Vesd el magad!

Tárkony hígításban

„Vesd el magad!”

Magyarországon már egy évtizede, minden falut átfogó, országos mozgalommá szeretnék kiszélesíteni ezt a kezdeményezést.

Az iskolákban a gyerekek cukorborsó, retek, sárgarépa és egyéb vetőmagot kapnak azzal az ajánlással, hogy szüleik segítségével vessék el, s tanuljanak kertészkedni, különbséget tenni a saját kertben termesztett zöldségfélék íze, zamata, meg a nagyáruházakban vásárolt „készen” kaphatóké között.

Ott is, ugyanúgy, ahogy nálunk, ma már a falusi gyerekek többsége is a tévé, a számítógép mellett tölti ideje nagy részét. Az állatok ellátása (tyúk, csirkék, kiskacsák, házinyúl), ha egyáltalán tartanak még, a felnőttek dolga. Nem is szólva a zöldséges-, vagy a gyümölcsöskertről. Pedig ha a gyerek már kinőtt a homokozójából, szívesen utánozná a felnőtteket. Gereblyézne, ültetne, öntözne – ha hagynák, ha erre (is) ösztönöznék.

Ahol a gyereket nem küldik a házba, „nehogy bepiszkítsd a kezed” intéssel, hanem néhány négyzetméternyi területet kijelölnek neki napos, széltől védett, könnyen hozzáférhető helyen (hogy azért szem előtt legyen), ott lesz kertészkedő utánpótlása a családnak. Mert kedvet kap, örömet talál majd a növények gondozásában. Megtanulja, hogyan kell gyomlálni, látja, hogy frissülnek fel a vetemények, ha a kis öntözőkannájából megöntözi őket.

Néhány helyen nálunk is próbálkoznak már ezzel a módszerrel. Tegyük hozzá, több-kevesebb sikerrel, főleg, ami az iskolakertek kialakítását illeti. Ezekben, mikor éppen érni kezd a termés, vége az iskolaévnek…

A hosszú várakozás megöli az érdeklődést: elsősorban tehát gyorsan fejlődő növényeket kell választani. A hónapos retek is gyorsan kibújik a földből, s élénkzöld levelei alatt egy hónapon belül kifejlődik a ropogós, piros gömböcske, amelyet szinte minden gyerek kedvel. A cukorborsó növekedését, bokrosodását, virágzását, kalászainak megjelenését figyelni, majd a finom, édes borsószemeket kóstolgatni – életre szóló élményt jelenthet.

Sok falusi házban foglalta el a pázsit az egykori konyhakert helyét. Ami nem is baj, szükség van a pihenésre is. Azonban, ahol lehet, aki teheti, otthon termesszen egészséges zöldséget a családjának. És a hazai ízek, termékek pótolhatatlanságát, jó lenne, ha a gyerekek is megértenék, felismernék és megtanulnák.

Ősi fűszernövényünk: a tárkony

Tárkony hígításban
Tárkony (Artemisia dracunculus, Palina dračia)

Ázsia pusztáin honos, valószínű, hogy a népvándorlás során még őseink hozták be a Kárpát-medencébe. Erdélyben mindmáig a legismertebb és a legkedveltebb fűszernövény. Magról nehéz termeszteni, a francia tárkony ritkán hoz magot, annak is gyenge a csírázóképessége. Szakboltokban Artemisia dracunculus, illetve „estragon” néven keressük.

Ánizsos mellékízű, kellemesen kesernyés, frissítő íze van, húsételeknek, leveseknek egészen különleges zamatot ad. Étvágyjavító, gyomorerősítő hatása közismert. A természetgyógyászatban vérnyomáscsökkentő szerként adagolják.

Még elvethetjük vetőládába, majd tűzdelését, 15-20 cm-s palántává nevelését követően, a májusi fagyok után ültessük ki szabadföldbe.

Egyszerűbb, ha tőosztással szaporíthatjuk. Erdélyben a legkönnyebb hozzájutni a tősarjaihoz, május folyamán. Azonban egy-két napon belül ezeket el kell ültetni, mert a gyökerei gyorsan kiszáradnak, s később már nem élednek meg. Alapos öntözést igényel nemcsak ültetését követően, később is, a telepítési év folyamán. Később már csak hosszabb ideig tartó szárazság esetében van erre szükség.

 

A legolcsóbb és leghatékonyabb

Érthetetlen, hogy még ma is kevesen készítik el az ilyenkor, a kertekből kigyomlált lágyszárú növényekből (gyermekláncfű, csalán, mezei zsurló), a legolcsóbb és a leghatékonyabb, tápanyagokban igen gazdag növényi trágyalevet. Pedig egyáltalán nem bonyolult.

Kell hozzá (kisebb adaghoz) műanyag vödör, nagyobb adaghoz hordó, vagy betonmedence, a legjobb, ha esővízzel van tele.

Juta-, vagy vászonzsákba tesszük tövestől a zöld növényt, majd azon frissiben a vízzel teli edénybe függesztjük, (vagy ha kisebb az edény, beletömjük) és letakarjuk.

Naponta legalább egyszer felkeverjük. Az erjedés gyorsan megindul – és habzással, valódi trágyaszaggal jár, és 4-6 hétig tart. Amikor már nem jönnek fel buborékok, felhasználható. De előtte leszűrjük, illetve eltávolítjuk belőle a növényi részeket.

Vigyázat – annyira erős, hogy csak tízszeres hígításban alkalmazható.

És lehetőleg este, borús időben öntözzük ki. Mivel a zöldségfélék, bogyós gyümölcsűek, vagy a virágok növekedését segíti, a trágyázás megfelelő időpontját tudni kell megválasztani. Mindenképpen május végén, június folyamán kerüljön rá sor. Július erre már nem alkalmas hónap!

gyermekláncfű öntözőlé
Gyermekláncfű öntözőlé

10 liter vízhez 2 kg csalánra van szükség. A talajra 10-szeres hígításban, a növényekre 20-szoros hígításban használjunk.

A gyermekláncfűből szintén 2 kg-nyit számítunk 10 l vízhez. Alkalmazására 10-szeres hígításban kerülhet sor.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply