Milyen gyümölcs az Asimina triloba?

Asimina triloba

Milyen gyümölcs az Asimina triloba? Nálunk is termeszthető?

Asimina triloba
Indián banán

Az annona félék családjába tartozó, kisebb termetű, lombhullató cserje, vagy fa. 10-20 cm hosszú termése banánra emlékeztet. „Indián banánnak” is mondják. Nagyon kellemes íze van, az egyik legfinomabb, trópusi jellegű, tápláló gyümölcs. A tejsódóra emlékeztető íze van. Az egyik legfinomabb trópusi jellegű gyümölcs, mely nagyon tápláló. Leginkább a mangó, a banán és a körte kombinációjaként lehetne jellemezni.

Kitűnően beilleszthető a hazai termesztésbe is, teljesen télálló gyümölcstermő növény. Erős gyökérsarj képződése révén tömegekben képes elterjedni. Fiatalon, 1-2 éves korában még érzékeny a tűző napsütésre, ezért ajánlatos árnyékolni a növényt. Gondoskodjunk számára a megfelelő, bőséges vízellátásról. Kiválóan érzi magát a mi klímánkon is!

Augusztus közepétől szedhető. Talajban nem válogat, nagyon jó hidegtűrő. Még a rekord hidegeket is kibírja. Jobb termőképességhez 2 növény ültetése ajánlott. Nálunk is érdemes termeszteni. Konténeres példányai szakboltokban beszerezhetők.

Termesztése

A magról nevelt növények jellemzően nem öntermékenyek (önmagát nem tudja beporozni a fa), egymagukban nem teremnek.

indian_banan
A szürkés-barnás virágporokat kell ecsettel átvinni a sárgás-zöldes belsejű virágba

Ha 2 magonc példányt ültetünk belőlük egymás közelébe, és szerencsés esetben tudják egymást porozni, a termésük mérete és minősége akkor is nagyon bizonytalan. Gyakori, hogy a magonc rendkívül apró gyümölcsöt terem, ami tele van nagy méretű magokkal, emiatt kevés gyümölcshús nyerhető ki belőle. Mivel a virágját a rovarok nem kedvelik túlzottan, ezért kézi rásegítéssel, kézi beporzással nagyon hatékonyan tudjuk segíteni a gyümölcskötést. Ennek módja a következő: virágzáskor kis ecsettel a már érett portokú virágokból virágport viszünk át a még éretlen portokú virágok bibéjére.

Az érett portokú virág az a virág, amibe belenézve barnás-szürkés virágport látunk a virág belsejében, ecsettel belenyúlva virágporos lesz az ecset vége. Az éretlen portokú, beporzandó virág belseje sárgás-zöldes színű, kemény, kis ecsettel belenyúlva nem ad még virágport.

sunflower-asimina-pawpaw

Így fogyasszuk

A gyümölcs héja nem ehető, hámozás után kettévágva kiskanállal vagy darabolva kell a gyümölcsöt fogyasztani. Nagy, barna magok vannak a gyümölcsben, ezeket el kell távolítani a gyümölcsből.

Önnek ajánlott

2 Comments

Leave a Reply