Májusi esőre várva…

Bolondos volt, hideget, meleget, sok szelet és kevés csapadékot hozott az április. Most abban reménykedünk, hogy a legszebb tavaszi hónap meghozza végre az égi áldást kertjeinknek is.

Ingyen van!

A kert sarkában, kerítés mellett növő, lágyszárú gyomnövényeket ne dobjuk ki. Kiváló növénytrágyalé készíthető belőlük.

Taraxacum_officinale
Taraxacum_officinale, Pitypang

A gyermekláncfű, vagy pongyolapitypang – (Taraxacum officinale) – valójában a legsokoldalúbb gyógynövény. Gyökerestől egy műanyag vödörbe, vagy nagyobb faedénybe rakható (10 l vízbe 2 kg növény, levelestől, virágostól). Kútvízzel leöntve, a napon tartva, gyakori kevergetéssel, gyorsan (egy nap múlva) forrni kezd. Erősen trágyaszagúvá válik, miközben 6 hét múlva leáll a forrása, készre érik. Mindenféle palánta fejtrágyázására alkalmazható.

A gyermekláncfű virágából köhögéscsillapító mézet is készíthetünk. Zsenge leveleit salátaként fogyaszthatjuk. Növények ápolására még forrázatként is alkalmas.

Nagy_csalán
Nagy csalán

A nagy csalán (Urtica dioica) a gyermekláncfű mellett a leghatékonyabb, legerősebb hatású gyógynövény. Vízbe áztatott leveles szárait permetezőszerként alkalmazhatjuk hígítás nélkül a levéltetvek ellen. Csalántrágyalevet a gyermekláncfűnél leírt módon készíthetünk belőle, azonban a talajra csak 10-szeres, a növényekre pedig 20-szoros hígításban használhatjuk!

A mezei zsurló
A mezei zsurló

A mezei zsurló (Equisetum arvense) -10 liter vízbe 1 kg friss növény – erősíti a kultúrnövények ellenálló képességét a gombabetegségekkel és atkával szemben. A forrázat és a tea 5-szörös hígításban alkalmazható.

 

Gilisztaűző varádics
Gilisztaűző varádics

Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) -10 liter víz: 3 kg -növény, rovarkártevők, de rozsda, lisztharmat ellen is alkalmazható, trágyalé, forrázat, tea formájában, 2-szeres hígításban.

 

Fehér üröm
Fehér üröm

Fehér üröm ( Artemisia absinthium) -1 kg növény: 10 l víz- levéltetvek, szederatka és ribiszkerozsda ellen hatékony. Trágyalé, forrázat és tea 4-szeres hígításban alkalmazható.

 

 

 

Rebarbara – a barbárok gyökere

rebarbara
A rebarbara

Ha a megfelelő helyre ültetik – fal mellé, szélárnyékba, kert sarkába – és békén hagyják, terebélyes bokorrá fejlődik. Dísznövényként is dekoratív, de első tavaszi vitaminforrásnak is kitűnő. Akár tíz-húsz évig is kínálja márciustól júniusig friss fogyasztásra piros levélszárait. A legkorábban fogyasztható csemegénk lehet, ha rászánjuk magunkat, hogy ősszel, gyöktörzséből, egészséges hajtással leválasztatunk valahol egy darabot, s elültetjük. Humuszban gazdag, vízzel jól ellátott talajra, félárnyékra van szüksége.

Ha nem lennénk túl kényelmesek, s jobban odafigyelnénk a tél vége felé fogyasztott gyümölcsök vitamintartalmára, szívesebben választanánk egy-egy köteg rebarbaraszárat rétesbe, kompótnak, gyümölcstorta ízesítőnek.

A hullámos levelű, vagy kerti rebarbara (Rheum rhabarbarum vagy undulatum) a keserűfűfélék családjába tartozik és a sóskafélékkel rokon. Magyar nevét latin botanikai nevéből vettük át, mely eredetileg annyit jelent: „a barbárok gyökere”. Az eurázsiai elterjedésű rebarbara őshazája Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidékei, ahol egyes fajainak gyökerét gyógynövényként alkalmazták.

rebarbaraA tájainkon termesztett rebarbara termetes bokorrá növő, évelő növény. Gyöktörzséből tavasszal húsznál is több hajtás nő, ezekből levél-tőrózsa és magas, 120-150 cm-es magszál fejlődik. Hatalmas, szív alakú, zöld, fodros vagy hullámos szélű levelei és húsos, pirosas levélnyelei teszik mutatóssá. Tőlevelei 40 cm-nél is nagyobbra nőnek. A fogyasztható –tehát számunkra értékes – levélnyelek pedig 30-60 cm hosszúak, 3-6 cm szélesek. Belső, egyenes szárrészük mélyvörös, domború felülete zöld. De vannak zöld levélnyelű és kívül-belül pirosas változatai is.

Az utóbbi években néha a piacokon, áruházakban 1 kg-os kötegekben kínálják. Szakemberek azt tanácsolják, hogy az itthon termő rebarbarát június után már ne szedjük, illetve ne fogyasszuk, mert nagyon megnövekszik az oxálsav-tartalma.

Viszont, addig, ha lehet, kóstolgassuk, ahogyan a legízletesebbnek tartjuk!

Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav-, valamint oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. De amíg fogyaszthatóvá finomítjuk, elég sok cukrot adunk hozzá, ezért nem igazán fogyókúrás csemege. Hasznos növényi rostokat tartalmaz, értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. Bőségesen van benne A-, B1-, B2,- valamint C-vitamin és niacin. Kiemelkedően magas a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén tartalma. Erős bélműködés-szabályozó, étvágyjavító, vizelethajtó, salaktalanító, ezért a tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele. De vigyázat, csak kis adagokban hasznos a hatása!

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply