A legszebb hónap: tele virágillattal – és munkával

kert

És, ha nem vagyunk elég óvatosak, körültekintőek, meglepetésekkel is. Mert hátra vannak még a fagyosszentek. Tehát legyünk türelmesek, ami a fagyérzékeny zöldségfélék és a szamóca kiültetését illeti.

Kertészkalendárium

Az uborka és a bab május első felétől vethető a szabadföldbe. Mire a sziklevelek kibújnak a földből, már nem fenyegetnek hideggel az éjszakák.

Ahol hideg a május, ott érdemes az uborkát is cserépben előnevelni. Nem kell okvetlenül a talajon futtatni, rácsra is futtatható: így tiszta termést szüretelhetünk.

Kiültethetők a melegkedvelő évelő fűszer-és gyógynövények: kakukkfű, zsálya, borsfű, citromfű, tárkony.

A gyümölcsfák alatt a törzskorong befedhető élő növénytakaróval, pl. sarkantyúkával. Ez segít a vértetű és a feketetetű távoltartásában. Öntözésre is szükségük van. A növény-trágyalevek hígított oldatával serkenthetjük egészséges fejlődésüket.

A melegházi fehér legyek ellen a legjobb a szellőztetés. Fontos, hogy a növényeket ne ültessük szorosan egymás mellé.

Csapatostól jönnek elő a csigák. A deszkák alatt összegyűjthetők. Védi az ágyásokat tőlük a szétterített homok, fűrészpor, vagy fenyőtűlevél.

Szamócaszüret előtt

szamocaA szamóca fő virágzása áprilisra, májusra esik. Ha éjszakai fagyoktól kellene tartani, akkor védeni kell fóliás takarással.

A jó termés biztosításához a szamócának a teljes virágzásig szüksége van jó talajnevességre.  Szárazság idején, hetenként és négyzetméterenként, legalább 20-30 liter vizet kell pótolni.

De úgy, hogy a leveleit és a virágait lehetőleg ne nedvesítsük be. A tövénél öntözött szamóca nem betegszik meg olyan könnyen, mint az, amelyiknek a levelein estére sem szárad fel a víz.

Ha sorra vetettünk – egyelnünk kell

A kezdő kertészkedő a vékonyabb, gyengébb növényeket húzgálja ki a többi közül. A tapasztaltabb tudja, hogy a kisujjnyi sárgarépa, vagy petrezselyem már felhasználható a konyhában. Tehát a fejlettebbek felszedésével ritkítja a sorokat – a többi növénynek így nagyobb hely jut, hogy egyenletesen növekedjen.

A vöröshagyma palántái – ha ritkítani akarjuk a sorokat – külön is kiültethetők, de konyhai felhasználásra is ízletesek: salátákba, kenyérre.

A paradicsom napot és meleget kíván

paradicsomMeg nagyobb, levegősebb helyet is, mint amilyet általában hagynak neki.

Kövér, magas humusztartalmú talajra van szükségük a palántáknak, hogy bőségesen termő tővé fejlődjenek.

A karós paradicsomot 80×40-60 cm távolságra ültetjük, s minden tő mellé karót szúrunk. A palánták a karók déli oldalára kerüljenek. A földlabdákat tenyérnyivel mélyebben ültetjük a talajba. A zömök növényeket függőlegesen, a megnyúltakat ferdén a földbe süllyesztve.

Gondosan végezzük az ültetést, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg. A gödrök beáztatása, illetve az alapos, ültetés utáni beöltözés nagyon fontos.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply