Minek nevezzelek? – Golgotavirág és maracuja

Passiflora edulis

Golgotavirág, Krisztus koronája

 A hatalmas, akár 15 cm-esre is megnövő virágok látványa lenyűgöző. Maga a növény (Passiflora edulis) Argentína, Brazília és Paraguay erdeiben és Mexikóban őshonos, akár 80 métert is elérhetik a szőlőhöz hasonlóan, kacsokkal kapaszkodó, kúszó szárú liánjai. Nevét a Mexikóban jezsuita misszionáriusként tevékenykedő Ferrari atyától kapta, virágainak különleges, töviskoronára emlékeztető felépítésére utalva. Az első spanyol hittérítők azt képzelték róla, hogy Krisztus szenvedéseinek jelképét hordozza, s a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

Sötétzöld, fényes, váltakozó állású levelei háromkaréjosak, felületük sima.

 

Passiflora caerulea
Passiflora caerulea

A Passiflora caerulea

A kék golgotavirág a golgotavirág-félék fagytűrő, gyorsan fejlődő egyik fajtája, akár 10 méteresre is megnőhet. Hatalmas, kékes-lilás, illatos virágai a tavasz végétől az ősz elejéig pompás látványt nyújtanak.

 

 

Passiflora incarnata
Passiflora incarnata

A Passiflora incarnata

Az észak-amerikai golgotavirág illatos virágai a fehértől a mályvaszínig minden árnyalatban virítanak a nagyméretű, sötétzöld levelű indákon. Ez alacsonyabb marad, 2 m magasságúra nőhet. Sárga színű termései miatt, meg benti, téli tartásáért, ez a nálunk is kedveltebb fajta.

 

 

Melyiket válasszuk?

A legjobb, ha konténeres példányait keressük, mivel magról való termesztéssel 4-5 év kell, amíg nyílni kezdenek.

Edényekben, dézsában, nagyobb cserepekben is tarthatjuk, de támrendszerre ezekben is szükségük van.

A kiültetésre a kék golgotavirág alkalmas, mivel fagytűrő. Szél-és fagyvédett helyre, szabadföldbe is kerülhet. Mivel őshonos helyén fáról-fára kúszó lián, fő szempontunk legyen, hogy tudjon mire kapaszkodni. Erre alkalmasak lehetnek a térelválasztók, az áruházakban kapható növény-felfuttatók, a kerítések, a lécrácsok, a pergolák, vagy a teraszok korlátjai. Az erős támaszok az igen nagy tömegű virágok, majd a belőlük fejlődő gyümölcsök megtartása érdekében is nélkülözhetetlenek.

Legszebben a teljesen napos, vagy félárnyékos, szellős helyen fejlődik. Ültetőskor a gödörbe kerüljön szerves trágya, vagy humusz. Vízszükséglete minimális, a hetente egyszeri, bőséges öntözést azonban igényli. Keményebb teleken takarni kell a tövét.

maracuja
Maracuja

A golgotavirág gyümölcse – a maracuja

 • Több fajta terem ízes, lédús gyümölcsöt, amely vitaminban gazdag, sőt, gyógyító hatásai is jelentékenyek.
  • Ma már a belőle készült üdítők, s maga a gyümölcs is áruházakban kapható.
 • Ecuador a maracuja legnagyobb exportőre. A gyümölcs legnagyobb felvevő piaca Európa. Németországban több gyümölcslé nélkülözhetetlen adalékanyaga.
  • Hasonlóan válasszuk ki egészséges példányait, mint a kiviét, félbevágva, kiskanállal kiemelve a húsát, zselés magvait, úgy is fogyaszthatjuk.
 • Nálunk a kék golgotavirág gyümölcse érik be. Ez tojás alakú és nagyságú, jóízű, fogyasztásra alkalmas.

 

Passiflora incarnata
Passiflora incarnata

Gyógynövény is

 • Jó, ha tudjuk, hogy gyógyászati célokra a hússzínű golgotavirág (Passiflora incarnata), más néven az észak-amerikai golgotavirág zöld, növényi részét használják. Természetes kivonatát a friss növényekből nyerik.

Fájdalomcsillapító, nyugtató hatása miatt ma is közkedveltek passiflora készítmények.

 • Külsőleg égési sérülések, bőrgyulladások kezelésére alkalmazzák. De gyulladáscsökkentőként, fájdalomcsillapítóként is bíznak a hatásában.
 • A golgotavirág teája elsősorban a gyermekek természetes nyugtatója. Ideggyengeség, alvászavar, szorongásos állapot, nyugtalanság ellenszere. A házi patikákban természetes eredetű kivonatként, vagy más gyógynövényekkel keverve alkalmazzák.
 • Káros mellékhatásai még hosszabb ideig tartó fogyasztása esetén sem ismertek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply