Virágot az erkélyre!

Pelargonium peltatum

Az emeletes, kert nélküli lakóházak egyetlen dísze a virágos erkély. De még a kertes ház erkélye is feltűnő hely. Nincs szomorúbb, mintha az erkélyek csupaszon, vagy raktárba való tárgyakkal telerakva árulkodnak a külvilágnak lakóikról, tulajdonosukról.

Pelargonium-Peltatum
Pelargonium-Peltatum

Persze, nem olyan egyszerű virágba borítani az ablakot, teraszt vagy erkélyt. Pontosan tudnunk kell, északra, délre, keletre vagy nyugatra néz-e. Hogy zárt, nyitott, huzatos, erősen széljárta-e. És, ha mindez nyilvánvaló, még azt is tudnunk kell, erkélyünk alatt, a szomszédok, nem kint szárítják-e a mosott ruhát, éppen az öntözővíz csöpögésének kitéve…

Begonia hybrida
Begonia hybrida

Ma már választhatunk dupla fenekű virágládákat, amelyek nemcsak felfogják, adagolják is az öntözővizet. Drágábbak, mint az egyszerűek, de megkímélnek a mindennapi öntözéstől. Függesztett virágtartókat ott érdemes elhelyezni, ahol nem tépi le a szél, illetve, ahol árnyékoló szerepet is szánnak nekik. Ezekben a futómuskátli (Pelargonium peltatum) éppen olyan szemet gyönyörködtető látvány, mint a sárkányszárny begónia (Begonia hybrida Dragon Wing).

Napsütés

Ha nincs túlságosan kitéve perzselő napsütésnek, akkor ültethetjük a gumós begóniát (Begonia tuberhybrida). Fényes, sötétzöld levelei, különböző erőteljes színű (vörös, sárga, fehér, piros) változataiból gyönyörű színkombinációkat alkothatunk.

FUCHSIA DARK EYES
Fuchsia Dark Eyes

Árnyékos erkélyek kedvelt növénye a fukszia (Fuchsia) és a zöldike (Chlorophytum comosum). Muskátlit ide is ültethetünk, de a futó – és a többi – muskátli bírja a legjobban az erős napsütést is, tehát a déli, délnyugati fekvésű erkélyekre ezek kerülhetnek.

Calibrachoa
Petunia calibrachoa

A petúnia ugyancsak jól bírja a perzselő napfényt, ha folyamatosan öntözzük, s tápoldatozzuk. Az erős szelek azonban letörhetik, összekuszálhatják. Ezekből is választhatjuk a csüngő fajtákat (Petunia surfinia), a dús virágút (Petunia calibrachoa) , sőt, az illatosat is. De a hagyományosan bokrosodó fajták is szépek. A futó petúnia (Petunia kahuna) erkélyládában is, cserépben is, ágyásszegélynek is impozáns. Akár a többféle színből összeállított kompozíciót választjuk, akár csak a piros, a lila, a kék, a fehér, vagy a világoskék színnél maradunk, lenyűgöző hatása lesz, amikor az egész erkély virágba borul.

Lobularia maritima
Lobularia maritima

Sokan kedvelik a körömvirágot, vagy a különleges, lila, vagy kénsárga árvácskákat. Mások a cserjés margitvirág (Argyranthemum frutescens), vagy az illatos mézvirág, más néven fülesternye (Lobularia maritima) mellett döntenek. Mindkettő fantasztikus nyári hangulatot áraszt és a többi, hibrid virágféléhez viszonyítva szívós – és igénytelen. Egészen a fagyokig nyílnak.

Kerülhetnek gyógy-és fűszernövények is az erkélyre: de ez már más téma. Ezeknek jobb helyük van a tápanyagokkal ellátott kerti földben. Maradjunk a gondozásunkat megháláló, szemet, szívet gyönyörködtető, kis helyen is dúsan pompázó virágoknál!

Önnek ajánlott

Leave a Reply