Minden virágba borul, minden kizöldül…

Köszméte, pöszméte, egres termés

Minden virágba borul, minden kizöldül. Most már csak a fagyosszenteket kell kivárni, s kiültethetünk minden melegkedvelő palántát. És persze, kapálhatunk, gyomlálhatunk, amennyit bírunk.

Bimbós kel: kevesen kedvelik

kelbimbo
Bimbós kel

Túlságosan „tömény” az íze, mivel igen gazdag vitaminokban. Tartalmaz A-, B-, K-, E- és C-vitamint, fontos élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat. Erősíti a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a koleszterinszintet. Legjobban nyersen fogyasztva fejti ki a hatását, de párolva is megőrzi ezt a tulajdonságát. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, ezért a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. Rákellenes védőanyagokat is tartalmaz, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyeit, s jó hatással van a pajzsmirigy működésére is.

Ha megfelelően készítjük el, az egész család számára elfogadhatóvá és természetessé válik, hogy 2-3-szor hetente, körítésként, vagy salátákban az asztalra kerül.

Termesszünk hát belőle, mert a piacon egész évben „tartja az árát”!

Ültethetünk rövidebb, vagy hosszabb tenyészidejű fajtákat, attól függően, friss fogyasztásra, vagy fagyasztásra, illetve kinti teleltetésre szánjuk-e. Rövidebb tenyészidejű a Dolores F1, Lunet F1, Rosella. Télálló fajta a Roodnerf és a ritkábban kapható lila Falstaff.

 

Hamupipőke a gyümölcsök között

Köszméte, pöszméte, piszke termés
Köszméte, pöszméte, piszke, egres

Kevés kertben található egres: más néven köszméte, piszke latin nevén Ribes uva crispa. (Szlovák neve is egreš, csehül angrešt). Eredetileg a magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklái között nőttek a bokrai. Régóta ismerik, de nemesítését csak a XVI. Század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű, ahol 1740-ben már mintegy száz, 1810-ben pedig négyszáznál több nemesített fajtáját jegyezték be.

Tüskés cserjéje, szőrös bogyós termése sok embert elriaszt, pedig húsos belsejű, álbogyó termése leveses, igencsak gazdag vitaminokban.

Energiatartalma alacsony (100 grammonként 44 kcal,, de sok benne az A-, B1-, és a C-vitamin. A pektinből 0,8%-ot, ásványi anyagokból (kálium, kalcium, foszfor és niacin) 0,5%-ot, valamint szervezetünk számára fontos elemeket (citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor) tartalmaz.

Segíti az emésztést, kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra, vesére. Láz, gyulladás esetén a nyugtató, hűsítő hatású egres szörp kiválóan gyógyít.

Méltatlanul mellőzik ezt az igénytelen, de rendkívül értékes gyümölcsöt, amelyet mostanában már konténeres fácskaként is meg lehet rendelni, s az év bármely szakában elültethető, a legjobb mégis ősszel. Bőséges a választék, kevésbé tüskés, vagy tüskésebb fajtái is vannak, de a bogyók színe szerint is választhatunk.

Piros: Piros ízletes, Debreceni óriás, Alan, Astor, Astrid, Kaptivátor, Karát, Karmen, Marlet, Matys, Pax, Remarka, Rokula, Rolanda.

Zöld: Zöld győztes, Dekor, Dukát, Invicta, Mistral, Prima, Reflamba, Terno, Viking.

Sárga: Dagmar, Chryso, Prima, Rixanta, Triumphant, Zebín, Zlatý Fík.

Fehér: Szentendrei fehér

Fekete: Negus.

A szakszerű metszést, a megfelelő trágyázást meghálálja, tehát mégsem mondható igénytelennek.

Termése zömét május végén, június elején szedik, ún. ipari érettség állapotában. Vagyis szinte éretlenül: ilyenkor a legmagasabb a pektin-tartalma, ez teszi alkalmassá más, nehezen kocsonyásodó gyümölcsökből készített dzsemek, gyümölcsízek szilárdabbá tételére. Kitűnően fagyasztható: szezonján kívül így mártások, gyümölcslevesek készíthetők belőle. Éretten pedig a már említett gyümölcslé, kompót. Szedésével nem kell sietni: sokáig megmarad a fácskán, vagy a bokron.

 

Kérdezzen – válaszolunk!

Az ősszel ültetett gyümölcsfa csemetém mostanáig nem hajtott ki. Ki sem száradt még, de attól tartok, semmi jóra nem számíthatok.

Vegye ki a gödörből a facsemetét, alaposan vizsgálja meg (és figyelmesen vágja vissza) a gyökereit. Nyilván elmulasztotta ősszel az elszáradt, letört gyökérvégek visszavágását, vagy nem tömörítette megfelelően a földet a gyökérzethez, ezért nem jutott tápanyagokhoz, nedvességhez a fácska. Miután visszavágta a gyökereit, állítsa 24 órára tiszta vízbe, majd iszapolja a gyökereket vályogföld és tőzeg keverékéből készített törzspakolásba, ezt lebomló, vastag papírral rögzítse. Tartsa a kötést állandóan nedvesen, majd ültesse vissza (ezzel együtt) a helyére. Tapasztalatok szerint, az így kezelt fák hamarosan kihajtanak.

Önnek ajánlott

Leave a Reply