Fák, virágok, fény…

salata-palanta

Amikor a kertben a sok fa, bokor virágba borul, s kinyílnak a pihenőkertet szegélyező hagymások is, valóságos csodában gyönyörködhetünk. Egyetlen más hónapban sem ennyire szép a tavasz. És egyikben sem ennyire sűrű a tennivaló.

Palántázással, vagy helyrevetéssel?

fejessatlataSokan nem tudnak dönteni, illetve, a legtöbben a palántázást választják. Pedig jó tudni, hogy a tenyészidő azonos. Viszont a helyrevetés kevesebb munkát igényel, a növények egészségesebben fejlődnek és az átültetés okozta sokkot elkerülik ( ez a cserepes, tégelyes palántákra nem jellemző, csak a szabad gyökerű palántákra).

A helyrevetés arra is alkalmas, hogy a még fel nem használt (maradék) magokat elvessük. A vetéshez az ágyást úgy készítsük elő, mint kora tavasszal. Humuszban szegény talaj meghálálja, ha kereskedelmi humusztrágyával dúsítjuk. (Ha csak nincs saját készítésű, jó minőségű komposztunk.)

Kezdő kertészkedők először vessenek retekféléket (nyári hónapos retek), vagy zöldsalátát. A tapasztaltabbak karalábét, téli póréhagymát, vajkáposztát, őszi (télálló) kelkáposztát, mángoldot, céklát. Fontos, hogy az elvetett magok mindig nyirkosak legyenek, ne száradjanak ki. Legjobban a csendes eső áztatja, ennek híján azonban rendszeresen öntözni kell.

Az eltevési uborkát nem kötelező a talajon futtatni: függőlegesen is nevelhető, ha farácsra, huzalokra futtatjuk. Aki így termeszti, tiszta termést szüretelhet.

Termőhelynek szélvédett és napos, de ne teljesen zárt területet válasszunk. Minden 20-30 cm-re 2-3 uborkamagot dugjunk 2-3 cm mélyre. Később salátauborkából csak 1, eltevésiből 2 növényt hagyjunk meg. Ha előnevelt palántát ültetünk, azonos távolságra kerüljenek egymástól, s körkörösen töltsük fel körülöttük a földet.


Babra megy a játék…

bab
Zöldbab

Felejtsük el, hogy egykor lenézett „proliétel” volt a bab! Tény, hogy sok szegény embert életben tartott, jóllakatott. Most is az éhező emberiség megmentését várják általa a kutatók.

Mi inkább arra figyeljünk, miért drágább évről-évre a boltokban, s hogy mennyi a jótékony hatása.

Gazdag fehérjeforrás (kiváló húshelyettesítő), rendkívül magas az ásványianyag- és vitamin-tartalma. A legújabb tanulmányok szerint segít felvenni a harcot a modern kor betegségeivel: rákkal, szívrohammal, cukorbajjal és az elhízással. Számtalan kímélő étrend tartozéka. Igen változatosan, sokféleképpen elkészíthető.

Akinek kertje van, ültessen, vessen belőle minél többfélét.

A karós bab termesztése igényesebb, mint a bokorbabé. Fejlődéséhez több idő kell, s jobban előkészített, tápanyagokban gazdag talaj. És megfelelően tágas tér, hogy terjeszkedhessen.

Egy kb. 120 cm-es ágyásban két, egymástól 80-90 cm-re lévő sor helyezhető el, a sorokban 60 cm távolságra kerülhetnek a karók. Minden karó körül patkó alakú barázdákba 6-8 szem babot teszünk a karótól 10 cm távolságban. A barázdát 2-3 cm magasan tőzeges földdel takarjuk és nedvesen tartjuk.

Amikor a bab 10-15 cm magas, kissé feltöltjük, hogy a balra kanyarodó hajtáscsúcs akarót elérje és kúszni kezdjen.

Olyan fajtákat érdemes termeszteni, amelyek nem nőnek túl magasra, hüvelyeik az alsó részen kötődnek, hogy könnyű legyen leszedni.

A hagyományosan termesztett és közkedvelt Juliska babtól kezdve a Kreola, vagy Junák fajtákig számtalan tarka, fehér és barna nagy szemű bab kapható, amely szálkátlan zsenge állapotban, gesztenyéhez hasonlóan omlós szárazbabként főzve, ízletes fejtett babként szedve.

 

A gyümölcsösben

gyumolcsosTúl kevés eső esett az idén. Nem nagyon biztató a májusi csapadék alakulása sem. Ezért, szárazság idején, átlagos talaj esetében – öntözni kell. A fák tányérjába 14 naponként, minden négyzetméterre 25 liter vizet kell öntöznünk, homokos talajon az igény akár 40 liter is lehet. A vízellátás nagyobb kihagyása nagymértékű termésdeformálódást idézhet elő.

Közben, minden gyümölcsfáról el kell a nemkívánatos új hajtásokat távolítani. Ha sok gyümölcs kötődött, akkor a metszés csak mérsékelten végezhető, mert minden falevélre szükség van, különben a termés apró marad.

Jó termés csak akkor érhető el, ha a betegségek és kártevők ellen időben védekezünk. Ezért annyira fontos a virágzás utáni permetezés. A rovarkártevők elleni permetlébe tegyünk mindjárt gombaölő szert is.

A szamóca alá nem jó talajtakaró a széna, mert túl sok vizet felszív, a fű a rothadás veszélyét növeli, a tőzeg a termést szennyezi! A legjobb a fekete fólia, vagy a szalma. Aki nem fóliára ültetett, most még óvatosan teríthet a bokrok alá szalmát, amely megvédi a termést és a talajt.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply