Frissüljünk saját zöldségekkel!

spinach-spinacia
Hosszú volt a tél, csaknem mindenkit megviselt az influenza. Citromos teák, vitamintabletták mellett is lassú a lábadozás, sok embert nyomaszt még a tavaszi fáradtság.

Jót tesz a mozgás a melengető napfényben, a kapálás, gereblyézés, vetés. És ennek eredménye, a saját termesztésű, zsenge zöldség: amikor az első hónapos retekbe, újhagymába beleharaphatunk, elmúlik a fáradtságérzetünk. Hát még, ha naponta fogyasztjuk a különféle salátákat is.

Zöldsaláta

Lactusa sativa
Zöldsaláta

Manapság, már nyilvánvaló, hogy nem csupán az egy-egy szezonban termesztett fejes salátákat soroljuk ide. A galambbegysalátával kezdhetjük, mivel gyorsan csírázik, levelei korán szedhetők. A tépő-és metélősalátáknak (Lactuca sativa) ma számtalan változatát kedvelik. Van korai, sárgászöld tépősaláta, nyári, hullámos és csipkés levelű, rózsaszínű és lilás fajták. Nagy divat most a római vajsaláta is. Mások a ropogós, felszedve tovább eltartható jégsalátát dicsérik. Akár ezeket, akár a hagyományos, tömöttebb fejjé összeboruló levelű fejes salátákat vetjük, vagy ültetjük, a lényeg, hogy s egy nap se hiányozzanak az asztalunkról. A mustáros ízű, csípősen kesernyés ázsiai saláták is vethetők. Pikánsabbá teszik nyers zöldségételeinket, salátakeverékeinket.

A lényeg, hogy ne túl sűrű sorokba vessük, ültessük a salátaféléket. A talajból felvett nitrogén – amely értékes tápanyag a növény számára – a napfény hatására tud nitrátként hasznosulni bennük. Ennek hiányában, éppen a salátafélék leveleiben raktározódhat el. Lehetőleg ne reggel szedjük le a zöld salátaleveleket, fejeket, hanem déltájban, napos időben. Ilyenkor a legkevesebb bennük a nitrát.

Paraj

Spinach
Paraj

Aki ősszel elvetette, már zöldcsütörtöki ebédjét készítheti belőle. Aki most veti, az is jól jár vele: a korán vetett spenót (Spinacia oleracea) fejleszti ki a legnagyobb leveleket, zsengén, ezek oxálsav-tartalma is a legalacsonyabb.

Fajtájától függően, vessük legalább 20 cm-es sortávolságra, 4 cm mélyre. Ma már ésszerű és takarékos megoldás a parajpüré (vagy leveles spenót) mélyhűtőben tárolása.

A szakaszos vetéssel a folyamatos betakarítást és feldolgozást tesszük lehetővé: nem kell egyszerre dolgoznunk a cukorborsóval, sóskával, spenóttal, konyhai felhasználása sem annyira idényszerű. Egész évben változatossá tehetik az étrendünket.

A később vethető, nyáron szedhető fajták bemutatására néhány hét múlva kerül sor.

Kerti sóska

Sóska
Sóska

Mivel áruházakban hiába keresnénk, nem juthatunk hozzá sem konzerválva, sem fagyasztva. Ha tehetjük, termesszünk mi magunk a családnak szükséges mennyiséget. Ugyanis nagyüzemi termesztésével nem foglalkoznak. Itt-ott a városi piacokra visznek belőle – amíg friss – az őstermelők néhány maréknyit, egy-két hétig.

Néha már itthon is hozzájuthatunk a sóska vetőmagjához (Rumex acetosa= šťavel kyselý, štiava). De a magyarországi vetőmagboltokban nagyobb belőle a választék. Általában a Pallagi nagylevelű sóska vetését, ültetését ajánlják.

Rövidebb ágyásokba húzzunk kis barázdákat, 25 cm-es sortávolságban. Hasonlóan vessük el, mint a parajt. Jó, ha tudjuk, hogy a sóska magja a legnehezebben csírázó zöldségmagok közé tartozik. Néha több hétig is eltart, mire kibújik a földből. Addig gondoskodjunk, hogy talaja nedves legyen. Később, ha kell, ritkítsuk. Van, aki a sóska melegházi vetését, tűzdelését, majd szabadföldbe palántázását ajánlja.

A francia és angol fajták savanyúbb ízűek.

A hónapos retek

honapos-retek
Hónapos retek

Üvegházból zsenge, szabadföldből harsány az íze a reteknek  (Raphanus sativus L. var. sativus). Magával hozza a jó időt. Élénkítő és étvágygerjesztő. Ilyen dicséretekkel írnak róla. Ma már akkora a szín-és formagazdagsága, hogy válogathatunk kedvünkre, meg a gyerekek kedvére is. Mert nem lehet elég korán elkezdeni a nyers zöldségekre szoktatást. Hogy ne legyen csípős akkor sem, ha szabadföldben terem, vessük 10 cm-es sortávolságba, ritkábban, legalább 3 cm-es tőtávolságra, 1 cm mélyre a magját. Ha nem hagyjuk a talaját kiszáradni, vagy fátyolfóliát borítunk fölé, zamatos, ropogós lesz, nem válik fássá, csípőssé. Hagyjuk, hogy gyermekeink egyedül húzzák ki leveles száránál fogva a földből, s leöblítve, azon frissiben beleharapjanak.

Van már gömbölyű és piros, hosszúkás és piros-fehér színű, de van fehér héjú és piros bélű is. Többféléből vessünk, 10 napos szakaszokban. És döntse el a család, melyik ízlik a legjobban!

Önnek ajánlott

Leave a Reply