Szeszélyes április – szép májust ígér

Szeszélyes

Szeszélyes április – szép májust ígér. Vajon igaz lesz-e a régi tapasztalat, ki tudhatja. Ma már az ígéretekben is egyre kevésbé bízhat az ember.

Kertészkalendárium

♠  Fel kell készülnünk a nagy rovarinváziókra. Ki-ki a maga módján, természetes úton, vagy környezetkímélő vegyszerekkel.

♠  Folytatni kell a vetést, ültetést. Saját nevelésű palánták előállításával nem kell leállni. Nyári fejes saláta, karalábé és korai karfiol három hetenként vethető.

♠  A póréhagymát helyre vetjük, vagy palántázzuk.

Szeszélyes
Szeszélyes április

♠  A céklát már most vethetjük/palántázhatjuk. De még csak nyári, kora őszi fogyasztásra.

♠  A bokorbab vetésének most van a legmegfelelőbb ideje. Zöldfogyasztásra szálkamentes, új fajtákat válasszunk.

♠  A karós bab vetésére, ültetésére megfelelő hely (támaszték, kordon) kialakításával már készülhetünk. De várjunk még legalább két hetet!

♠  A gyümölcsfák virágzás utáni öntözés és trágyázása elmaradhatatlan, ha a szárazság folytatódik.

♠  A nyár eleji metszést se hanyagoljuk el, hogy a nedvkeringés a visszamaradt gyümölcskezdeményekben, rügyekben intenzívebbé váljon.

♠  Most kell kialakítanunk virágágyásaink, pihenőkertünk nyári színpompáját. Kardvirágok és dáliák gumóit ültetjük.

♠  Egynyáriakat az évelők mellé, vagy közé: úgy, hogy folyamatosan virágozzék néhány csoportnyi.

♠  A gyümölcsösben: Ahol szükséges, alkalmazzunk kézi beporzást. Köszmételisztharmat vagy alma-, körtevarasodás ellen permetezzünk megfelelő védőszerrel, melyet két hét elteltével ismételjünk meg.

♠  Díszkert: A tavacskába és partjára ültessünk vízinövényeket, telepítsük ki a gyökérlabda nélküli örökzöldeket, sövényt. A télen és télutó idején virágzó fiatal cserjéket, hangaféléket mindjárt az elvirágzás után nyírjuk meg. A kikelt gyógynövényeket egyeljük ki, és vessünk újabbakat.

♠  A fagyérzékeny gumósokról, évelőkről, melyeket az üvegházban teleltettünk át, vágjunk dugványokat. Ha a rózsabokron rozsdásodást észlelünk, permetezzük meg.

Önnek ajánlott

Leave a Reply