A gyógyfürdő jótékony hatása

gyógyfürdő

A bőség zavarával szembesülünk, ha a hazai, szlovákiai gyógyfürdőket kell sorra vennünk. Néhány felkapott, vagy lakóhelyünkhöz közeli fürdőn kívül sokról alig tudunk valamit. A lényeg, hogy mostanában megnőtt az érdeklődés a fürdőkezelések iránt, ezért nem árt, ha tudjuk, melyikben milyen bajra található gyógyír.

A wikipédiából, a szabad enciklopédiából idézzük az általános meghatározást:

Mi is a gyógyfürdő?

Olyan gyógyintézmény, amely gyógyvíz, gyógyiszap, vagy egyéb természetes gyógyító tényező felhasználásával balneoterápiás fürdőkezelést nyújt. A gyógyfürdők széles körű fizikoterápiás ellátást is biztosíthatnak, amelybe a fürdőkezelés mellett az elismert ásványvíz, termálvíz, illetve melegített közműhálózati víz felhasználásával végzett kezelések és egyéb fizikai gyógymódok alkalmazása is beletartozik.

Gyógyfürdőket általában természetes vagy mesterségesen fúrt hőforrások vagy ásványvizes források mellett létesítenek. A gyógyfürdőkhöz általában uszoda és gőzfürdő, néha strand és szálloda is tartozik, ahol nemcsak a betegek, hanem mindenki élvezheti a gyógyvíz jótékony hatásait.

A víz gyógyhatása

Mivel az ember levegőkörnyezetben él, a vízbe merülő emberi testre olyan szokatlan erők hatnak, amelyek azt nagymértékben befolyásolják. A közönséges vízben fürdőző szervezetére a víz fizikai tulajdonságai (súlya, hőmérséklete, felhajtóereje) hat. Ezeket a tulajdonságokat használja a vízgyógyászat a beteg szervezet kezelésére.

A gyógyvizekben oldott állapotban található vegyi anyagok fokozzák a fürdő gyógyító hatását.

A nagyobb, vagy a kívánt hatásfok elérése érdekében ásványi anyagok, mint a fürdősók, gyógyszerek, gyógynövények, vagy ezek kivonata, keveréke meghatározott mennyiségben adagolhatók a vízbe. Ezek az anyagok a bőrön át felszívódnak, vagy belélegezve hatnak a szervezetre. Ezek a vegyi hatások erősítik a szervezet immunrendszerét.

Gyógyfürdőben alkalmazott kezelések

gyógyfürdőA leggyakrabban alkalmazott fizikoterápiás kezelések a következők:

Hidroterápia (vízben történő kezelés)

Balneoterápia (gyógyvíz-terápia)

Mechanoterápia (mozgásterápia, masszázs)

Elektroterápia (elektromos ingerlés)

Fototerápia (Fényterápia)

Általános szabályok

Orvosi feladat annak a meghatározása, hogy a beteg számára melyik gyógyfürdő-kúra szükséges, melyik a leghatékonyabb. Orvos írja elő a gyógyfürdő alkalmazásának minden feltételét (hőfokát, időtartamát, gyakoriságát, a fürdők számát, módját stb.) csupán az orvosi utasítások teljesítésével várható pozitív eredmény.

A gyógyfürdő-kúrát állandó orvosi felügyelet mellett végzik, a beutalást intéző orvos figyelembe veszi az alapvető szabályokat, mert nem minden beteg számára alkalmas a gyógyfürdői kezelés.

Például:

Szervi szívbaj esetén a meleg fürdő káros is lehet.

Reumás beteg nem részesülhet gyógyfürdő-kezelésben, ha gyulladásos tünetek állnak fenn, ha ízületei gyulladtak, vagy hőemelkedése van.

Tilos a gyógyfürdő-kezelés tüdőtuberkulózis, idült vesegyulladás, túl magas vérnyomás, súlyos vérszegénység, az erek betegségei, vagy vesezsugorodás, illetve legyengült állapot esetében is.

Nőknek nem szabad fürdeni a menstruáció, vagy a terhesség ideje alatt.

Daganatos betegség esetében.

Bármilyen, heveny lázzal járó betegség (influenza, nátha, mandulagyulladás, gyomor-, és bélhurut) átmeneti szüneteltetést tesz indokolttá.

Szlovákiában a fürdőkezelések nem jöhetnek számításba:

 • Terhesség idején
 • Ragályos betegség esetében
 • Trombózist követően három hónapig
 • Epilepszia esetében – csak ha 3 éven át rohammentes volt a páciens
 • Rosszindulatú daganatos megbetegedés esetében
 • Demencia esetében
 • Súlyosabb vizelet- és széklet-inkontinencia esetében
 • Ha nem gyógyuló sebek vannak a bőrfelületen
 • Nagyon magas vérnyomás esetében
 • Alkohol- és nikotinfüggőség
 • Súlyos cukorbaj
 • A keringési rendszer zavarai
 • Heveny gyulladások, megbetegedések esetében.

Ki igényelheti az ingyenes „ A” csoportba tartozó fürdőgyógyászati kezelést?

Az egészségbiztosítók az „A” csoportba tartozó gyógyfürdői beutalókat azoknak a pacienseknek az esetében térítik, akik közvetlenül operáció után, vagy más, hosszabb kórházi gyógykezelést követően szorulnak utókezelésre. Tehát nem a betegség kezdetén, hanem szakorvosi kivizsgálások után, hosszabb kezeléseket követően. Legkésőbb 6 héttel a fürdőkezelés indokoltságának lejárta előtt el kell juttatni az egészségbiztosítóhoz a gyógyfürdő-kezelés javaslatát, a szakorvosi ajánlásokkal és más, szükséges dokumentumokkal együtt.

A kezelésre az általános orvos (všeobecný lekár), vagy a kezelést végző szakorvos tehet javaslatot (viszont ezzel a kéréssel a beteg forduljon határozottan a kezelőorvosához, mert sok esetben – tisztelet a kivételnek – akár a szakorvos, akár az általános orvos el szokta mulasztani a gyógyfürdő-kezelés lehetőségének említését, javaslását.)

Az „A” csoportba azok a betegségek tartoznak, amelyek esetében az egészségbiztosító téríti a gyógykezelés, a szállás, valamint az étkezés díját. Tehát ez az ingyenes gyógyfürdői kezelés. Viszont az ún. szállásért kirótt adót (1 éj/1 fő/1 euró) az ebbe a csoportba tartozó pacienseknek is fizetniük kell.

A plusz szolgáltatások igénybevételéért szintén fizetniük kell (egyágyas szoba, televíziókészülék a szobában, stb.)

A „B” csoportba azok tartoznak, akiknek az egészségbiztosító a gyógykezelés (procedúrák) díját téríti. A szállást és az étkezést, valamint a szállásadót a paciens fizeti.

Mindenre kiterjedő tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a Slovenský pacient internetes honlapon.

 

Szlovákia legfontosabb gyógyfürdői, szlovák nevükön, abc-sorrendben, zárójelben a magyar megnevezések.

És, hogy milyen betegségeknek a kezelésére, gyógyítására alkalmasak:

 • Bardejov (Bártfa) – légutak daganatos megbetegedései, női bajok, mozgásszervi megbetegedések, keringési problémák, anyagcsere- és emésztési zavarok.
 • Bojnice (Bajmóc) – mozgásszervi panaszok, húgyúti megbetegedések, foglalkozási betegségek, női és neurológiai panaszok.
 • Brusno (Borosznó) – keringési, emésztőrendszeri, anyagcsere-zavarok, foglalkozási betegségek.
 • Číž (Csíz) – keringési és mozgásszervi betegségek, idegrendszeri panaszok, belső elválasztású mirigyek megbetegedése.
 • Dudince (Gyűgy) – mozgásszervi betegségek, szív- és érrendszeri panaszok, keringési zavarok.
 • Nový Smokovec (Újtátrafüred) – anyagcsere-zavarok, légúti panaszok, foglalkozási megbetegedések.
 • Pieštany (Pőstyén) – mozgásszervi panaszok, reumás megbetegedések, idegrendszeri és gyermekbetegségek.
 • Rajecké Teplice (Rajecfürdő) – mozgásszervi megbetegedések, munkából eredő panaszok, lelki és idegrendszeri betegségek.
 • Sklené Teplice (Szklenófürdő) – mozgásszervi panaszok, idegrendszeri betegségek.
 • Sliač (Szliács) – Keringési problémák, kardiovaszkuláris betegségek, női bajok.
 • Smrdáky (Büdöskő Fürdő) – Mozgásszervi megbetegedések, bőrbetegségek.
 • Štós (Stósz) – légzőszervi megbetegedések, mozgásszervi betegségek, emésztési panaszok.
 • Tatranská Kotlina (Barlangliget) – szívbetegségek, légzési rendellenességek, mozgásszervi panaszok, anyagcsere-zavarok.
 • Trenčianske Teplice (Trencséntyeplic) – hátgerincproblémák, reuma, szklerózis-multiplex, neuralgiás panaszok.
 • Turčianské Teplice (Stubnyafürdő) – mozgásszervi megbetegedések, húgyúti és vesebetegségek, emésztési problémák, női bajok, neurológiai panaszok.
 • Vyšné Ružbachy (Felsőzúgó – Ruzsbachfürdő) – szív- és érrendszeri, valamint lelki-betegségek, mozgásszervi és foglalkozásból eredő megbetegedések, onkológiai és női bajok.

A továbbiakban közöljük a szintén az interneten föllelhető részletes ismertetéseket is a legfontosabb szlovákiai gyógyfürdőkről, némelyik egészen pontos útmutatást is nyújt arról, mi mennyibe kerül, mire van igényünk, s mire – lehetőségünk. Tessék alaposan tájékozódni, s azután választani!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply