcisz és a jácint.

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply