Április – szelek hava

fagyvedelem

És még sok mindené. A böjti szelek ugyan már elültek, de azért friss fuvallatokkal lengeti felénk a sok-sok nyíló virág illatát ez a szeszélyes hónap, amely a rózsaszínbe, fehérbe boruló fáké, zöldellő mezőké, búzát bokrosító esőké, minden megújulásé, amelyet a tavasztól várunk.

 Gyümölcsfák virágzásának ideje

Fagyveszélytől megóvni a gyümölcsfákat, nehéz, fáradságos és költséges feladat. A zárt rügyek ebben az időszakban kb. mínusz 4 C fokot elviselnek. Teljes virágzásban azonban csak mínusz 2 C fokot, közvetlenül virágzás után pedig csupán mínusz 1 C fokot, az almafák mínusz 2 C fokot.

Ha északról és keletről nagy tömegű, fagyos levegő áramlik és nincs védelmet jelentő felhőtakaró, akkor a légtér nagyon lehűl. Fűtés, füstölés, öntözés szóba jöhet. A gyümölcsfák helye, száma, a korábban bevált védekezési módok szerint kell eljárni. Talaj menti, vagy sugárzó fagyok általában éjszakai tiszta égbolt idején szoktak előfordulni. Ha a fák alatt laza, száraz, növényekkel benőtt a talaj, akkor a legerősebb a visszasugárzás.

Ebből az következik, hogy a gyümölcsös talaját április elején tartsuk gyommentesen, a virágzásig ne lazítsuk, hogy a talajfelület sima maradjon. Az öntözést a virágzás előtt és alatt mellőzzük. Ha gyepes a talaj, 2-3 cm-re vágjuk le virágzás előtt a füvet, hogy a felületet csökkentsük.

Az éjszakai fagy utáni öntözés növeli a virágok ellenálló képességét. Ilyenkor napkelte előtt néhány szórófejjel öntözzünk. Az alacsony törzsű fák vannak leginkább veszélyben. A kertben keletkezett fagyzugokat növénycsoportok, élő sövények létesítésével meg kell szüntetni.

Védekezés a kártevők ellen

poloskaszagú szilvadarázsÁprilisban jelenik meg a poloskaszagú szilvadarázs, de nemcsak a szilvafát, a ringlót és a mirabellát is veszélyezteti. Ez egy nagyon kicsi, kb. fél cm-es, majdnem kizárólag sárga színű kártevő. Az időjárástól függően április eleje és vége között bújik elő, s azonnal ellepi a virágzó fákat. Lerakja a petéit, amelyből lárvák fejlődnek. Ezek mintegy 5 hét alatt lehullnak a földre és befúrják magukat a talajba, ahol áttelelnek.

A legeredményesebben a hagyományos ütögetős módszerrel védekezhetünk:

Terítsünk reggel – ekkor a rovarok még merevek – csomagolópapírt, vagy fóliát a fa alá és ütögessük, vagy rázzuk erőteljesen a fa törzsét. A lárvák lepotyognak. Összeszedhetjük, s elpusztíthatjuk őket.

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply