A bizakodás napjai

Szibériai mézbogyó

Minden májusi napot kíváncsian, s reménykedve vár a földdel dolgozó ember: Langyos esőért, szelíd szellőért, napsütésért fohászkodik, amikor az eget kémleli. Ettől függ a termés, a csírázó mag, a virág helyén fejlődő gyümölcs sorsa.

Karalábé kedveltető

karalábé
Karalábé

Júniusig ültethetők a gyors növekedésű nyári fajták, amelyek a nagy melegben nem mennek magszárba, s a gumói nem repednek meg, ha „hideg zuhanyt” zúdítunk rájuk. A lényeg, hogy nem szabad szomjaztatni a karalábét, különben fássá válik a legjobb fajta is.

Kevesen kedvelik. Pedig kár, mert hatóanyagai olyanok, mint a többi káposztaféléé. Rendkívüli a gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatása. Nagy a víztartalma. Fontos ásványi anyaga a szelén, kálium, kalcium, magnézium, réz, vas, kén, foszfor és klór. Vitaminja az E-, B1-, valamint a B6, a folsav, pantoténsav és a C-vitamin.

A légzőszervekre is jótékony hatással van. A leveleit is érdemes a főzelékbe, salátákba beleaprítani, sok bennük a vitamin. Fogyasszuk zsenge állapotban, ne hagyjuk óriásivá nőni. Aki fél a nyári fajták termesztésétől, válassza a – őszi termesztésre –a bevált Gigant palántáit, amelyek nagyra nőnek majd, s nem válnak fássá.

 

Töltögessük fel

porehagyma
Póréhagyma

A burgonyát, tudvalévő, többször is fel kell tölteni, hogy szép, nagy fészekre való termése fejlődjön. A töltögetést a virágzás kezdetéig érdemes többször is megismételni. Közben ügyelni kell arra is, hogy elegendő nedvesség álljon a fejlődő gumók rendelkezésére.

Feltölthetjük a karós bab töve körül is a földet, sokan a karózott paradicsom tövét is feltöltögetik. Hozzátehetjük még, hogy minden kerti növényünk tövéhez vissza kell tölteni a földet, ahonnan az öntöző vízzel kimostuk, vagy ahonnan a zápor kiverte.

A póréhagyma sorokat folyamatosan fel kell töltögetni, mivel annál nagyobb lesz az értékes fehér szárrészük, minél magasabbra töltjük fel körülöttük a földet.

 

Szibériai mézbogyó

Szibériai mézbogyó
Szibériai mézbogyó

A Kamcsatkán őshonos mézbogyó (Lonicera kamtschatica) közeli rokonságban áll a lonccal, amely virágzása idején egész illatfelhőket áraszt, de a kemény teleket is jól tűri. Ez olyan haszonnövény, amely az enyhén savas talajon érzi jól magát, éghajlati viszonyaink mellett nem nehéz nevelni. Hosszúkás, kék színű, édes, mézillatú gyümölcs nyár elején érik, megelőzve a többi bogyós gyümölcsöt. Az ízletes bogyókat fogyaszthatjuk frissen, elkészíthetjük befőttnek, vagy tárolhatjuk a mélyhűtőben. A mézbogyó sütemények, fagylaltok kitűnő ízesítője. Magas az antioxidáns- és a vitamin-tartalma.

Mivel betegségei és kártevői nincsenek, talajjal és ápolással szemben nem igényes. A kertben félárnyékos, nyirkosabb helyet válasszunk neki, hogy kifejlett másfél méteresre megnövő bokorként is legyen helye.

Nem önbeporzó, ezért a jó termés érdekében legalább három tövet ültessünk. Virágát a méhek is kedvelik.

 

Komposztálóra szükség van!

komposztaloA komposztkészítés több hónapos biológiai folyamat, melynek során a csaknem friss növényi részekből érett, humuszos morzsalék keletkezik. Az erdők talaján ugyanez történik: a kertészkedő csak utánozza, ami a természetben kiválóan működik.

Mi kell a komposztáláshoz? Megfelelő alapanyag, elegendő nedvesség és levegő.

Van, aki téglalap alakú gödröt készít. Persze, egy olcsóbb, műanyagból összerakható, szétszedhető rekesz is megteszi, vagy deszkából készített keret, kinek mi sikerül, mi a könnyebb megoldás. És nem kell félni: a kert hátsó sarkában, eldugva a kíváncsi tekintetek elől, senkit sem fog zavarni. Nem is ronda, de nem is büdös – viszont rendkívül hasznos.

Sokat megtakarítunk vele, nagyszerűen feljavíthatjuk a talaj tápanyag-ellátását. Jobb, mint a műtrágya, sokkal olcsóbb, mint a szerves trágya.

A komposztáló zöldtömeg alá a gyümölcsfák metszésekor keletkezett, levágott gallyakat terítsük. Fölé a még nem felmagzott gyomok, kerti zöldhulladék, fűnyesedék kerülhet, egy-egy réteg földdel beborítva. Aki teheti, baromfitrágyát is szórhat közé.

komposztaloA szerves anyagok lebontását rovarok, férgek, giliszták, mikroorganizmusok, gombák és enzimek végzik. Hogy végezhessék a dolgukat, meg kell teremtenünk hozzá a feltételeket. Megfelelő tápanyagokra, vízre és levegőre van szükségük. Nem túl sok vízre, nehogy rothadás induljon. Ezért jó, ha letakarjuk a komposztot. Viszont, ügyelni kell, hogy ki se száradjon. Időnként meg kell öntözni. Aki erjesztett csalánból, gyermekláncfűből trágyalevet, öntözheti azzal is. De jó, ha a maradék csalánt, gyermekláncfüvet a komposztálja.

Ha azt szeretné, hogy semmi ne zavarja az érő komposztot, ültesse körül tormával! El fogják kerülni a döglegyek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply