Gyógyfürdők Szlovákiában

fürdő

Bártfafürdő

Szlovákia egyik legrégebbi városa a kelet-szlovákiai Bártfa (Bardejov), a második az országban, amely felkerült az UNESCO természeti és kulturális világörökség listájára. A város vonzerejét tovább növeli, hogy káprázatosan szép természeti környezetben fekszik és rendkívül sok turisztikai látványossággal dicsekedhet. A Csergő hegység (Busov) délkeleti lejtőin, a Bártfa patak csendes völgyében terül el Bártfafürdő (Bardejovské kúpele), amely közigazgatásilag Bártfa városhához tartozik. A fürdőváros felső részében található a Népi Építészeti Múzeum, ahol a Felső-Sáros és Észak-Zemplén régiók népi stílusában készült 28 épületben gyönyörködhet az idelátogató.

Bártfafürdő
Bártfafürdő

Az 1376-ban, Első Lajos által szabad királyi rangra emelt város a 15. Században élte virágzásának csúcspontját, főleg a kereskedelem és a kézművesség jóvoltából. Ebben az időben Magyarország legfontosabb városai közé tartozott. A város központja ma egy egységes műemlékegyüttest képez. Legfontosabb műemléke a római katolikus Szent-Egyed plébániatemplom, második a ferences templom a hozzá tartozó kolostorra. A kolostorhoz közel álló városfalak a legjobb állapotban fennmaradt középkori védelmi rendszerek közé tartoznak, 3 kapu és 10 bástya maradt fenn belőlük.

Bártfafürdőről az első írásos említés 1247-ből, IV. Béla idejéből származik. A 15. században kezdték rendszeres gyógykezelésekre alkalmazni. Hírneve eljutott a neves európai uralkodók udvaraiba is. Mária Lujza (Napóleon felesége), Sándor orosz cár, Erzsébet (Sissi) I. Ferenc József felesége gyógyíttatta itt magát.

A fürdő földrajzi fekvése, mikroklímája, ásványvizei, az erdőkkel övezett, festői szépségű völgynek köszönhető természeti környezete nagyon jó feltételeket teremt a légúti betegségek, keringési és emésztőrendszeri megbetegedések, illetve a fizikai és szellemi kimerültség állapotának gyógyításához.

A bártfai ásványvíz

Bártfafürdő legnagyobb értékét az ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz képezi, amely összetételét tekintve Európa legjelentősebb gyógyforrásai közé tartozik.

A bártfai ásványvíz természetes gyógyhatású, közepesen mineralizált, hidrogén-kloridos, nátriumos, szénsavas, hipotóniás, emelt bórsavtartalmú gyógyvíz.

A fürdő központját fürdősétány és fürdőház alkotja, melyet üvegfolyosó köt össze az Erzsébet-fürdőházzal és a két legnagyobb szállodával, az Astória és az Ozón szállóval. A gyógykezeléseket a fürdőházban végzik, melyben egyebek közt gyógyfürdői poliklinika és laboratóriumok is vannak. Van fűtött vizű szabadtéri strandfürdő, sóbarlang és teljes körű gyógykezelés.

Rajecfürdő

rajecfurdo fürdőRajecké Teplice (Rajecfürdő) városában található, Szlovákia északnyugati részén, a Felső- Vágmenti régióban, a Kis-Fátra nyugati lábánál. Ideális helyszín gyógyulni, felüdülni vágyók számára egyaránt. A kínálatban számos gyógy-, relax- és wellness csomagajánlat is szerepel.

Rajecfürdő termálforrásai mozgásszervi betegségek, idegrendszeri zavarok és munkaköri megbetegedések kezeléséhez alkalmasak. Az Aphrodite fürdőház egyúttal szálloda és relaxációs központ is, számos szolgáltatással egy fedél alatt. Balneoterápia, kényelmes szállás, négycsillagos szolgáltatások, kozmetika, fodrászat, étterem és stílusos kávézó várja a vendégeket. A Balneoterápiás központ számos gyógyászati, szépségápolási és relaxációs kezeléssel áll a vendégek rendelkezésére, melyek között hidroterápia, masszázs, oxigénterápia, manikűr és pedikűr is szerepel.

Medencék, wellness 

A fürdő részét képezi a vízivilág is, külső és beltéri medencékkel, melyek természetes gyógyvízzel ellátottak. A belső medencék között rehabilitációs-, úszó- és relaxációs medence is található. A legnagyobb kültéri medencékhez ülőmedence, rekreációs és úszómedence tartozik. A szaunavilág gőzkabinnal, szaunákkal ellátott. A Beauty Aphrodite különféle szépészeti kezelések széles skálájával rendelkezik, melyek között arc lifting is szerepel.

A fürdő területén több kisebb szálloda található különféle kategóriában, melyek mindegyike a fürdő közelében helyezkedik el, kellemes környezetben, fürdőparkkal, szökőkutakkal, tóval.

Kovácsfalvi fürdő

Kovácsfalvi fürdő
Kovácsfalvi fürdő

A Körmöci- hegység nyúlványai alatt, Zólyom (Zvolen) városától északnyugatra, 320 m-rel a tengerszint felett fekszik a Kovácsfalvi fürdő (Kúpele Kováčová), amely a mozgásszervi- és idegrendszer-megbetegedéseinek kezelésére szakosodott.

A gyógykezelés alapját egy közepesen mineralizált, szulfátos-hidrogénkarbonátos, kalciumos-magnéziumos, magas fluortartalmú víz szolgáltatja, amelynek 48,5 C fokos a hőmérséklete.

A legfontosabb gyógykezelések közé a medence-és kádfürdő tartozik, ami paraffinos pakolással, különféle masszázsokkal és komplex fizikális-rehabilitációs terápiával van kiegészítve. A gyógykezelés szabadidő-tevékenységgel kapcsolható össze. Ezek közé sorolható a konditerem, a nordic walking, a csoportos gyakorlatok, a kerékpárkölcsönzés. Kovácsfalva községben található az ismert Nemzeti Rehabilitációs Központ (Národné rehabilitačné centrum).

A fürdő kellemes, romantikus szépségű környezete ösztönzi a látogatókat, hogy rövidebb-hosszabb sétákat tegyenek, kiránduljanak és megismerjék ezt a csodálatos tájat.

Bajmóci fürdő 

Bajmóci fürdő
Bajmóci fürdő

Bajmóci fürdő, Bajmóc (Bojnice) meseszép történelmi városában található, Felső-Nyitra régiójának egyik legkeresettebb turisztikai központjában. Szlovákia középső részén, a Sztrázsó-hegység keleti oldalán. Csendes, nyugodt környezet, romantikus fürdőpark, kellemes hangulat jellemzi.

terápiás kezelés alapját az akratoterma gyógyvíz képezi, amely jótékonyan hat a metabolikus folyamatokra, valamint fokozza az immunitást is. További jótékony hatásokat fejt ki a vegetatív idegrendszerre is.

javallatok között mozgásszervi panaszok, húgyúti betegségek, munkaköri megbetegedések, valamint női és neurológiai panaszok gyógyítása szerepelgyógyítási folyamat különféle balneoterápiás, reflexológiai, hő terápiás, oxigénterápiás, fényterápiás, elektroterápiás kezelésekből és gyógytornából áll. A fürdő részét képezi a wellness központ is, valamint a szaunavilág, ahol a különféle szaunákon kívül masszázsok széles választéka is várja a vendégeket.

A szabadidőben Bajmócon rengeteg lehetőség kínálkozik a vendégek számára, mint például a bajmóci várkastély, állatkert, botanikus kert és számos más történelmi és kulturális látnivaló.

Borosznó

Borosznó fürdő
Borosznó

Borosznó (Brusno) Besztercebányától északkeletre terül el, a Szlovák- érchegység és az Alacsony-Tátra határán. A községen folyik keresztül a Garam folyó, megközelítőleg 2 km hosszú szakaszon. A fürdő egyedi elhelyezkedésének köszönhetően csendes nyugodt kikapcsolódást garantál a látogatók számára. Fenyvesekkel, erdőkkel borított táj várja a vendégeket.  A fürdő javallatai között keringési, emésztőrendszeri, anyagcsere panaszok és foglalkozási betegségek gyógyítása szerepel.

  • Szénsavas vizű gyógyfürdője emésztőszervi bántalmakat gyógyít. A központi fürdőépület az 1850-es években épült, ekkor alakították ki a fürdőt övező szép parkot is. 1900 és 1910 között szecessziós stílusban építették át. Két további fürdőháza a 19. század második felében, egy pedig 1924-ben épült.

A Gyűgyi Gyógyfürdő

Gyűgy fürdő
Gyűgy

Gyűgy  (Dudince) fürdője Közép-Szlovákia  délnyugati részén található, megközelítőleg 18 km-re a magyar határtól. A gyűgyi termálforrás magas szén-dioxid és hidrogén-szulfid tartalmú, Szlovákiában egyedi. A két összetevő együttesen fejti ki a testre gyakorolt rendkívül jótékony hatását. A fürdő különféle csomagajánlatokkal is várja a vendégeket, melyek között relaxációs, szezonális és hétvégi ajánlatok is szerepelnek.

Az említett betegségeken kívül a Gyűgyi Gyógyfürdő megelőző hatása mellett különböző neurológiai betegségeketmunkaköri megbetegedéseket is gyógyít.

A fürdő egy négycsillagos hotelből (Hotel Mineral), valamint a Rubín és Smaragd Hotelből, a két háromcsillagos szállodából áll, melyeket folyosó köt össze. A fürdő részét képezi a wellness részleg is, mely 60 fő számára ideális, nagyszerű helyszín relaxáláshoz, feltöltődéshez. A wellness központban pezsgőfürdő, száraz szauna, gőzkabin, relaxációs masszázsok, tepidárium, szolárium, relax fürdő, pezsgőfürdő, relaxációs helyiség és frissítők várják a vendégeket. A sportközpontban bowling, squash, asztalitenisz, található, valamint fürdő teniszpályával, edzőteremmel és további sportolási lehetőségek is várják a vendégeket.

Nemőci Gyógyfürdő

fürdő
Nemőc

1953-ban a Vág folyó medrének mélyítése során Nimnicánál (Nemőc)  gyanús, enyhén sós ízű víz tört a felszínre. A szénsavas víz vizsgálatait követen magas ásványianyag koncentrációra derült fény, ami felkeltette a nagyközönség figyelmét. Ezt követően a gáton dolgozók beszámolói alapján kiderült, hogy jótékony hatásokat tapasztaltak. Ekkor döntöttek úgy, hogy kihasználják a gyógyvízben rejlő lehetőségeket. Napjainkban számos betegség kezeléséhez, gyógyításához használják a gyógyvizét, melyben magas a nyomelemek ( a kálium, magnézium, klór, jód, nátrium, kalcium, vas és szén-dioxid) koncentrációja. Ilyenek az: onkológiai megbetegedések,mozgásszervi panaszok,emésztőszervi betegségek, anyagcsere panaszok, légúti betegségek,idegrendszeri megbetegedések, mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati panaszok.

A fürdőben gyógyászati wellness részleg is működik, úszómedencével, valamint a további attrakciók között Kneipp taposómedence, szaunák, tepidáriumok, trópusi zuhanyok is szerepelnek.

Újtátrafüred

Újtátrafüred
Újtátrafüred

Újtátrafüred (Nový Smokovec) Gyógyfürdője a Magas-Tátra központjában található, 1010 m tengerszint feletti magasságban. Egyike a Szlovákiában található leghíresebb klimatikus gyógyfürdőknek. A fürdő számos csomagajánlattal, gyógykezeléssel várja a vendégeket. Az egyedülálló éghajlati viszonyok, a modern gyógyászati felszereltség együtt számos betegség gyógyítását teszik lehetővé. Ilyenek az anyagcserezavarok, légúti panaszok foglalkozási megbetegedések.

A fürdő fekvésének, a magas-tátrai környezetnek és az üdülőközpont felszereltségének köszönhetően kiváló sportolási, turisztikai lehetőségekkel, lenyűgöző látványok egész sorával gondoskodik a vendégek kikapcsolódásáról.

A kínálatban az újonnan épült wellness központnak köszönhetően számos relaxációs szolgáltatás is várja a vendégeket. A fürdő kiválóan alkalmas különféle iskolázások, üzleti találkozók szervezésére is.

Szliács

Szliács
Szliács

A Szliács Gyógyfürdő (Sliač) elsősorban az úgynevezett civilizációs betegségek kezelésére, valamint a krónikus keringési zavarok gyógyítására szakosodott.

Főként a magas vérnyomásban, arterioszklerózisban, poszt-reumatikus gyulladásos panaszokban szenvedők és szívműtétek után gyógyulni vágyók körében közkedvelt helyszín. Nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet az ischaemiás szívbetegségek, angina pectoris, artériás panaszok, alsó végtagi betegségek és az infarktus utáni kezelések terén is.

A gyógyászati szolgáltatások alapját az ásványvizes kádfürdő képezi, melyet fizioterápia, hidroterápia, elektroterápia és különféle masszázsok egészítenek ki. A különféle eljárásokhoz hozzátartozik a megfelelő étrend biztosítása is.

Stubnyafürdő

Stubnyafürdő
Stubnyafürdő

StubnyafürdőTurčianske Teplice) Szlovákia középső részén található, a Nagy-Fátra lábánál, Túróc régiójának déli részén.

Szlovákia egyetlen, kifejezetten veseproblémák és húgyúti panaszok kezelésére szakosodott fürdője. A fürdő további javallatai között mozgásszervi megbetegedések, emésztőrendszeri-, idegrendszeri-, nőgyógyászati panaszok kezelése is szerepel.

Stubnyafürdő termálvize a Szlovákiában föllelhető gyógyvizek között a legtöbb ásványi anyagot tartalmazókhoz tartozik.

A fürdő nem csupán gyógykezelésekkel várja a vendégeket, de számos kikapcsolódási és üdülési lehetőséggel is. Ideális választás családi üdülésekhez, wellness hétvégékhez, egyaránt a Spa & Aquaparknak köszönhetően.

Gyűgy

DIAMANT Gyógyfürdő, Dudince (Gyűgy
DIAMANT Gyógyfürdő, Gyűgy

A gyűgyi (Dudince) Fürdő Szlovákia egyik legfiatalabb fürdője, Nógrád régiójában helyezkedik el. Gyógyvize egyedi összetételű, rendkívül értékes balneológiai tulajdonságokkal bír, hasonló gyógyvíz mindössze a franciaországi Vichy-ben és Japánban található. Az ásványvíz egyedisége a szén-dioxid és hidrogén–szulfid együttes tartalmában keresendő. A fürdőt Mátyás király is előszeretettel látogatta, csakúgy, mint Ferenc József felesége, Erzsébet.

A kezelések közvetlenül a Diamant (Gyémánt) Gyógyházban zajlanak, szakképzett orvosi felügyelet mellett. Az eljárásokat alapos orvosi kivizsgálás előzi meg, a paciens úgynevezett spa kártyát kap, melyen a kezelések szerepelnek.

Az eljárások alapja a klasszikus ásványi gyógyvizes kezelés. A további szolgáltatások között klasszikus-, reflex-, víz alatti masszázs, pezsgőfürdő, skót zuhany és taposó medence szerepel.

Hotel Hviezda (Csillagszálló) Gyűgyön (Dudince) várja a vendégeket, a szállás és éttermi szolgáltatásokon kívül relaxációs és fürdő szolgáltatásokkal. Gyűgy fürdővárosa Közép-Szlovákia délnyugati részén terül el. Az itt található ásványvíz egyedinek számít az országban.

Elsősorban mozgásszervi panaszokban szenvedők számára alkalmas, de a szív- és érrendszeri keringés zavarait is gyógyítja. A szállodában gyógyközpont is található, ahol magas színvonalú egészségügyi és rehabilitációs szolgáltatások várják a vendégeket. A gyógyászati és wellness kezelések között különféle masszázsok is igénybe vehetők (klasszikus, teljes, vagy részleges testmasszázs, anti-cellulitisz masszázs, vagy frissítő aromamasszázs). A további kínálatban pezsgőfürdő, Vacu Well sétáló szalag, kollagén terápia, szolárium, mágneses terápia, Bioptron Pro terápia is szerepel.

Lucski Gyógyfürdő

Lucski Gyógyfürdő
Lucski Gyógyfürdő

A Lucski – térség: (Lúčky) Kócs-hegység, Termálfürdő Besenyőfalu (Bešeňov) Lucski Gyógyfürdője Liptóban található, 12 km távolságra északkeleti irányban Rózsahegy városától, a Kócs-hegység völgyének csodálatos környezetében. Gondtalan kikapcsolódás, felüdülés várja a pihenni, gyógyulni vágyókat, lenyűgöző, hegyi környezetben. A fürdőben számos gyógyászati szolgáltatás, alakformáló-, szenior- és hétvégi csomagajánlat is áll a vendégek rendelkezésére. A kínálatból nem hiányozhatnak természetesen a különféle síelési és turisztikai ajánlatok sem.

A gyógyvíz elsősorban nőgyógyászati-, idegrendszeri és foglalkozásköri betegségek gyógyítására ideális, de a megelőzés, a mozgásszervi panaszok enyhítésének céljából is kiváló választás.

Az ásványvíz ivásra is alkalmas, továbbá elérhető a nagyközönség számára is. Az összes medence gyógyvízzel ellátott.

A fürdő kezelései között elektroterápia, fényterápia, masszázs, gyógytorna, hő terápia és egyéb különleges kezelések szerepelnek. A gyógyfürdő területén ortopédiai, nőgyógyászati, balneo, rehabilitációs és fizioterápiás létesítmények várják a vendégeket.

Lucski egyik legnagyobb attrakciója az egész éves nyitva tartással rendelkező Aqua – Vital Park, melyben különféle vízi élményelemek, szaunavilág is helyet kapott. Az ülőmedence gyógyvízzel ellátott, 36- 38°C hőmérsékletű. A rekreációs medencében hidromasszázs fúvókák, sodrófolyosó és buzgárok állnak a vendégek rendelkezésére. A Vital világban beltéri gyógymedence és snack bar is várja a vendégeket.

Csíz

Csízfürdő
Csízfürdő

Szlovákia középső részén található Csíz (Cíz) természetes jódos gyógyfürdője, Rimaszombat járásában, Gömör régiójában. A kisebb fürdő egyedinek számít természetes jódos-brómos vizének köszönhetően.

Területe gyógyház komplexumokból áll, ahol a kikapcsolódás és felüdülés garantált. A fürdő környezete magával ragadó, békés, nyugodt légkörrel várja a kikapcsolódni, gyógyulni vágyókat.

A fürdőben keringési és mozgásszervi betegségek, idegrendszeri panaszok, belső elválasztású mirigyek megbetegedésének kezelésére specializálódtak. A gyógyvíz, összetételét tekintve,18 éves korig mozgásszervi és idegrendszeri betegségek kezelésére is ajánlott.

Az egyéni kezelési tervet az orvos határozza meg, egy előzetes kivizsgálás során. A fürdő szolgáltatásai között hippoterápia is szerepel, mint rehabilitációs módszer.

A fürdőben használt jódos víz növelik a szervezet kalciumszintjét, ezáltal csontritkulás, oszteonekrózis esetén is ideális választás. A további javallatok között légzőszervi megbetegedések kezelése is szerepel.

A fürdő részét képezi a szaunavilág is, valamint számos sportolási lehetőség, mint tornaterem, minigolf, teniszpálya, golf szimulátor, bowling pálya, biliárd és csocsó. A fürdő egyik legnagyobb attrakciója a kültéri medencekomplexum.

Büdöskő

Smrdáky Gyógyfürdője - Büdöskő Fürdő
Smrdáky Gyógyfürdője – Büdöskő Fürdő

Smrdáky Fürdője, (Büdöskő Fürdő), Szlovákia fővárosától 80 km távolságra helyezkedik el.Ez a fürdő kifejezetten bőrbetegségek, mozgásszervi megbetegedések kezelésére szakosodott.

A gyógyvíz egyedi összetételű, magas hidrogén-szulfid és kéntartalommal rendelkezik,Ami az összetételét illeti, az egész világon, nem található hasonló ásványvíz. Literenként 680 mgr hidrogén-szulfidot tartalmaz.

hidrogén-szulfidos ásványvíz jellegzetes szagú és rendkívül jótékony hatású. A kénes iszap terápiás felhasználása szintén nagyszerű hatást fejt ki. Büdöskő Fürdője különösen ajánlott krónikus bőrbetegségekben szenvedők számára.

Pőstyén

A Vágmenti Inóc kiszögellésénél, az Alsó-Vágmente északi részén fekvő világhírű fürdőváros, rangját, hírnevét geotermális gyógyvizének és gyógyhatású kénes iszapjának köszönheti. A pőstyéni iszap és ásványi anyagokban gazdag termálvíz rendkívüli gyógyhatást fej ki a mozgásszervi megbetegedésekre, s nemcsak Európában, az egész világon egyedülállónak számít.

Ez a legjelentősebb és legnagyobb szlovákiai fürdőváros, ahol mozgásszervi megbetegedések gyógykezelését végzik.  A 67-69 C hőfokú, forró ásványi források, melyeknek ásványianyag-tartalma literenként 1500 mg, valamint a kénes iszap, a gyógyfürdő-ipar és idegenforgalom fejlődését, a fürdőházak felépítését eredményezték. A gyógyfürdő-intézmények, ma már “város a városban.”

Hotel HARMONIA

Hotel Harmonia
Hotel Harmonia

Piešťany – Banka (Pöstyén – Banka) A Hotel Harmónia szálloda a Slnava folyó partján található. Vendégei számára a szálláskínálaton kívül relax központ is áll a rendelkezésre, ahol gyógykezelések is szerepelnek a kínálatban. Nyugodt, csendes övezetben terül el, parkkal övezve, mely a Pöstyén – Banka községéhez tartozik. A városközponttól 2 km távolságra található.

A szolgáltatásai között olyan masszázsok is szerepelnek, mint klasszikus masszázs, reflex, vagy nyirokmasszázs. A kínálatban gyógynövényes-, tőzeges-, vagy fahéjas pakolások is vannak. Hidromasszázst alkalmazó fürdőkádja is van, ebben víz alatti masszázs, elektrolitikus méregtelenítés, elektroterápia és lézeres kezelés is végezhető.

A kínálatban a vendégek igényeinek megfelelően kialakított csomagajánlatok is szerepelnek. A Hotel Harmónia különféle speciális orvosi kezelésekkel is várja a vendégeket.

A szálloda környezete nagyszerű kikapcsolódási lehetőségekkel rendelkezik. Közvetlenül a hotel mellett erdős park is található, padokkal. Az aktív kikapcsolódást előnyben részesítők számára minigolf, teniszpálya, bowling, squash áll a rendelkezésre. Számtalan kulturális és történelmi látnivaló is található a közelben, mint a Vörös-torony, vagy a múzeum.

Hotel PARK Pőstyén

Hotel PARK Pöstyén
Hotel PARK Pöstyén

A Hotel Park szálloda nem állami jellegű, ambuláns egészségügyi intézmény, amely rehabilitációs, balneoterápiás és fizioterápiás kezeléseket kínál. A szállodában orvosok és szakértők várják a vendégeket. A kezelések, kivizsgálások az orvosi rendelőben történnek.

A szállodai szolgáltatások között masszázsok, fürdők, hidroterápia, termoterápia, elektroterápia, kineziológia és egyéb szolgáltatások is szerepelnek.

Danubius Health Spa Resort Balnea Esplanade

Balnea Esplanade szálloda Pöstyén közismert fürdőszigetén található, a Balnea központtal összeköttetésben várja a vendégeket különféle gyógy- és relaxációs szolgáltatással. Fürdő és wellness szolgáltatásokon kívül konferenciaszolgáltatások, sportolási lehetőségek és nem utolsó sorban kiváló konyha várja a vendégeket. A vendégek számára kitűnő reláxációs lehetőségek adottak a szauna világban, ahol fedett medence, finn és pára szauna is várja a felüdülni vágyókat. A kikapcsolódáshoz remek feltételek találhatók a fürdőparkban is, mely termálvizes tavakkal rendelkezik. A szálloda közelében golf, tenisz, petanque és különféle vízi sportolási lehetőségek, valamint asztalitenisz és futópályák találhatóak.

Danubius Health Spa Resort Thermia Palace

A Hotel Thermia Palace
A Hotel Thermia Palace

Hotel Thermia Palace ötcsillagos szálloda épülete 1912-ben épült, szecessziós, Art-Nouveau stílusban, Pőstyén fürdőszigetén. Az ötcsillagos hotel a termálforrások szomszédságában található, festői környezetben, összeköttetésben az Irma Gyógyszállodával.

A város történetéről legtöbbet a különböző fürdőépületek, gyógyházak, szállodák, villák és panziók tudnak mesélni. A legrégebbi fürdőház a Fürdőszigeten található Napóleon-fürdő. A Fürdőszigeten tett séta közben nemcsak a történelmi épületek sokaságát csodálhatjuk meg, hanem a művészi plasztikákat is a Fürdőparkban.

A szigetet a város történelmi központjának gyalogos zónájával egy építészetileg érdekes megoldású híd, az Oszlopcsarnokos híd (Sétány-hídként is ismert) köti össze, ahol a mankóját széttörő férfi szobra is látható – 1894 óta ez a fürdő szimbóluma, ma a város címerének része. A városi park peremén tornyosul a Fürdőcsarnok (az ún. Kursalon) – a Balneológiai Múzeum székhelye.

Önnek ajánlott

Leave a Reply