Házi kedvencet tartani – nem olcsó mulatság

terápiás-állatok élnek

Számtalan oka lehet annak, hogy egy család háziállat befogadásával bővül. Amíg felnőnek a gyerekek – és aktív keresők a szülők, más a helyzet, mások a körülmények. Általában képesek alkalmazkodni a kedvencek igényeihez is.A magányos idős emberek azonban külön kategóriát képviselnek. Az ő esetükben nemcsak az évek múlásával nehézkesebbé váló gondozás, hanem főleg a kutyák és a macskák orvosi ellátásának költségei jelenthetnek túl nagy terhet, főleg a kisnyugdíjasok számára. Alaposan meg kell tehát fontolni, melyik háziállat jöhet számításba. A legelső kérdés arra szokott vonatkozni, melyik – meddig él?

Vegyük sorra:

háziállat A teknősök

akár 50 évig is elélnek, 2x hetente kell etetni őket, 1x hetente ki kell tisztítani az akváriumukat. Előnyük, hogy nem foglalnak el nagy helyek, hogy csöndben vannak. Viszont nem lehet velük túl élénk kapcsolatot teremteni. Ellátásuk nemigen kerül 1-2 eurónál többe, havonta.

 

aranyhal
Aranyhal

Az aranyhalak

körülbelül 2 évig élnek. Van, akiknek ők a kedvenceik. Naponta etethetők, félévenként kell csak az akváriumukat kitisztítani. Ellátásuk 1-2 euró havonta.

 

macska
Macska

A macskák

körülbelül 10 évig élnek. Naponta etetni kell őket, legalább 3x hetente ki kell cserélni a „macskaalmot”. Ivartalanítás, kullancs, bolha elleni szerek, nyakörv szükséges, különböző kozmetikumok, játékok, kaparófa.
Legalább 10 euróba kerül havonta a takarmány. Attól függően, mivel etetik őket.

tengerimalac élnek
Tengerimalac

A tengerimalac

4-10 évig él, éjszaka éber, nappal pihen. Minden nap etetés, hetente a kalitka tisztítása. Kifutóra is szüksége van, de nagyon háziassá nevelhető, simogatni lehet. Minimum 5 eurót rá kell költeni havonta.

 

Kanári
Kanári

Kanári- és pintyfélék

legfeljebb 10 évet élnek, naponta etetni, itatni kell őket, legalább hetente (ha túl kicsi, akár naponta) ki kell tisztítani a kalitkájukat, takarmányuk havonta legalább 5 euróba kerül.

 

Máltai selyemkutya élnek
Máltai selyemkutya

A kutyák

akár 16 évig is társak lehetnek, a legtöbb kutyát elég minden nap egyszer etetni (indokolt esetben lehet többször is), a zárt lakásokban tartott kedvenceket 3x naponta ki kell vinni, hogy sétálhassanak, elvégezhessék kis-és nagydolgukat. Intenzív figyelemre, gondoskodásra van szükségük. Az élelmezésük havonta legalább 30 euróba kerül.

És még nem beszéltünk az orvosi költségekről. Az emberekkel ellentétben a házi kedvencek nem tudják elmondani, ha valamilyen egészségügyi problémájuk van. Ezért nyilvánvaló, hogy az állatorvoshoz kell elvinni őket, ha a viselkedésükben, állapotukban valami szokatlant tapasztalunk. Ugyancsak az állatorvos látja el a sérüléseket, intézi az oltásokat, az ivartalanítást, a féregtelenítés ellenőrzését. A kezelések és a gyógyszerek ára elérheti a száz eurót, sőt egy-egy komolyabb beavatkozás, műtét ennek a többszörösét is.

Aki kutyát, vagy macskát vállal, annak számolnia kell ezekkel a többletkiadásokkal. Orvosi ellátás nélkül ma már – főleg lakásban – nem tartható egyik sem.
Az étkeztetést általában a közeli ismerősökkel, szomszédokkal szokta megbeszélni az új kutyatulajdonos. Pedig jobb az állatorvos tanácsát kikérni. Korra, fajtára való tekintettel. A készen kapható állateledel mindig biztonságosabb, mint a házi koszt (különösen nyugdíjas gazdik esetében), mivel nem savanyodik, romlik meg maradékként – mielőtt eléjük tálalnák. Egy-egy gyomorrontás, akár kutyusról, akár cicáról van szó, nagy gond és vesződség mind a takarítás, mind a kedvenc ápolásának szempontjából.

A költségeknél nem vettük számba az állatútlevél kiállítását, a nyakörv, a szájkosár, a hám, a hordozó beszerzését, a téli kutyaruházatot, meg még sok más egyebet, amire szükség lehet.
Akit a felsoroltak sem riasztanak vissza az óhajtott háziállat vállalásától: járjanak szerencsével, fogadjanak örökbe egy szeretnivaló, figyelmet és gondoskodást igénylő kedvencet!

Önnek ajánlott

Leave a Reply