Milyen kutya a legalkalmasabb az időseknek

Kutya

A megfelelő kutya kiválasztása az idősebb ember számára biztosítja a társaságot, a biztonságot, a mozgást, vagyis a kutyatartásnak megvannak az egészségügyi és lelki előnyei is. A kutyák mindenkinek jó társat jelentenek, de leginkább az idős embereknek van szükségük rájuk, mert közülük sokan élnek egyedül, és nagyon sok időt töltenek otthon. Tanulmányok kimutatták, hogy egy kutya társasága javítja az idős ember életminőségét. Egy kutyus több módon is hasznos lehet az idősek számára.

Társaság

A kutyus boldog, ha nézheti gazdájával a tévét, vele van kertészkedés közben, vagy csak együtt szunyókálhatnak. Egyedül élő idősek esetén a kutya feltétel nélküli szeretete növeli gazdája önértékelését. Egy állat etetése és gondozása segít neki, hogy hasznosnak érezze magát és értelmet ad annak, hogy reggel felkeljen. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kutyatartás csökkenti a vérnyomást és meggyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Egy kutya rengeteg örömet és vidámságot visz az idős emberek életébe.

A fokozott biztonság

A kutya szaglása, hallása és látása sokkal hatékonyabb az emberénél. Egy éber kutya sokkal hamarabb meglátja-meghallja a dolgokat, mint az ember. A bűnözőket elbátortalanítja egy ugató kutya, mivel felhívja a figyelmet rájuk. Ők megértik azt is, hogy a házőrző kutya támadni fog, ha úgy érzi, hogy gazdája, vagy annak tulajdona veszélyben van. A rendfenntartó szervek gyakran ajánlják kutya tartását, mint a leghatékonyabb betörő-riasztót.

Mozgásra biztat

kutyaA mozgás egészséget és jó erőnlétet biztosít az idős embernek. A sétálás a leggyakoribb formája a mozgásnak, amit könnyen elhanyagolhatnak egy kutya nélkül. A kutyák szeretnek sétálni, és gyakran ők maguk hozzák a pórázt és kérik a sétáltatást. Egy idős embernek sokkal biztonságosabb egy pórázon vezetett kutyával bejárni a környéket. Becslések szerint az idősek kevesebb mint fele végez az ajánlásoknak megfelelően legalább hetente 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást. Egy kutatás szerint ráadásul az időjárás is komoly faktor: az idősek a hidegebb, nedves napokon kevésbé aktívak. A kutyasétáltatóknak azonban a rossz időben is ki kellett mozdulniuk, és átlagosan 20 százalékkal többet mozogtak, mint a háziállatot nem tartók.

Társadalmi érintkezés

A kutyák jó társalgási témát jelentenek az időseknek. Új szomszédokkal megismerkedni a hátsó kerítésnél könnyebb, amikor előkerül a kutya, mint hirtelen témát találni. Majdnem mindenki szereti a kutyákat, és mindenkinek van egy története a sajátjáról, vagy valamelyik ismerőse kutyájáról. A kutyák mindenkinek jó társat jelentenek, de leginkább az idős embereknek van szükségük rájuk, mert közülük sokan élnek egyedül, és nagyon sok időt töltenek otthon.  Valamint kimutatták, hogy egy kutya társasága javítja az idős ember életminőségét.

Mi a legjobb választás egy idős gazdinak?

Egy kutya gondozása elkötelezettséget jelent, és alaposan meg kell fontolni. Íme néhány fő szempont:

Méret – eléggé kicsinek kell lennie ahhoz, hogy könnyen kezelhető legyen és hogy akár öleb lehessen, ha szükséges.

Temperamentum – könnyen idomíthatónak kell lennie és megbízhatónak az elvárt feladatok teljesítésében.

Ápolás – jobbak az olyan kutyafajták, melyek nem igényelnek gyakori fürdetést, kefélést és nyírást. (Ez persze nem kizáró ok, de könnyebb egy kevesebb ápolást igénylő kutyussal.)

A nagytestű, erős állatok egy gyengébb fizikumú idős ember mellé nem való, még akkor sem, ha amúgy jámbor állatról van szó. Egy séta kivitelezése túlságosan sok fizikai erőt követel meg a gazditól ahhoz, hogy féken tartsa izgatott kedvencét, pláne, ha valami felizgatja. Sokkal inkább kistestű, és természetében is nyugodtabb kutyus ajánlott idős személyek mellé.

Legjobb fajták, melyek megfelelnek az idősebbeknek

Habár egy fajtán belül is különböző egyéniségű kutyák vannak, mégis a legmegfelelőbb fajták a következők:

Keverék kutyák

Ezen fajták mellett természetesen egy keverék kutya is jó társa lehet egy idős embernek. A menhelyeken rengeteg kutya vár gazdára, és az itt dolgozók szívesen adnak felvilágosítást a kutyák temperamentumáról és gondozásáról.

Önnek ajánlott

Leave a Reply