Még nem maradtunk le…

sargarepa

Ahol már nem győzik a tempót a tennivalókkal, ott előfordul, hogy elmarad a vetés, ültetés régebbi, megszokott ideje. Azért nem kell lemondani arról, amire szükségünk lehet.

  A gyökérzöldség számára még nincs későn. Csak sárgarépából kell most már a korai helyett a középkorai, vagy a nyári fajtákat elvetni. Viszont, hiába korai, még mindig vethető a „Pariser Markt” típusú, kerek karotta is. Még vöröshagymát is duggathatunk. De vethetjük is. Mivel április végén, május elején megjelenik a hagymalégy, megelőző védekezésként, célszerű a zöldséglégy-háló alkalmazása, akár ültetjük, akár vetjük a hagymát.

gyökérpetrezselyem
Gyökérpetrezselyem

A gyökérpetrezselyem – ha száraz a tavasz, ha túl sok az eső – a vetőmag választéka szerint, még mindig lutri. Aki teheti, Magyarországon szerezze be a magját, akkor jobb kelésre számíthat. De csehországi, vagy hazai vetőmaggal, sokan mostanában úgy boldogulnak, hogy keltető ládába vetik, ott tűzdelik a fólia alatt, üvegházban, s ha megerősödött, kipalántázzák a kertbe. Próbálkozzunk ezzel az új módszerrel! A fokhagyma, ha az elültetett gerezdek nem akarnak kibújni a földből, még most is ültethető. Viszont, ki tudja, milyenné vált a talaj: legalább az ültető anyagot csávázzuk. A „Sulka” két dl-es, félliteres kiszerelésben is kapható. A használati utasítás szerint, vízzel hígítva kell alkalmazni, hogy megvédjék a fokhagymát a gombás betegségektől és a rovarkártevőktől.

A póréhagyma szabadföldbe is vethető, 30 cm-es sor-és 5-10 cm-es sortávolságra. Azonban a hagymalégy ellen ezt is védeni kell az említett zöldséglégy-hálóval. Tájainkon a legtöbben a póréhagyma szaporító ládákba vetését, tűzdelését, majd palántázását választják. Biztonságosabb, takarékosabb termesztési mód ez: egyetlen szál sem megy veszendőbe, ami a sorra vetett zöldségfélék esetében, szálalás, egyelés alkalmazásával elkerülhetetlen.

Retekből nagy a választék

hónapos retek
Hónapos retek

Sokan úgy vélik, a piros, gömbölyű hónapos retek az egyetlen, amit érdemes – korán tavasszal -, termeszteni. Nagy tévedés! Minden évszakban zamatos, pikáns, ízletes lehet a retek, ha az adott időszakra ajánlott fajtát választjuk, és megfelelő talajba kerül a magja, meg az öntözését sem hanyagoljuk el. Ilyenkor, tavasszal, a „Karmina” hónapos retekfajták a keresettek. Ezek között is vannak fehér-piros, rózsaszínű, vagy fehér héjú, piros bélű fajták, mint a „Red Meat”. Gyorsan növő nyári retek a teniszlabda nagyságú „Panter”, de ilyen a piros bélű nyáriként forgalmazott „Red Meat” is. Nyáron, őszi fogyasztásra vethető fehér, jégcsap-fajták az „Alabaster”, „Japana F1”, „Jarola F1”. Nyár folyamán, ősz elején, vethető téli fogyasztásra a fekete retek.

Nem kell belőlük egyszerre sok, de jó, ha étrendünkben állandó helyük van, mert kitűnő az élettani hatásuk: emésztésjavító, májtisztító. Magas kéntartalmuk segít a bőrrendellenességek kezelésében.

Kezdő kertészkedők számára is sikerélmény lehet, ha a retekfélékkel kezdik a saját zöldség termesztését. Jó talaj és rendszeres öntözés a két alaptényező, amire szükségük van. És csak rajtunk múlik, mustárosan csípős, vagy csak kellemesen pikáns ízű retket választunk-e.

Dézsás dísznövények

Plumeria-rubra
Plumeria rubra

Ma már inkább csak az elnevezésük utal arra, hogy nagyobb edényre van szükségük, mint a cserép. De ez lehet mutatós kerámia, vagy faedény, nem okvetlenül dézsa formájú, hanem a teraszhoz, házhoz, kerthez illeszkedő. Akár nádbevonatú, vagy vesszőből fonott borítású.

Malpighia glabra
Malpighia glabra

Sokan ragaszkodnak a hagyományos leánderhez. Télen elég nagy vesződség úgy elhelyezni, hogy ne hulljon le a levele, vagy levéltetvek ne támadják meg. Pedig számtalan, szokatlan, különleges dísznövény van, amely a ház, terasz, kert fekvése, a teleltetés lehetőségei szerint, nagyon mutatóssá nevelhető, minden külön erőfeszítés nélkül. A hawaii rózsa (Plumeria rubra) gyönyörű, illatos virágaival díszít, a barbadoszi cseresznye (Malpighia glabra) mind virágaival, mind ehető, magas C-vitamin-tartalmú terméseivel különleges látvány.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply