Májusi eső aranyat ér?

Májusi eső

Bizony, mára az évszázados tapasztalatokat hordozó bölcsességeket is kétségessé teszik az éghajlatváltozás következményei. Mert a lassú, csendes eső valóban aranyat ér. Akkor is, ha egész hónapban csepereg, meg akkor is, ha a fagyosszentek dermesztő hidegét mossa el.

A hirtelen lezúduló víz, a felhőszakadások viszont – ahogyan az idei áprilisi, május eleji időjárás is bizonyította – sok helyütt okoztak nagy károkat mind a kertekben, veteményesekben, mind a lakóházakban, pincékben. Sokan felidézik, hogy egykor minden falusi utca két oldalán vízelvezető árkok voltak, a kertek ágyásai, növénysorai között is volt levezető útja a víznek. Sajnos, az utóbbi évtized árvizeiből, hónapokig a termőföldön, gyümölcsösökben pangó belvizeiből sem vonták le a tanulságot szinte egyetlen településen sem. De itt ez csak figyelemfelkeltő megállapítás, – más a dolgunk:

Lássuk a legfontosabb teendőket!

Minden virágzik, zöldül, fejlődik. Folytassuk a palántázást. A káposzta, karalábé, póréhagyma, saláta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol van soron.

Még várható egy-két hidegebb nap: vigyázzunk a zellerre. Nem fejlődik egyenletesen, ha csak egyszer is megfázik.

fátyolfólia
Fátyolfólia

Fátyolt rá

Most bújik elő a legtöbb kártevő. Hagymalégy, répalégy, hagymamoly, káposztalégy jól távol tartható a növényektől a fátyolfóliával. A világos fátyolfólia, amely átereszti a napfényt és a vizet, megakadályozza, hogy a kártevők a növényekre rakják a petéiket. Legalább három hétig takarjuk vele a sorokat, ágyásokat.

Kertünk mostohagyereke

Egres (Ribes uva-crispa)
Egres (Ribes uva-crispa)

A hivatalosan köszmétének nevezett egres (Ribes uva crispa) a magasabb hegyvidék erdeinek gyümölcse. A vad egres tüskés cserjéje magányos, szőrös bogyókat term. Héjuk áttetsző, színe az éréssel halványzöldből élénkvörössé változik. A termésk belseje húsos, leveses, 40-50 magot tartalmaz.

A nemesített egresfajták gyümölcse lehet zöld vagy pirosas, szőrös vagy csupasz, a gyümölcshús íze savanykás. Energiatartalma alacsony, sok A-, B1- és C-vitamint tartalmaz, 0,8% pektint, 0,5%-nyi ásványi anyagot (kálium, foszfor, kalcium és niacin). Ezen kívül citromsav, gyümölcs-és szőlőcukor, valamint szervezetünk számára fontos nyomelemek találhatók benne. Fogyasztása jótékony hatással van a belső elválasztású mirigyekre, a szívre, a májra és a vesékre. Lázzal, gyulladással járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresből készített szörp, ivólé fogyasztását.

Az éretlen gyümölcs magas pektintartalma miatt igen hasznos adalékanyag a többi gyümölcs kocsonyásítására, dzsemek és lekvárok szilárdabbá tételére. Nagyon kellemes ízű az egresből készített befőtt is.

Tudnunk kell azonban, hogy zöld szedéssel kell szüretelnünk annyit és úgy, hogy a megfelelő mennyiségű befőttet, (mártásnak, levesnek, tortadíszítésre szánt) mélyhűtött egrest nyerhessünk belőle.

Májusban, amikor még nem érte el a teljes nagyságát és éretlen, a termésnek legfeljebb a felét szedjük le. Ha minden 3-5 cm-nyi helyen egy-egy bogyó marad, a teljes érésig nagyon nagyra nő, szépre fejlődik majd.

Aki fanyarnak találja egymagában, keverje más gyümölcsökkel, vagy fogyassza szörpként, befőttként, mártásként. Jótékony élettani hatásai miatt megkedveli az egészségét óvó ember.

Természetes rovarriasztó

Borsmenta (Mentha piperita) rovarriasztó
Borsmenta (Mentha piperita)

Az ajtó, az ablak közelében, az erkélyen vagy a teraszon jó, ha tartunk egy-két cserép borsmentát (Mentha piperita). Ma már mindenki tudja, hogy forrázata üdítő, néhány levelével a különböző saláták kitűnően ízesíthetők. Szószok készülnek belőle, de fagylaltoknak éppúgy alkotóeleme, mint a sültek zamatának fokozója. Ráadásul a legyek, szúnyogok nagy ívben elkerülik.

Eukaliptusz rovarriasztó
Eukaliptusz

Ugyanilyen rovarriasztó szolgálatot tesz az eukaliptusz (Eucalyptus) is, de gyerekek mellett nem ajánlott.

torma (Armoracia rusticana) rovarriasztó
Torma (Armoracia rusticana)

A torma (Armoracia lapathifolia) is rovarriasztó.  A döglegyeket tartja távol, ezért a komposztálók köré ültessünk belőle néhány gyökeret. Van, aki nagy cserépben az erkélyén tartja. Hatalmas, mutatós, zöld levélzetével díszít. És itt is óvja az emberek lakóterét a rovaroktól.

Önnek ajánlott

Leave a Reply